Lytt til ekspertene. 

Siste nytt om pandemien og internasjonal utvikling: Mangler utstyr

Kronisk mangel på utstyr * 25 000 koronadødsfall *Norsk støtte til smittevern i Malawi * India kutter renten * To døde av korona i Sør-Afrika * Norge med ny kjempebevilgning til utvikling av vaksiner * Trump skifter ordbruk om Kina

20:30 27. mars

WHO sterkt bekymret for kronisk mangel på beskyttelsesutstyr

Stor mangel på beskyttelsesutstyr for helsearbeidere utgjør en akutt trussel i kampen mot koronaviruset, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge NTB.

– Den kronisk globale mangelen på beskyttelsesutstyr for personer er nå en av mest akutte truslene mot vår kollektive evne til å redde liv, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse fredag kveld.

WHOs krisesjef Michael Ryan oppfordret samtidig til et skifte i tiltakene som iverksettes mot viruset. Tiltakene må gjøre det mulig å leve med viruset inntil det kommer en vaksine, framholdt han. (NTB)

 

16:00 27. mars

AFP: Antall koronadødsfall i verden har passert 25.000

Over 25.000 mennesker har nå dødd som følge av koronaviruset i verden. De fleste av disse har dødd i Europa, viser en oversikt fra AFP.

Også nettstedet Worldometers har registrert over 25.000 dødsfall på verdensbasis.

Fredag ettermiddag hadde antall smittede steget til nær 553.000, mens 128.706 personer har blitt friskmeldt. (NTB)

----------------------------------

 

14:50 27.mars

Norge bidrar til å gjøre skolebøker mer tilgjengelig når skoler nå er stengt mange steder i verden.

 
------------------

14:22 27. mars

13 millioner kroner til smittevern i Malawi

Norge omdisponerer helsebistanden til Malawi for at landet skal kunne styrke smittevern av helsearbeidere i landet.

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet heter det at: Gjennom ei eksisterande avtale om støtte til det malawiske helsevesenet, omdisponerer no Noreg ubrukte pengar for å støtte Malawis innleiande respons på covid-19. I første omgang er det snakk om eit bidrag på 26,8 millionar kroner, som er delt likt mellom Noreg og Tyskland. Malawi har berre eitt laboratorium som kan teste for covid-19, og eitt laboratorium til vil snart være operativt.

 

-----------------------------------

10:45 27. mars

India kutter renten, dødstallene stiger

Indias sentralbank kutter renten og sprøyter 50 milliarder dollar inn i finanssystemet for å håndtere konsekvensene av koronapandemien.
Tiltaket iverksettes tre dager etter at landet ble stengt ned for å bremse spredningen av koronaviruset. Myndighetene har hittil meldt om 706 smittede og 17 dødsfall som følge av virussykdommen. (NTB)

 

-------------------------

09:00 27. mars

To døde av koronaviruset i Sør-Afrika

Sør-Afrika har registrert de to første dødsfallene som følge av koronaviruset samtidig som antall smittede passerer 1.000 tilfeller.

– I morges vekker vi sørafrikanerne til den triste nyheten om at vi har våre to første dødsfall som følge av covid-19, meldte helsedepartementet fredag morgen.

Dagen før sa helseminister Zweli Mkhize at antall smittede øker med over 200 per dag. Sør-Afrika er det verst rammede landet i Afrika, der det fryktes at viruset kan få katastrofale konsekvenser. (NTB)

--------------------------

09:00 27. mars

Tid for annerledes nødhjelpsoperasjon

Norfund-sjefen Tellef Thorleifsson mener at å samme måte som norske myndigheter nå setter inn støtteordninger for norske bedrifter, må vi bidra til at flest mulig bærekraftige bedrifter i utviklingslandene overlever krisen. Dette skriver han i et innlegg på bistandsaktuelt.no.

 

------

09:00 27. mars

Trump skifter ordbruk

USA og president Donalt Trump trenger nå hjelpe fra Kina til å skaffe helseutstyr. Han snakket med Kinas president Xi Jinping fredag.

Trump tvitret at de to hadde en lang og god samtale og drøftet koronaviruset i detalj, ifølge NTB.

– Kina har vært gjennom mye og har fått en god forståelse av viruset. Respekt, tvitret Trump. Mens han tidligere har insistert på å kalle viruset «det kinesiske viruset», kalte han det nå «koronaviruset».

-------------------------------

 

05:00  27. mars

Koronaviruset kan knuse håpet i Sudan

Etter mer en 30 år med et undertrykkende regime, kom håpet i fjor til Sudan. Nå kan det bli knust av et virus, skriver NTBs Nils-Inge Kruhaug

Koronaviruset har alt tatt liv i Sudan, men kun et fåtall er testet og bare tre har hittil fått påvist smitte. Mørketallene antas imidlertid å være store, og eksperter frykter eksplosiv smittespredning.

Fjorårets revolusjon i landet, der sivilsamfunnet tvang de militære til å gå med på en overgangsregjering, ga håp om demokrati og større respekt for menneskerettighetene.

9 millioner mennesker er imidlertid avhengige av humanitærhjelp utenfra, blant dem nærmere 2 millioner internt fordrevne. Sudan er i tillegg vertsland for over 1 million flyktninger fra nabolandene Sør-Sudan, Eritrea og Etiopia.

Hjelpeorganisasjonene som ble kastet ut av Omar al-Bashirs regime, er nå tilbake, blant dem Flyktninghjelpen.

Oppgavene som venter er imidlertid svært store, og generalsekretær Jan Egeland frykter at resten av verden nå har nok med seg selv og koronakrisen.

– I Sudan forsvinner nå en historisk mulighet i skyggen av koronapandemien, sier Egeland.

 

--------------------------

21:01 26 mars

Norge med ny kjempebevilgning til utvikling av vaksiner

Norge går inn med 2,2 milliarder kroner ekstra til Cepi, som har fått i oppdrag å utvikle en vaksine mot koronaviruset.

Norge kunngjorde allerede i januar at vaksinealliansen Cepi, som har hovedkontor i Oslo, skulle få 36 millioner kroner til arbeid med en vaksine mot covid-19.

Nå økes bidraget med hele 2,2 milliarder kroner, opplyser utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

Det betyr at Cepi får 200 millioner kroner ekstra på årets budsjett. I tillegg får vaksinealliansen tilgang til 2 milliarder kroner i en såkalt innovativ finansieringsmekanisme der pengene belastes på framtidige budsjetter, men blir tilgjengelige for Cepi allerede nå.

Ulstein viser til at Cepi allerede er i gang med å teste en vaksine på mennesker, og at alliansen også har to andre vaksinekandidater i bakhånd.

– Om dette lykkes, vil vi kunne ha en vaksine klar for produksjon i løpet av 12 til 18 måneder, sier han.

– Verden står oppe i denne krisen fordi vi ikke var forberedt. Det viktigste forebyggende tiltaket for pandemier er vaksiner.

Han legger til at regjeringen vil arbeide for en rettferdig global fordeling av vaksiner som eventuelt blir utviklet. (NTB)

-------------------------------------------

 

Les mer om pandemien og utviklingsarbeid

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp

USA blir med i norsk-ledet vaksinekoalisjon

Åtte måneder med unntakstilstand for bistandsbransjen

Meninger

FN 75 år: Samarbeid mellom land er viktigere enn noensinne  

Publisert: 27.03.2020 09:22:33 Sist oppdatert: 28.03.2020 11:00:37