Koronapasienter behandles ved Tshwane District-sykehuset i Pretoria i Sør-Afrika. Helseminister Zweli Mkhize erkjente denne uka at landet kan gå tom for sengeplasser innen måneden er omme. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix

Sør-Afrika: Press på sykehus - portforbud gjeninnføres

Koronaviruset herjer i Sør-Afrika, og i overfylte korona-avdelinger i Gauteng-provinsen er oksygenreservene til flere sykehus allerede magre. Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa gjeninnførte søndag portforbud på natta og forbød alkoholsalg som en reaksjon på at koronasmitten øker i landet.

 

Antall smittede har steget kraftig de seneste dagene med mellom 12.000 og 13.000 nye tilfeller. Helsevesenet står nå i fare for å bli overbelastet.

Sør-Afrika er det hardest rammende landet på kontinentet med 276.242 registrerte tilfeller per søndag, inkludert 4.079 dødsfall.

Ramaphosa advarer om at «koronavirus-stormen» landet står overfor er mye verre og mer ødeleggende enn tidligere antatt.

– Når vi nærmer oss smittetoppen er det avgjørende at vi ikke belaster helsevesenet med alkoholrelaterte skader som kunne vært unngått, sier presidenten.

 

Overfylte sykehus

Gauteng-provinsen, som både rommer storbyen Johannesburg og hovedstaden Pretoria, er landets nye korona-episenter.

Enkelte av pasientene ved sykehuset har blitt flyttet over til oppvarmede telt på parkeringsplassen, der de ligger under varme tepper i den sørafrikanske vinteren. En kuldebølge er på vei, og det er ventet at temperaturen synker under null.

Sør-Afrika hadde fredag en ny toppnotering av nyregistrerte koronatilfeller med 13.674. Landet er nå et av stedene i verden med mest smitte, og mer enn en tredel av tilfellene er registrert i Gauteng.

– Stormen vi konsekvent har advart sørafrikanere om, kommer nå, sa helseminister Zweli Mkhize tidligere denne uka.

 

Stor tilstrømming

En sykepleier ved Chris Hani Baragwanath-sykehuset i Johannesburg, som er verdens tredje største med flere enn 3.000 sengeplasser, sier at nye koronapasienter nå må legges inn på andre sengeposter fordi de som er satt av til korona, er fulle.

– Sykehuset er overfylt allerede. Det har vært en innstrømming av pasienter de siste to ukene, sier sykepleieren.

Ifølge henne påvises det korona hos flere og flere av kollegene hver dag, også blant dem som ikke jobber på koronaavdelingene.

Mer enn 8.000 helsearbeidere har allerede testet positivt for koronasmitte i Afrika. Halvparten av dem er i Sør-Afrika, og problemene landet har med å holde kontroll på pandemien vil trolig bli enda verre for andre land rundtom på kontinentet, som har verdens dårligst finansierte og bemannede helsevesen.

Fredag var det drøyt 541.000 registrerte smittetilfeller i Afrika, men på grunn av manglende testutstyr er det virkelige antallet ukjent.

 

I ferd med å gjenåpne

Sør-Afrikas store smitteøkning kommer mens landet løsnet opp etter en svært streng nedstengning, der til og med alkoholutsalg var forbudt fram til 1. juni. Nå tar restauranter igjen imot gjester, og religiøse samlinger er på ny tillatt. Økonomien led, og trengte å åpnes, var myndighetenes dom.

Folkevalgte i Gauteng-provinsen ba før helgen nå om at strenge tiltak blir gjeninnført.

Søndag kveld talte president Ramaphosa igjen til landet og strammet inn noe i et forsøk på begrense spredningen. 

Sykehus i alle provinser kan komme til å være fulle innen måneden er omme, advarte helseministeren denne uken, og fredag sa han at det arbeides med å hente inn ytterligere 2.000 senger for å etablere feltsykehus i Gauteng.

I tillegg til mangel på senger, sliter mange sykehus med begrensede reserver av oksygen, som brukes til å behandle pasienter med covid-19. Helseminister Mkhize sier myndighetene samarbeider med industrien for å få fatt i mer.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer om pandemien

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 13.07.2020 07:55:19 Sist oppdatert: 13.07.2020 07:55:19