AFP or licensors  TOPSHOTS, Horizontal, health, pandemic, virus

I vann-kø med jerry-kanner i Kibera-slummen: President Uhuru Kenyatta har kunngjort at folk med lav inntekt skal få utdelt vann som et tiltak for å hindre smitte av koronaviruset. Foto: Gordwin Odhiambo / AFP / NTB scanpix

Afrika: Økning i smitte og dødsfall, her er lista over tiltak

Smitteutviklingen i Afrika ligger bak andre regioner, men i helgen passerte antallet 10 000 smittetilfeller. Også tallet på koronadødsfall øker jevnt. 464 er til nå registrert døde. En rekke land i Afrika har stengt sine grenser og flyplasser. Kenya har stengt Nairobi for inn- og utreise.

(***Saken er oppdatert med nye tiltak i Kenya og Uganda per 6. april, samt Burkina Faso, Niger og Etiopia per 1. april. Oppdatert med nye smitte- og dødstall per 13. april.***)

Smitteutviklingen i Afrika ser ut til å ligge et par-tre uker bak andre regioner. Økningen i smittede har de siste sju dagene vært på 5-9 prosent per døgn. Det er mye, men likevel noe langsommere enn hva man har sett i enkeltland i Europa. 

– Antall tilfeller øker eksponentielt i den afrikanske regionen, sa WHOs regionaldirektør for Afrika Matshisido Moeti (fra Botswana) for cirka en uke siden. – Det tok 16 dager fra det første bekreftede tilfellet i regionen til man nådde 100 tilfeller. Det tok ytterligere ti dager til man nådde de første 1000. Tre dager senere var det 2000 tilfeller, og to dager senere 3000, sa den erfarne folkehelseeksperten.

I går nådde Afrika en ny milepæl da 10 000 registrerte tilfeller ble passert. Det er på linje med det offisielle smittetallet for Sverige. Utviklingen de siste tre ukene i regionen Afrikas offisielle smitte- og dødstall er heller ikke helt ulik Sveriges. 

 

Jevn økning i smittede og døde

Her er tall for smitteutvikling og dødsfall relatert til korona de tre siste ukene (kilde: WHO): 

13.04.20: 10259 smittede (+531 siste døgn), 464 døde (+21 siste døgn)

12.04.20: 9728 smittede (+388 siste døgn), 444 døde (+29 siste døgn)

11.04.20: 9340 smittede (+551 siste døgn), 415 døde (+33 siste døgn)

10.04.20: 8789 smittede (+452 siste døgn), 382 døde (+33 siste døgn) 

09.04.20: 8337 smittede (+690 siste døgn), 349 døde (+23 siste døgn)

08.04.20: 7647 smittede (+555 siste døgn), 326 døde (+32 siste døgn)

07.04.20: 7092 smittede (+476 siste døgn), 294 døde (+51 siste døgn)

06.04.20: 6616 smittede (+198 siste døgn), 243 døde (+7 siste døgn)

05.04.20: 6420 (+974 siste døgn), 236 døde (+66 siste døgn)

29.03.20: 3004 (+173 siste døgn), 51 døde (+4 siste døgn)

22.03.20: 739 (+167 siste døgn), 20 døde (+8 siste døgn)

Kilde: Verdens helseorganisasjon (WHO)

10. mars var det til sammenligning 105 smittetilfeller i Afrika, fordelt på ti land.

Den afrikanske unionens senter for smittekontroll opererer med høyere smitte- og dødstall enn WHO. Det samme gjør BBC Africa corona tracker, med Johns Hopkins som kilde. Det britiske mediehuset oppdaterer sine tall hyppigere enn FN-organisasjonen, og inkluderer samtidig land som Egypt, Marokko og Tunisia (noe WHO ikke gjør).

Samtlige afrikanske land, med unntak av tre mini-stater, har nå registrerte smittetilfeller. 

Les mer: Norsk helseprofessor: – Afrika er bedre rustet til å takle pandemien enn mange rike land

 

Dødstallene øker raskt

Sør-Afrika har foreløpig de fleste registerte smittetilfellene og hadde mandag registrert 2173 tilfeller (25 døde). Det er imidlertid ingen dramatisk utvikling i landet foreløpig, og dødstallet er lavt sammenlignet med mange andre land – for eksempel Algerie.

Algerie er nummer to i Afrika med 1914 tilfeller (293 døde). Mens WHO opererer med relativt lave dødstall for regionen (basert på daglige nasjonale innmeldinger), er det andre kilder som har høyere tall. 

Oversikten her (se under) baserer seg på WHOs tall - og omfatter heller ikke landene Marokko, Egypt, Tunisia, Somalia og Sudan (som ligger i WHOs region for østlige middelhavsland). De to sistnevnte har foreløpig lave tall. 

Vest-Afrika er hardere rammet enn Øst-Afrika. Den raske økningen i smitte i Ghana er en særlig kilde til bekymring i øyeblikket. Antall smittede var mandag 566, en økning på hele 158 på ett døgn. Åtte er døde som følge av covid-19 så langt i Ghana.

Kamerun har 803 smittede så langt. Ti har foreløpig dødd av sykdommen i Kamerun, ifølge WHO.

Elfenbenskysten har 533 smittede (4 døde), Niger 529 (12 døde), Burkina Faso 443 (19 døde), Nigeria 323 (10 døde), Senegal 280 (2 døde), ifølge WHO - per 13. april.

 

Vil skyte kraftig fart?

De fleste eksperter antar at Afrika bare har sett begynnelsen på en smittebølge som vil skyte kraftig fart de nærmeste ukene og månedene.

– For Afrika – akkurat som mange andre steder, men i enda større grad – gjør mangelen på testing at man ikke har noen sikker forståelse av omfanget av smitte, sier William Hanage, professor i epidemiologi ved Harvard til avisen The Guardian.

Han antar at smittebølgen i regionen ennå er i en tidlig fase.

– Uten en bedre forståelse av hvordan viruset opererer – slik som immunologiske og genetiske faktorer som kan bekytte noen – er det umulig å si noe om hvor alvorlig påvirkningen fra covid-19 vil bli i regionen, sier  Thumbi Ndung’u, professor ved African Institute for Health Research.

Andre peker på klimafaktorer og en yngre befolkning som mulige forklaringer på at smittespredningen ikke har kommet så langt som i Europa, USA eller Kina.

Mange kommentatorer antar samtidig at nye koronarestriksjoner vil svekke økonomiene og legge ytterligere press på levekårene blant de fattigste. Dette kan i sin tur svekke helsetilstanden og gi økt dødelighet i regionen. 

 

Les mer: 

Korona-tiltak gjør livet vanskelig i Juba

Rapport fra Bukavu i DR Kongo: Matmangel-kan-bli-konsekvensen-av-korona-tiltak

En rekke land i Afrika har så langt stengt sine grenser for all innreise. Mange har lagt ned forbud mot internasjonal flytrafikk og vedtatt innreisebegrensninger for reisende som kommer fra høyrisiko-områder.

Kenyas president Uhuru Kenyatta annonserte mandag 6. april at all reise inn og ut av hovedstaden Nairobi stanses fra og med klokka 19 samme kveld.

 

Dette er tiltakene i Afrika

Her er noen av tiltakene i utvalgte afrikanske land sør for Sahara - basert på våre lokale korrespondenters innrapporteringer (per 31. mars - 7. april) samt nyhetsmeldinger:

 

Angola: 

1. Fra og med fredag 27. mars er det erklært i unntakstilstand i Angola.

2. Allerede i tre dager har universiteter og videregående skoler vært stengt, og idrettsarrangementer vært innstilt.

3. Folk har ikke lov til bevege seg utenfor sine hjem de neste 15 dagene, med unntak av de som må sikre hjemlevering av mat, og sikre medisin og ta ut penger.

4. Det er heller ikke lov å bevege seg mellom landets provinser eller innad i provinsene.

5. Helse- og nødhjelpsarbeidere er unntatt for forbudet for å bevege seg rundt om i byer og i landet.

 

Botswana: 

1. Myndighetene har erklært unntakstilstand for 28 dager fra og med torsdag 2. april. 

2. Folk må holde seg innendørs. Unntak gis for ansatte som yter livsnødvendige tjenester, under forutsetning av en særskilt covid-19-reisetillatelse.

 

Burkina Faso 

1. Har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner. 

2. Flyplassene i Ouagadougou og Bobo-Dioulasso er stengt for kommersielle flygninger i to uker fra og med 21. mars. Det samme gjelder grenseposter på land. Varefrakt er unntatt. 

3. Følgende byer er i karantene: Ouagadougou, Bobo-Dioulasso, Boromo, Banfora, Houndé, Dedougou, Manga og Zorgho. Transport til og fra disse områdene er stengt. Skoler og offentlige kontorer i disse byene holdes stengt.

4. Større offentlige markedsplasser holdes stengt. 

 

DR Kongo:

1. Internasjonale flyvninger fra andre land med koronasmitte er stanset. Bare flyvinger med varer, i hovedsak utenlands-import av mat, kan lande. Flyplassansatte og migrasjonsfunksjonærer gis utvidede fullmakter med sikte på å stanse mulige smittebærere. 

2. Alle møter og feiringer med mer enn 20 mennesker på offentlig sted er forbudt.

3. Skoler, universiteter, kirker, religiøse møter, sportsaktiviterer er forbudt i en måned.

4. Barer, kafeer, nattklubber, restauranter og andre sosiale aktiviteter er også forbudt.

5. Bryllup, begravelser og minnemarkeringer innendørs er forbudt. Lik vil bli fraktet direkte fra likhus til kirkegårdene, med følge fra et minimum antall pårørende.

6. Offentlige kontorer holder fortsatt åpent, men med begrenset tilbud og betjening. Det er innført en maksgrense på fem personer av gangen i offentlige kontorer.

7. I hovedstaden Kinshasa vil taxi-busser og hurtigbåter ha begrensninger i passasjertall. Taxi-busser, som tidligere tok 60 personer, vil nå for eksempel maksimalt kunne ta 20.

8. På markedet i Kinshasa er det nå bare tillatt å selge matvarer.

9. I gruvebyen Lubumbashi er det innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Gruveselskaper måtte stanse sine operasjoner i to døgn fra og med mandag.

10. Distriktsmyndigheter er blitt instruert om at offentlige plasser med mye folk skal utstyres med muligheter for å vaske hender. 

11. Det etableres et nasjonalt solidaritetsfond for å hjelpe de mest sårbare økonomisk. Fondet er åpent for bidrag fra internasjonale bistandsgivere. 

12. Sentralbanken oppfordrer hovedstadens innbyggere om å bruke mobilbanktjenester istedenfor å betale med kontanter. 

 

Etiopia: 

1. Per 1. april er flyvninger til 80 land stanset.  

2. Alle passasjerer som ankommer fra land med koronasmitte er forpliktet til å holde seg i karantene i 14 dager, på dertil utpekte hoteller, og på egen bekostning.  

3. Alle skoler, unntatt universiteter, holdes stengt.

4. Sportsarrangementer, store møter og konferanser er forbudt de nærmeste to ukene. Mindre arrangementer krever godkjenning fra myndighetene. 

5. Alle nasjonale grenser er stengt for persontrafikk. Import og eksport avgrenses til frakt av livsnødvendige varer. 

6. Å presse for mange passasjerer inn på offentlig transportmidler vil bli straffet. Ekstrabusser vil bli satt inn for å unngå køer av folk. Busser som tildigere var forbeholdt offentlig ansatte, settes inn i vanlig tjeneste, som et gratis tilbud for alle.  

7. Offentlige kontorer må holde sine ansatte hjemme, med unntak av nøkkelpersonell. 

8. Nattklubber og barer skal holdes stengt.

9. Religiøse aktører er nødt til å begrense sine møter. 

10. Jernbanetilbudet mellom Etiopia og Djibouti holdes stengt, med unntak av lokale reiser.

11. Rettssaker er, med noen få unntak, utsatt inntil videre.  

12. Nasjonale valg, som etter planen skulle finne sted i august, er utsatt inntil videre. 

13. 4000 innsatte i landets fengsler er sluppet fri for å redusere smittefare blant innsatte. 

AFP or licensors  Horizontal, epidemic, health, transport, virus

Metroen i hovedstaden Addis Abeba er et av stedene der etiopiske myndigheter har iverksatt tiltak for å hindre koronasmitte. Foto: Michael Tewelde / AFP / NTB scanpix

 

Ghana:

1. Byene Accra, Tema og Kumasi, som er de foreløpig hardest rammede av viruset, ble stengt mandag 30. mars. Bare nøkkelpersonell som helsearbeidere, utvalgte offentlig ansatte og matselgere får holde åpent. Innbyggerne får lov å kjøpe mat.

2. Privat passasjertransport får fortsatt operere, men med begrensninger i antall passasjerer. 

3. 35 000 politi og militære er mobilisert for å håndheve restriksjonene.

4. Nasjonale grenser er stengt. 

 

Kenya: 

1. Skoler, restauranter, barer, offentlige kontorer holder stengt. Det er forbud mot religiøse møter, fotballkamper og konserter.

2. Lokale myndigheter i distriktene har nedlagt forbud mot utendørsmarkeder og markedsdager.

3. Det er strengere regler for bruk av offentlige transportmidler.

4. Det er svært få utlendinger som nå får slippe inn. Folk som ankommer landet må gjennomgå testing og pålegges 14-dagers karantene med opphold på offentlige institusjoner eller private hoteller, på egen regning. Reglene gjelder både kenyanere og utlendinger. 

5. Besøk til syke eller eldre ved sykehus må begrenses og kontrolleres.

6. Presidenten annonserte mandag 6. april at all reise inn og ut av hovedstaden Nairobi stanses fra og med klokka 19 samme dag, melder BBC.

7. Reiser inn og ut av havnebyen Mombasa, samt de nærliggende områdene Kilifi og Kwale stanses fra og med onsdag 8. april.

 

 

Madagaskar:

1. Myndighetene har erklært "helseunntakstilstand".

2. Alle skoler og universiteter stenges i to uker. 

3. Forbud mot større arrangementer i to uker. 

4. All flytrafikk, både internasjonale og regionale flyvninger, stenges i 30 dager. Lokalfly til/fra hovedstaden er også stanset. 

5. Det er besluttet fullt portforbud og strenge bevegelsesrestriksjoner på dagtid i 15 dager for hovedstaden Antananarivo (ca. 3 millioner innbyggere) og den største havnebyen Toamasina (ca. 300 000 innbyggere). Portforbudet gjelder mellom klokka 20 om kvelden og 5 om morgenen.

6. Offentlig transport er stanset og kun et medlem fra hver husstand tillates å gjøre nødvendige innkjøp. Banker, apotek, teleselskaper og bensinstasjoner holdes åpne.

 

Malawi: 

1. Regjeringen har stanset alle flyvninger fra Sør-Afrika, Kenya, Zimbabwe, og Zambia med unntak av de som frakter inn medisiner og medisinsk utstyr. 

2. Forsamlinger med mer enn 100 personer er forbudt. Det gjelder både politiske møter, bryllup, fotballkamper og andre typer forsamlinger av mennesker. 

3. De som kommer fra høyrisikoland er pålagt egenkarantene og myndighetene sier de vil følge opp.

4. Håndvask-fasiliteter vil bli satt opp på offentlige steder, som sykehus, butikker, banker, kontorer, osv.

5. Skoler er stengt inntil videre. 

 

Mauritania

1. Har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner. 

 

Mosambik: 

1. Presidenten har erklært 30 dagers unntakstilstand fra og med onsdag 1. april (med forbehold om parlamentets godkjennelse).

2. Grenseposter skal holdes stengt.  

3. Det er innført begrensninger i folks bevegelsesfrihet og det er iverksatt begrensninger for forsamlinger av mennesker, inkludert religiøse møter og bruk av steder for bønn.

4. Folk som har reist utenlands eller som har vært i kontakt med koronasmittede må oppholde seg i karantene. 

 

Niger:

1. Det er innført forbud mot internasjonale flyvninger.

2. Det er to ukers obligatorisk egenkarantene for tilreisende fra visse land. Offisielle delegasjoner har unntak fra regelen.

3. Det er forbud mot å krysse grenser. Varetransportører har unntak.

4. 17. mars ble det innført forbud mot forsamlinger på over 50 personer.

5. Det er innført obligatoriske hygienetiltak på markeder, i butikker, restauranter, samt for ulike offentlige og private tjenester.

6. Skoler, universiteter, barer og teatre holdes stengt inntil videre. 

7. Fra og med 27. mars er det innført nasjonal unntakstilstand med helsemessig isolasjon av og nattlig portforbud i hovedstaden Niamey.

 

Nigeria:

1. Afrikas mest folkerike land har stengt sine grenser. Alle internasjonale flyvninger er forbudt fram til 23. april. Livsnødvendige flyvninger er unntatt.  

2. Smittede personer er beordret til å holde seg unna andre mennesker. 

3. Skoler er stengt. Religiøse møter og andre sosiale sammenhenger frarådes. 

AFP or licensors  Horizontal, epidemic, health, virus

Nesten tomme gater i millionbyen Lagos: Nigeria har iverksatt en rekke tiltak for å stoppe kononaviruset. Butikker og markeder er stengt, og der folk vanligvis må stå timesvis i bilkø er det nesten ikke en bil å se. Foto: Pierre Favennec / AFP / NTB scanpix

4. I hovedstaden Abuja og storbyen Lagos holdes markeder og butikker stengt, med unntak av de som selger mat og medisiner.

5. Fra og med mandag 30. mars kl. 22 er folk i Abuja og Lagos bedt om å holde seg inne.

AFP or licensors  Horizontal, epidemic, health, virus

En helsearbeider måler temperaturen til folk som ønsker å passere grensen mellom hovedstaden Abuja og delstaten Nasarawa etter at president Muhammadu Buhari erklærte «lock-down» i Nigeria for å hindre koronasmitte. Foto: Kola Sulaimon / AFP / NTB scanpix

 

Rwanda: 

1. Å bevege seg eller foreta besøk utenfor hjemmet er ikke tillatt. Unntak: Besøk relatert til hels, innkjøp av mat og banktjenester.

2. Alle grenser holdes stengt. Unntak for vareleveranser og rwandiske borgere som returnerer til hjemlandet. Enhver som ankommer fra utlandet må i 14 dagers karantene på utvalgte oppholdssteder. 

3. Alle markeder stenges, med unntak av de mest livsnødvendige. 

4. Det innføres begrensninger på innenlandske reiser. 

5. Alle kommersielle flygninger er stanset.

6. Alle barer må holde stengt. 

7. Store utendørsarrangementer som konserter og politiske møter må ikke avholdes. 

 

Senegal og Elfenbenskysten:

1. Både Senegal og Elfenbenskysten erklærte mandag 24. mars unntakstilstand. Senegal har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Elfenbenskysten sier de har innført gradvise begrensninger i befolkningens frihet.  

2. Senegal forbød sist uke internasjonale kommersielle flygninger, mens Elfenbenskysten har stengt nattklubber og kinoer. 

Over hele kontinentet iverksetter myndighetene tiltak og lanserer holdningskampanjer. I Senegal bidrar kjente gatekunstnere med å spre budskap om god hygiene. Foto: Abaca / NTB scanpix

 

Somalia:

1. Madrasaer holdes stengt inntil videre.

 

Sør- Sudan: 

1. Portforbud fra kl. 20 til kl.06. Nasjonale sikkerhetsstyrker, både politi og militære vil overvåke portforbudet.
 
2. Alle barer, tekafeer og nattklubber stenges. Restauranter kan holde åpent for take-away fram til kl. 18.00 hver dag.
 
3. Juba International Airport og andre nasjonale flyplasser er stengt for internasjonale flygninger. Unntak: Flygninger av mat, fly med relasjon til viktige funksjoner under unntakstilstanden, flyvninger som passerer gjennom sørsudansk luftrom, humanitær bistand, inkludert medisiner og nødhjelp.
 
4. Alle passasjertrafikk over grensene opphører. Unntak: Kjøretøyer med last, lastebiler og tankbiler med drivstoff-forsyninger. 
Private og offentlige arbeidsgivere må lage ordninger for å tillate "ikke-essensielle" ansatte å holde seg hjemme med lønn.
 
5. Offentlige institusjoner holdes åpne halv dag, med start kl. 7.30 og lukning kl. 13. Sykehusansatte, politi og andre medlemmer av sikkerhetsstyrkene er unntatt og følger normale prosedyrer. 
 

Sør-Afrika:

1. Innbyggerne vil ikke ha lov til å forlate sine hjem unntatt i strengt kontrollerte former. Medisinsk personell, politi og hærsoldater er unntatt. 

2. Alle butikker og forretninger vil holde stengt, unntatt de som leverer livsnødvendige varer, som mat og medisiner.

3. Midlertidige boliger vil bli etablert for landets hjemløse.

4. Offentlige kontorer for sosialstøtte, medisinske laboratorier og legekontorer vil holde åpent. Banker vil også holde åpent.

5. Private og offentlige møter og tilstelninger er stanset, inkludert bryllup og religiøse møter. Det er unntak for begravelser, men også disse må begrenses til maksimalt 50 personer. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Frisører med beskyttelsesmasker på jobb i bydelen Soweto i Johannesburg i dag, onsdag 25. mars 2020. Sør-Afrikas president har varslet at landet skal iverksette strenge tiltak i et forsøk på å dempe koronaspredningen. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix

Tanzania: 

1. Innbyggerne oppfordres til å unngå håndtrykk og unødvendige ansamlinger av mennesker. 

2. Alle statlige skoler og universiteter holdes stengt. 

3. Det nasjonale flyselskapet stanser alle internasjonale flygninger. Alle innkommende flyvninger fra korona-berørte land er stanset. 

4. Alle passasjerer fra land med korona-smitte må oppholde seg i karantene i minst 14 dager, og må selv dekke utgiftene til dette. 

5. Alle reisetillatelser for offentlige ansattes utenlandsreiser er trukket tilbake.

6. Alle turisme-aktiviteter på Zanzibar er stanset. 

 

Uganda: 

1. Det er innført portforbud i hele landet i 14 dager. Portforbudet gjelder fra klokken 19 og til neste morgen. 

2. Flyplassen i Entebbe er stengt for passasjerfly, men ikke for varer. Alle landegrenser er stengt for passasjerer, men åpne for transport av varer, samt for nødhjelpsfly. 

3. Skoler, universiteter, barer, nattklubber, kirker, moskeer må holde stengt.

4. Markedsplasser har begrensninger relatert til risiko for smittespredning.

5. Konserter, sportarrangement, og bryllup («Ugandan Style») er forbudt. 

6. All offentlig transport av passasjerer (taxi, matatu, tuk-tuk, busser, boda boda, etc.) er forbudt. Det er unntak for varer.

7. Bruk av private biler er nå forbudt.

8. Håndhilsing og klemmer er forbudt. Det er innført forbud mot grupper på mer enn fem personer. 

9. Myndighetene oppfordrer alle til å holde seg hjemme.  

AFP or licensors  TOPSHOTS, Horizontal, epidemic, health, virus

Gonzaga Yiga (49), en bydelsansatt i Ugandas hovedstad Kampala, bruker megafon for å informere innbyggerne om koronaviruset. Foto: Badru Katumba / AFP / NTB scanpix



Zimbabwe: 

1. All sosial aktivitet knyttet til nattklubber, barer, ølhaller, kinoer, svømmebassenger, treningssentere og sportsaktiviteter er forbudt.

2. Zimbabwere som kommer hjem fra utlandet blir satt i tre ukers karantene uansett smittestatus.

3. Alle grenser er nå stengt. Alle reiser ut av landet, unntatt livsnødvendige reiser, er forbudt. 

4. Antall mennesker som får lov å møtes begrenses til maksimalt 50.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Folk i kø for å få målt kroppstemperaturen før de får komme inn på et offentlig sykehus i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

 

Dette er korona-informasjonen Ugandas president Yoweri Museveni deler med sine innbyggere. 

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 25.03.2020 17:06:00 Sist oppdatert: 10.04.2020 20:30:24