15:00 31. mars
Mosambik erklærer korona-unntakstilstand
Natt til onsdag innleder Mosambik en periode med unntakstilstand for å stanse spredningen av koronaviruset. Den skal i første omgang vare i 30 dager. Det offentliggjorde landets president Filipe Nyusi i en fjernsynstale på mandag.
Mulighetene til å bevege seg i det offentlige rom vil begrenses; grensene blir stengt og møter inkludert religiøse samlinger blir forbudt.
Folk som nylig har vært utenfor landet eller hatt kontakt med smittede vil bli satt i karantene i 14 dager. Tiltakene må bli godkjent av parlamentet.
Leger Uten Grenser advarer mot profittjakt på livsviktige medisiner
Profitt må ikke gå foran liv, advarer Leger Uten Grenser, som er svært bekymret for at det blir tatt patent på medisiner, vaksiner og tester under koronakrisen.
MSF følger nøye med på selskaper som er i ferd med å utvikle medisiner og andre produkter som skal brukes i kampen mot koronaviruset.
– At enkelte i legemiddelindustrien velger å være en del av problemet istedenfor løsningen i den akutte krisen hele verden nå befinner seg i, er hårreisende, sier Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser Norge til NTB.
Hun håper at regjeringer verden over vil bruke sin makt til å overstyre selskapers forsøk på å monopolisere legemidler, slik blant annet Tyskland, Canada og Chile har gjort. (NTB)
-------------------------
12:20 31. mars
Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater
Etter hvert som gatene i verdens byer er blitt folketomme, har ville dyr sett sitt snitt til å gå på oppdagelsesferd i asfaltjungelen.
I noen av verdens største byer, fra Santiago i Chile til Barcelona i Spania, er det den siste tiden blitt observert dyr som vanligvis holder seg langt unna urbane strøk.
I Spania har en bjørn spankulert rundt i Barcelona, mens sikahjorter snuser rundt på forlatte metrostasjoner i Nara i Japan.
En video av en kronhjort som løper rundt i storbyen Dehradun nord i India, går som en farsott på sosiale medier, mens Oakland i California har fått besøk av en flokk med ville kalkuner.
I sentrum av Chiles hovedstad Santiago, der det er innført portforbud, har det sågar dukket opp en nysgjerrig puma.
----------------------------
10:45 31. mars
Studie tyder på lavere korona-dødelighet
Dødeligheten blant dem som smittes av koronaviruset, kan være lavere enn tidligere antatt, ifølge en ny studie.
Den nye studien som er publisert i tidsskriftet Lancet, er i hovedsak basert på tall fra Kina. I utgangspunktet finner forskerne en dødelighet på 3,67 prosent blant kinesere som har fått påvist viruset.
Andelen synker imidlertid til 1,38 når forskerne justerer anslaget blant annet for demografiske forhold.
I tillegg har de utarbeidet et anslag for dødelighet blant alle kinesere som antas å ha vært smittet av viruset – et høyere antall enn dem som er blitt testet og har fått diagnosen. Dette anslaget er på 0,66 prosent.
Tidligere har flere eksperter uttalt at det tilsvarende tallet trolig ligger rundt 1 prosent eller noe lavere. Alle data tyder på at viruset er desidert farligst for eldre og personer med underliggende sykdommer. (NTB)
Indonesia stenger grensa for utlendinger
Indonesia har besluttet å stenge grensa for utlendinger, også transittpassasjerer, grunnet koronapandemien, skriver NTB.
Unntak gjelder for utenlandske statsborgere med permanent oppholdstillatelse, diplomater og andre som kommer på offisielt besøk.
Indonesia har innført regler for sosial distanse, men har ikke gått til det drastiske skrittet å stenge ned all ikke-kritisk virksomhet.
Landet, som har 270 millioner innbyggere, har registrert 1.414 tilfeller av koronasmitte, og 122 personer har dødd av viruset. (NTB)
Verden ble advart
In @wef’s 2020 Global Risk Report we had a separate chapter on health risks, including pandemics. As a major blindspot. Let’s not forget that there is no greater risk to our planet post #Covid_19 than the climate crisis. At least we can’t claim environmental risks are a blindspot pic.twitter.com/eGuHuqZcK6
— Børge Brende (@borgebrende) March 31, 2020
Verdensbanken: Epidemien kan stoppe Kinas økonomiske vekst
Koronaepidemiens økonomiske fall kan føre til stopp i Kinas økonomiske vekst og drive ytterligere 11 millioner mennesker i Øst-Asia til fattigdom.
Det advarer Verdensbanken i en uttalelse mandag.
– Epidemien forårsaker «et enestående globalt sjokk som kan bringe stopp i veksten og øke fattigdommen i hele regionen, sier sjeføkonom Aaditya Mattoo for Verdensbanken i Øst-Asia og Stillehavet.
Selv i beste tilfelle vil regionen se en kraftig nedgang, og Kinas vekst vil avta til 2,3 prosent fra 6,1 prosent, ifølge en rapport om epidemiens økonomiske innvirkning. (NTB)
--------------
08:00 31. mars
Politivold mot folk på gata og massetesting
WHO har fått inn 622 millioner dollar i koronabidrag
Verdens helseorganisasjon (WHO) har mottatt 622 millioner dollar i donasjoner for å bekjempe koronaviruset. Det tilsvarer nærmere 6,6 milliarder kroner.
I begynnelsen av februar ba WHO om 675 millioner dollar i donasjoner for å bekjempe koronaviruset. Mesteparten av pengene skulle gå til å ruste opp i land som er spesielt sårbare.
WHO har nå fått inn nesten hele det ønskede beløpet.
Forverring i 18 land
🆕 Updated WFP Global Hotspots 2020 report identifies 18 countries at risk of plunging further into crises as #COVID19 is added to the list of major threats.
— World Food Programme (@WFP) March 30, 2020
🔔👇
13:40 30. mars
Twitter fjerner meldinger fra Brasils president
Twitter har fjernet to meldinger fra Brasils president Jair Bolsonaro der han stiller spørsmål ved karanteneregler innført av regionale ledere.
Søndag fjernet Twitter meldingene og erstattet dem med en kort tekst der det ble forklart at de nylig endret reglene. Selskapet slår nå ned på informasjon som strider mot helsemyndighetenes anbefalinger, og som øker risikoen for koronasmitte. (NTB)
-----------------
10:30 30. mars
UNDP: Nesten halvparten av alle jobber i Afrika kan gå tapt.
Utviklingsland vil minste 220 milliarder dollar i inntekter. Nesten halvparten av alle jobber i Afrika kan gå tapt. Ulikhetene vil øke dramatisk. Dette mener FNs utviklingsprogram (UNDP) blir konsekvensen av den pågående korona-pandemien.
I en pressemelding slår UNDP fast at 55 prosent av befolkningen i verden står uten sosiale tjenester og beskyttelse. De spår at den pågående og økende pandemien vil ramme utdanning, menneskerettigheter og noen steder både matsikkerhet og ernæring. Helsekrisen vil bli forsterket av at 75 prosent av verdens befolkning i de minst utviklende landene mangler tilgang til vann og såpe.
- Denne pandemien er en helsekrise. Men ikke bare en helsekrise. For store deler av verdens befolkning vil pandemien etterlate dype arr, sier Achim Steiner, leder for FNs utviklingsprogram.
- Uten støtte fra det internasjonale samfunnet risikerer vi en massiv tilbakegang den utviklingen som har funnet sted de siste tiårene. Det er snakk om en hel tapt generasjon, som, om de ikke mister livet, kan være offer for store tap av rettigheter, muligheter og verdighet.
UNDP jobber tett sammen med Verdens Helseorganisasjon (WHO) for å bistå land med å forberede seg på og å håndtere pandemien, og å gjenoppbygge samfunnet på lengre sikt, med særlig fokus på de mest utsatte.
UNDP har allerede satt av 20 millioner dollar som utbetales gjennom en hurtigsporingsmekanisme som gjør det mulig for UNDP å tilby øyeblikkelig hjelp til land rettet mot deres nasjonale beredskapsplaner. På lengre sikt forventer UNDP et behov på minimum 500 millioner dollar for å støtte 100 land.
– Jeg er enig med utviklingsminister @dagiulstein i at det nå handler om å redde liv, samtidig som vi må gjøre alt vi kan for å dempe de negative økonomiske effektene og redde arbeidsplasser i utviklingsland, sier @tellefthor i @vaartland idaghttps://t.co/AYAKPTowA6
— Norfund (@norfund_) March 30, 2020
--------------------
09:00 30. mars
De afrikanske tallene
#COVID19 Surveillance Update: 30 March 2020 9am EAT - https://t.co/wkbk2LdJuI
— African Union (@_AfricanUnion) March 30, 2020
46 African Countries reporting a total COVID-19 4,760 cases, 146 deaths, and 335 recoveries #FactsNotFear #AfricaPrepares #AfricaRespond pic.twitter.com/vDVSWAMkOp
UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile
Geriljagruppa ELN i Colombia har erklært våpenhvile, ifølge Utenriksdepartementet (UD). Bakgrunnen er FNs oppfordring om å stanse konflikter under koronakrisen.
Erklæringen om den ensidige våpenhvilen kom mandag morgen norsk tid.
I erklæringen viser den venstreorienterte gruppa til FNs generalsekretær António Guterres, som har oppfordret til stans i alle væpnede konflikter for å bekjempe koronapandemien.
Forhandlinger mellom ELN og Colombias regjering har vært innstilt siden en bombeaksjon gjennomført av ELN i fjor. Norge var tilrettelegger for forhandlingene fram til de ble stanset.
– Det er oppløftende at ELN har erklært en ensidig våpenhvile for å bekjempe den felles trusselen covid-19 representerer. Dette er nok et eksempel på at parter i konflikt følger FNs generalsekretær Guterres' sterke anmodning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse. (NTB)
Bra at ELN geriljaen i Colombia har gått til ensidig våpenhvile pga Covid19. Regjeringen i Bogota bør følge opp og andre krigførende parter i verden bør følge FNs oppfordring og ELNS eksempel.
— Norsk Folkehjelp (@norskfolkehjelp) March 30, 2020
-----------------------------
06:05 30. mars
Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea
4.000 sykepleiere i Papua Ny-Guinea ventes denne uken å gå ut i streik grunnet bekymring over manglende verneutstyr for helsepersonell.
Aksjonen følger en «sit-in»-protest i hovedstaden Port Moresby torsdag, hvor nesten 600 sykepleiere deltok, ifølge The Guardian.
Ifølge generalsekretær Gibson Siune i PNG Sykepleierforbund vil flertallets av forbundets medlemmer delta. De representerer om lag 20 prosent av landets sykepleiere, og opplyser at de er villige til å streike inntil de blir hørt. (NTB)
--------------------------
05:00 30. mars
Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene
Flere enn 3,38 milliarder mennesker over hele verden er blitt bedt om eller beordret til å følge en form for restriksjon i kampen mot koronaviruset.
Det utgjør rundt 43 prosent av den totale verdensbefolkningen, som er 7,79 milliarder mennesker, ifølge FNs befolkningstall.
Den kinesiske provinsen Hubei og hovedstaden Wuhan, det første episenteret for det nye koronaviruset, var de første som i slutten av januar innførte strenge restriksjoner for å begrense spredningen av covid-19.
Mens Hubei har begynt å åpne seg igjen etter måneder med isolasjon, har restriksjonene mangedoblet seg over hele verden de siste ukene.
Rundt 18. mars var flere enn 500 millioner mennesker berørte av restriksjoner. Dette økte til over 1 milliard mennesker innen 23. mars, og kun to døgn senere var det flere enn 2 milliarder.
Den 25. mars var over 3 milliarder mennesker rammet av en eller annen form for koronasmitte-restriksjon.
Over 3,38 milliarder mennesker i minst 78 land og territorier har blitt oppfordret til å holde seg hjemme. (NTB)
--------------------------
22:15 29. mars
Koronakarantene i to av Nigerias største byer
I håp om å begrense koronaspredning, må alle i byene Abuja og Lagos holde seg innendørs de neste to ukene, beordrer Nigerias president Muhammadu Buhari, skriver NTB.
Hovedstaden Abuja og Lagos er de to største byene i det vestafrikanske landet.
– Alle innbyggerne i disse områdene skal holde seg hjemme, sa Buhari til nasjonen i en TV-sendt sending søndag. Koronarestriksjonene starter fra og med mandag klokka 22 lokal tid.
– Reiser til eller fra andre områder bør utsettes. Alle virksomheter og kontorer bør holdes stengt i denne perioden, sa Buhari. Dette inkluderer ikke besøk til sykehus, matbutikker eller bensinstasjoner, men tilgangen strammes inn. (NTB
----------------------
17:45 29. mars
Første koronadødsfall i Syria
En kvinne er bekreftet død av covid-19 i Syria, og er dermed landets første dødsfall som offisielt knyttes til pandemien, bekrefter syriske myndigheter.
Kvinnen ble innlagt på sykehus der en test bekreftet at hun var blitt smittet med det nye koronaviruset, uttaler Syrias helsedepartement.
Samtidig forbyr landets regjering all ferdsel mellom provinsene, fra tirsdag til 16. april, i et forsøk for å begrense spredningen av det smittsomme viruset.
Ifølge regjeringen har de registrert fem koronasmittede i landet. (NTB)
----------------------
09:10 29. mars
Koronadødsfall i Mali rett før
Det første koronadødsfallet i Mali fant sted dagen før det holdes valg i det vestafrikanske landet, skriver NTB.
Etter flere utsettelser holdes det valg på ny nasjonalforsamling søndag.
Kvelden før opplyste helseminister Michel Sidibe at en person for første gang hadde dødd av covid-19 i Mali.
Enn så lenge har Mali forholdsvis få smittede. Men det er stor bekymring for konsekvensene hvis viruset sprer seg, og flere opposisjonspartier mener valget igjen burde vært utsatt som følge av pandemien. (NTB)