(Oppdatert med Kenya, Sør-Sudan og Nigeria, per 25.03.20.)
Presidenten beordret mandag en tre ukers tilnærmet full stengning av alle samfunnsfunksjoner i landet.
Tiltakene kommer som en respons på en betydelig økning i antall smittetilfeller, i et land som nå ligger høyere på smitte-statistikken enn noe annet afrikansk land. I løpet av åtte dager er antallet smittetilfeller i landet seksdoblet.
- Det beste rådet til Afrika nå er å forberede seg på det verste og forberede seg allerede i dag, sa WHO-president Tedros Ghebreyesus (fra Etiopia) for få dager siden.
Ramaphosa fastslo sin tale at drastiske tiltak var nødvendig for å stanse spredningen av viruset. Han beordret landets befolkning til å holde seg hjemme fram til midnatt 16. april, skriver Johannesburg Sunday Times. Nøkkelpersonell som hær, politi, helsearbeidere og vareleverandører er unntatt fra utgangsforbudet.
Hæren er satt inn
Hærsoldater har begynt troppeforflytninger med sikte på å støtte politiet i å overvåke overholdelsen av de nye, strenge unntaksbestemmelsene.
Alle butikker og forretninger vil holde stengt, unntatt de som leverer livsnødvendige varer, som mat og medisiner. Offentlige kontorer for sosialstøtte, medisinske laboratorier og legekontorer vil holde åpent. Banker vil også holde åpent. Midlertidige boliger vil bli etablert for landets hjemløse.
– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å forsinke spredningen av viruset, for å fordele spredningen ut over en lengre periode. Det er helt nødvendig at hver eneste innbygger forholder seg strengt til de bestemmelsene og tiltakene vi nå erklærer, sa Rampahosa i sin tale. De nye tiltakene følger opp allerede Presidenten annonserte allerede 15. mars at skolene ville holde stengt.
Sørafrikanske helsemyndigheter rapporterte mandag om en rask økning i smittetilfeller, fra 274 til 402 tilfeller - på én dag. Landet har dermed for første gang gått forbi Egypt i antall rapporterte tilfeller. Journalister forteller at lokale innbyggere de siste dagene stadig oftere har vært å se med munnbind og hansker.
Afrikanske land med virus-vedtak
Også en rekke andre afrikanske land har iverksatt smitteverntiltak de siste dagene, tiltak som gradvis skjerpes i takt med utviklingen i pandemien.
Antallet smittede totalt i afrikanske land passerte tirsdag denne uka 1300 tilfeller, hvorav 315 nye siste døgn. 26 er døde så langt, ifølge Verdens helseorganisasjon - WHOs dagsrapport. De fleste eksperter antar at Afrika bare har sett begynnelsen på en smittebølge som vil skyte kraftig fart de nærmeste ukene og månedene.
Her er noen av tiltakene som er innført i afrikanske land - basert på våre lokale korrespondenters innrapporteringer (per 24. mars):
DR Kongo:
1. Internasjonale flyvninger fra andre land med koronasmitte er stanset. Bare flyvinger med varer, i hovedsak utenlands-import av mat, kan lande.
2. Alle møter og feiringer med mer enn 20 mennesker på offentlig sted er forbudt.
3. Skoler, universiteter, kirker, religiøse møter, sportsaktiviterer er forbudt i en måned.
4. Barer, kafeer, nattklubber, restauranter og andre sosiale aktiviteter er også forbudt.
5. Bryllup, begravelser og minnemarkeringer innendørs er forbudt. Lik vil bli fraktet direkte fra likhus til kirkegårdene, med følge fra et minimum antall pårørende.
6. Offentlige kontorer holder fortsatt åpent, men med begrenset tilbud og betjening. Det er innført en maksgrense på fem personer av gangen i offentlige kontorer.
7. I hovedstaden Kinshasa vil taxi-busser og hurtigbåter ha begrensninger i passasjertall. Taxi-busser, som tidligere tok 60 personer, vil nå for eksempel maksimalt kunne ta 20.
8. På markedet i Kinshasa er det nå bare tillatt å selge matvarer.
9. I gruvebyen Lubumbashi er det innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Gruveselskaper måtte stanse sine operasjoner i to døgn fra og med mandag.
Etiopia:
1. Flyvninger til 30 land er stanset.
2. Alle passasjerer som ankommer fra land med koronasmitte er forpliktet til å holde seg i karantene i 14 dager, på dertil utpekte hoteller, og på egen bekostning.
3. Alle skoler, unntatt universiteter, holdes stengt.
4. Sportsarrangementer, store møter og konferanser er forbudt de nærmeste to ukene. Mindre arrangementer krever godkjenning fra myndighetene.
5. Alle nasjonale grenser er stengt for persontrafikk. Import og eksport avgrenses til frakt av livsnødvendige varer.
6. Å presse for mange passasjerer inn på offentlig transportmidler vil bli straffet. Ekstrabusser vil bli satt inn for å unngå køer av folk. Busser som tildigere var forbeholdt offentlig ansatte, settes inn i vanlig tjeneste, som et gratis tilbud for alle.
7. Offentlige kontorer må holde sine ansatte hjemme, med unntak av nøkkelpersonell.
8. Nattklubber og barer skal holdes stengt.
9. Religiøse aktører er nødt til å begrense sine møter.
10. Jernbanetilbudet mellom Etiopia og Djibouti holdes stengt, med unntak av lokale reiser.
Tanzania:
1. Innbyggerne oppfordres til å lytte til helsemyndighetens råd og unngå håndtrykk og unødvendige ansamlinger av mennesker.
2. Alle statlige skoler og universiteter holdes stengt.
3. Det nasjonale flyselskapet stanser alle internasjonale flygninger. Alle innkommende flyvninger fra korona-berørte land er stanset.
4. Alle passasjerer fra land med korona-smitte må oppholde seg i karantene i minst 14 dager, og må selv dekke utgiftene til dette.
5. Alle reisetillatelser for offentlige ansattes utenlandsreiser er trukket tilbake.
6. Alle turisme-aktiviteter på Zanzibar er stanset.
Uganda:
1. Flyplassen i Entebbe er stengt for både innkommende og avgående fly. Alle landegrenser er stengt.
2. Skoler, universiteter, barer, nattklubber, kirker, moskeer må holde stengt.
3. Konserter, sportarrangement, og bryllup («Ugandan Style») er forbudt.
4. Det anbefales på det sterkeste å ikke benytte seg av offentlig transport. Lokale taxier må redusere antall passasjerer fra 14 til 9.
5. Håndhilsing og klemmer er forbudt.
6. Alle med symptomer på forkjølelse er beordret til å holde seg hjemme.
Kenya:
1. Skoler, restauranter, barer, offentlige kontorer holder stengt. Det er forbud mot religiøse møter, fotballkamper og konserter.
2. Lokale myndigheter i distriktene har nedlagt forbud mot utendørsmarkeder og markedsdager.
3. Det er strengere regler for bruk av offentlige transportmidler.
4. Det er svært få utlendinger som nå får slippe inn. Folk som ankommer landet må gjennomgå testing og pålegges 14-dagers karantene med opphold på offentlige institusjoner eller private hoteller, på egen regning. Reglene gjelder både kenyanere og utlendinger.
5. Besøk til syke eller eldre ved sykehus må begrenses og kontrolleres.
Sør- Sudan:
Zimbabwe:
1. All sosial aktivitet knyttet til nattklubber, barer, ølhaller, kinoer, svømmebassenger, treningssentere og sportsaktiviteter er forbudt.
2. Zimbabwere som kommer hjem fra utlandet blir satt i tre ukers karantene uansett smittestatus.
3. Alle grenser er nå stengt. Alle reiser ut av landet, unntatt livsnødvendige reiser, er forbudt.
4. Antall mennesker som får lov å møtes begrenses til maksimalt 50.
Nigeria:
1. Afrikas mest folkerike land har stengt sine grenser. Alle internasjonale flyvninger er forbudt fram til 23. april. Livsnødvendige flyvninger er unntatt.
2. Smittede personer er beordret til å holde seg unna andre mennesker.
3. Skoler er stengt. Religiøse møter og andre sosiale sammenhenger frarådes.
4. I storbyen Lagos holdes markeder og butikker stengt, med unntak av de som selger mat og medisiner.
Senegal og Elfenbenskysten:
1. Både Senegal og Elfenbenskysten erklærte mandag unntakstilstand. Senegal har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Elfenbenskysten sier de har innført gradvise begrensninger i befolkningens frihet.
2. Senegal forbød sist uke internasjonale kommersielle flygninger, og Elfenbenskysten har stengt nattklubber og kinoer.
Mauritania og Burkina Faso
1. Begge land har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner.
Ovennevnte liste er i hovedsak basert på innmeldinger fra våre lokale korrespondenter i Afrika, samt nyhetsmeldinger i internasjonale medier.
Les mer: Johns Hopkins University har løpende oppdateringer av smittesituasjonen land for land i hele verden.
Over hele kontinentet iverksetter myndighetene tiltak og lanserer holdningskampanjer. I Senegal bidrar kjente gatekunstnere med å spre budskap om god hygiene. Foto: Abaca / NTB scanpix