Represented by ZUMA Press, Inc.  infectious, zselect, dhaka, zlast24, zcontractphotographer, virus, healthcare, general, zwire, public, press, corona, illness, news, disease, herbal, 20200330_zap_d117_004.jpg, ZUMA, health, medicine, 2020, zumapress.com, covid19, wire, musk, outbreaks, bangladesh, _DAS4695.JPG

En person på vei inn til et sykehus i Bangladesh blir desinfisert. Foto: NTB scanpix

Siste nytt: Frykter profittjakt på korona-vaksiner

Unntakstilstand i Mosambik * MSF advarer mot dyre medisinpatenter * Lavere korona-dødelighet? * Dyrene tilbake i tomme storbyer * Indonesia stenger grensene * Kinas økonomiske vekst kan stoppe opp * WHO har fått inn 622 millioner dollar i koronabidrag * Politivold mot folk som går ut * FN: Pandemien kan rasere utviklingsland.Siste nytt: Frykter profittjakt på korona-vaksiner. Les siste nytt om pandemien og internasjonal utvikling>>>

15:00 31. mars

Mosambik erklærer korona-unntakstilstand

Natt til onsdag innleder Mosambik en periode med unntakstilstand for å stanse spredningen av koronaviruset. Den skal i første omgang vare i 30 dager. Det offentliggjorde landets president Filipe Nyusi i en fjernsynstale på mandag.

Mulighetene til å bevege seg i det offentlige rom vil begrenses; grensene blir stengt og møter inkludert religiøse samlinger blir forbudt.

Folk som nylig har vært utenfor landet eller hatt kontakt med smittede vil bli satt i karantene i 14 dager. Tiltakene må bli godkjent av parlamentet.

 
--------------
13:20 31. mars

Leger Uten Grenser advarer mot profittjakt på livsviktige medisiner

Profitt må ikke gå foran liv, advarer Leger Uten Grenser, som er svært bekymret for at det blir tatt patent på medisiner, vaksiner og tester under koronakrisen.

MSF følger nøye med på selskaper som er i ferd med å utvikle medisiner og andre produkter som skal brukes i kampen mot koronaviruset.

– At enkelte i legemiddelindustrien velger å være en del av problemet istedenfor løsningen i den akutte krisen hele verden nå befinner seg i, er hårreisende, sier Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser Norge til NTB.

Hun håper at regjeringer verden over vil bruke sin makt til å overstyre selskapers forsøk på å monopolisere legemidler, slik blant annet Tyskland, Canada og Chile har gjort. (NTB)

-------------------------

12:20 31. mars

Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater

Etter hvert som gatene i verdens byer er blitt folketomme, har ville dyr sett sitt snitt til å gå på oppdagelsesferd i asfaltjungelen.

I noen av verdens største byer, fra Santiago i Chile til Barcelona i Spania, er det den siste tiden blitt observert dyr som vanligvis holder seg langt unna urbane strøk.

I Spania har en bjørn spankulert rundt i Barcelona, mens sikahjorter snuser rundt på forlatte metrostasjoner i Nara i Japan.

En video av en kronhjort som løper rundt i storbyen Dehradun nord i India, går som en farsott på sosiale medier, mens Oakland i California har fått besøk av en flokk med ville kalkuner.

I sentrum av Chiles hovedstad Santiago, der det er innført portforbud, har det sågar dukket opp en nysgjerrig puma.

 

----------------------------

10:45 31. mars

Studie tyder på lavere korona-dødelighet

Dødeligheten blant dem som smittes av koronaviruset, kan være lavere enn tidligere antatt, ifølge en ny studie.

Den nye studien som er publisert i tidsskriftet Lancet, er i hovedsak basert på tall fra Kina. I utgangspunktet finner forskerne en dødelighet på 3,67 prosent blant kinesere som har fått påvist viruset.

Andelen synker imidlertid til 1,38 når forskerne justerer anslaget blant annet for demografiske forhold.

I tillegg har de utarbeidet et anslag for dødelighet blant alle kinesere som antas å ha vært smittet av viruset – et høyere antall enn dem som er blitt testet og har fått diagnosen. Dette anslaget er på 0,66 prosent.

Tidligere har flere eksperter uttalt at det tilsvarende tallet trolig ligger rundt 1 prosent eller noe lavere. Alle data tyder på at viruset er desidert farligst for eldre og personer med underliggende sykdommer. (NTB)

 
09:00  31. mars

Indonesia stenger grensa for utlendinger

Indonesia har besluttet å stenge grensa for utlendinger, også transittpassasjerer, grunnet koronapandemien, skriver NTB.

Unntak gjelder for utenlandske statsborgere med permanent oppholdstillatelse, diplomater og andre som kommer på offisielt besøk.

Indonesia har innført regler for sosial distanse, men har ikke gått til det drastiske skrittet å stenge ned all ikke-kritisk virksomhet.

Landet, som har 270 millioner innbyggere, har registrert 1.414 tilfeller av koronasmitte, og 122 personer har dødd av viruset. (NTB)

 

-------------------------------------
08:50 31. mars

Verden ble advart

 
 
08:00 31. mars

Verdensbanken: Epidemien kan stoppe Kinas økonomiske vekst

Koronaepidemiens økonomiske fall kan føre til stopp i Kinas økonomiske vekst og drive ytterligere 11 millioner mennesker i Øst-Asia til fattigdom.

Det advarer Verdensbanken i en uttalelse mandag.

– Epidemien forårsaker «et enestående globalt sjokk som kan bringe stopp i veksten og øke fattigdommen i hele regionen, sier sjeføkonom Aaditya Mattoo for Verdensbanken i Øst-Asia og Stillehavet.

Selv i beste tilfelle vil regionen se en kraftig nedgang, og Kinas vekst vil avta til 2,3 prosent fra 6,1 prosent, ifølge en rapport om epidemiens økonomiske innvirkning. (NTB)

--------------

08:00 31. mars

Politivold mot folk på gata og massetesting

Kritikken mot politiet øker i flere land der de bruker gummikuler og pisker mot folk som trosser forbudet mot å gå ut.  I går kveld innrømmet Sør-Afrikas president indirekte at sikkerhetsstyrkene hadde gått for hardt fram mange steder og at dette var "uakseptablert". I mange byområder bor folk veldig tett. I sentrumsstrøk i både Johannesburg og Durban kan flere enn 20 mennesker dele en liten leilighet.
Samtidig varslet president Ramphosa at 10 000 helsearbeidere skal nå dra rundt på hjemmebesøk for teste folk for viruset.
Mercury Forside.jpg
------------------------
 
18:00 30. mars

WHO har fått inn 622 millioner dollar i koronabidrag

Verdens helseorganisasjon (WHO) har mottatt 622 millioner dollar i donasjoner for å bekjempe koronaviruset. Det tilsvarer nærmere 6,6 milliarder kroner.

I begynnelsen av februar ba WHO om 675 millioner dollar i donasjoner for å bekjempe koronaviruset. Mesteparten av pengene skulle gå til å ruste opp i land som er spesielt sårbare.

WHO har nå fått inn nesten hele det ønskede beløpet.

 
----------------------------------
14:40 30.mars

Forverring i 18 land

Verdens matvareprogram (WFP) mener 18 land står i fare for å synke enda dypere i krise - og da er covid-9-krisen. Les Bistandsaktuelts sak om skolemat-krisen.
 
 

 

13:40 30. mars

Twitter fjerner meldinger fra Brasils president

Twitter har fjernet to meldinger fra Brasils president Jair Bolsonaro der han stiller spørsmål ved karanteneregler innført av regionale ledere.

Søndag fjernet Twitter meldingene og erstattet dem med en kort tekst der det ble forklart at de nylig endret reglene. Selskapet slår nå ned på informasjon som strider mot helsemyndighetenes anbefalinger, og som øker risikoen for koronasmitte. (NTB)

-----------------

Koronagrafikk UNDP.jpg

10:30 30. mars

UNDP: Nesten halvparten av alle jobber i Afrika kan gå tapt.

Utviklingsland vil minste 220 milliarder dollar i inntekter. Nesten halvparten av alle jobber i Afrika kan gå tapt. Ulikhetene vil øke dramatisk. Dette mener FNs utviklingsprogram (UNDP) blir konsekvensen av den pågående korona-pandemien.

I en pressemelding slår UNDP fast at 55 prosent av befolkningen i verden står uten sosiale tjenester og beskyttelse. De spår at den pågående og økende pandemien vil ramme utdanning, menneskerettigheter og noen steder både matsikkerhet og ernæring. Helsekrisen vil bli forsterket av at 75 prosent av verdens befolkning i de minst utviklende landene mangler tilgang til vann og såpe.

- Denne pandemien er en helsekrise. Men ikke bare en helsekrise. For store deler av verdens befolkning vil pandemien etterlate dype arr,  sier Achim Steiner, leder for FNs utviklingsprogram.

- Uten støtte fra det internasjonale samfunnet risikerer vi en massiv tilbakegang den utviklingen som har funnet sted de siste tiårene. Det er snakk om en hel tapt generasjon, som, om de ikke mister livet, kan være offer for store tap av rettigheter, muligheter og verdighet.

UNDP jobber tett sammen med Verdens Helseorganisasjon (WHO) for å bistå land med å forberede seg på og å håndtere pandemien, og å gjenoppbygge samfunnet på lengre sikt, med særlig fokus på de mest utsatte.

UNDP har allerede satt av 20 millioner dollar som utbetales gjennom en hurtigsporingsmekanisme som gjør det mulig for UNDP å tilby øyeblikkelig hjelp til land rettet mot deres nasjonale beredskapsplaner. På lengre sikt forventer UNDP et behov på minimum 500 millioner dollar for å støtte 100 land. 

 

 

--------------------

09:00 30. mars

De afrikanske tallene

Her finner du de siste tallene fra Den afrikanske unionen:
 
 
-----
08:00  30. mars

UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile

Geriljagruppa ELN i Colombia har erklært våpenhvile, ifølge Utenriksdepartementet (UD). Bakgrunnen er FNs oppfordring om å stanse konflikter under koronakrisen.

Erklæringen om den ensidige våpenhvilen kom mandag morgen norsk tid.

I erklæringen viser den venstreorienterte gruppa til FNs generalsekretær António Guterres, som har oppfordret til stans i alle væpnede konflikter for å bekjempe koronapandemien.

Forhandlinger mellom ELN og Colombias regjering har vært innstilt siden en bombeaksjon gjennomført av ELN i fjor. Norge var tilrettelegger for forhandlingene fram til de ble stanset.

– Det er oppløftende at ELN har erklært en ensidig våpenhvile for å bekjempe den felles trusselen covid-19 representerer. Dette er nok et eksempel på at parter i konflikt følger FNs generalsekretær Guterres' sterke anmodning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse. (NTB)

Ine Eriksen Søreide.jpg

-----------------------------

06:05 30. mars

Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea

4.000 sykepleiere i Papua Ny-Guinea ventes denne uken å gå ut i streik grunnet bekymring over manglende verneutstyr for helsepersonell.

Aksjonen følger en «sit-in»-protest i hovedstaden Port Moresby torsdag, hvor nesten 600 sykepleiere deltok, ifølge The Guardian.

Ifølge generalsekretær Gibson Siune i PNG Sykepleierforbund vil flertallets av forbundets medlemmer delta. De representerer om lag 20 prosent av landets sykepleiere, og opplyser at de er villige til å streike inntil de blir hørt. (NTB)

--------------------------

05:00 30. mars

Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene

Flere enn 3,38 milliarder mennesker over hele verden er blitt bedt om eller beordret til å følge en form for restriksjon i kampen mot koronaviruset.

Det utgjør rundt 43 prosent av den totale verdensbefolkningen, som er 7,79 milliarder mennesker, ifølge FNs befolkningstall.

Den kinesiske provinsen Hubei og hovedstaden Wuhan, det første episenteret for det nye koronaviruset, var de første som i slutten av januar innførte strenge restriksjoner for å begrense spredningen av covid-19.

Mens Hubei har begynt å åpne seg igjen etter måneder med isolasjon, har restriksjonene mangedoblet seg over hele verden de siste ukene.

Rundt 18. mars var flere enn 500 millioner mennesker berørte av restriksjoner. Dette økte til over 1 milliard mennesker innen 23. mars, og kun to døgn senere var det flere enn 2 milliarder.

Den 25. mars var over 3 milliarder mennesker rammet av en eller annen form for koronasmitte-restriksjon.

Over 3,38 milliarder mennesker i minst 78 land og territorier har blitt oppfordret til å holde seg hjemme. (NTB)

 

--------------------------

22:15  29. mars

Koronakarantene i to av Nigerias største byer

I håp om å begrense koronaspredning, må alle i byene Abuja og Lagos holde seg innendørs de neste to ukene, beordrer Nigerias president Muhammadu Buhari, skriver NTB.

Hovedstaden Abuja og Lagos er de to største byene i det vestafrikanske landet.

– Alle innbyggerne i disse områdene skal holde seg hjemme, sa Buhari til nasjonen i en TV-sendt sending søndag. Koronarestriksjonene starter fra og med mandag klokka 22 lokal tid.

– Reiser til eller fra andre områder bør utsettes. Alle virksomheter og kontorer bør holdes stengt i denne perioden, sa Buhari. Dette inkluderer ikke besøk til sykehus, matbutikker eller bensinstasjoner, men tilgangen strammes inn. (NTB

 

----------------------

17:45 29. mars

Første koronadødsfall i Syria

En kvinne er bekreftet død av covid-19 i Syria, og er dermed landets første dødsfall som offisielt knyttes til pandemien, bekrefter syriske myndigheter.

Kvinnen ble innlagt på sykehus der en test bekreftet at hun var blitt smittet med det nye koronaviruset, uttaler Syrias helsedepartement.

Samtidig forbyr landets regjering all ferdsel mellom provinsene, fra tirsdag til 16. april, i et forsøk for å begrense spredningen av det smittsomme viruset.

Ifølge regjeringen har de registrert fem koronasmittede i landet. (NTB)

 

----------------------

09:10 29. mars

Koronadødsfall i Mali rett før

Det første koronadødsfallet i Mali fant sted dagen før det holdes valg i det vestafrikanske landet, skriver NTB.

Etter flere utsettelser holdes det valg på ny nasjonalforsamling søndag.

Kvelden før opplyste helseminister Michel Sidibe at en person for første gang hadde dødd av covid-19 i Mali.

Enn så lenge har Mali forholdsvis få smittede. Men det er stor bekymring for konsekvensene hvis viruset sprer seg, og flere opposisjonspartier mener valget igjen burde vært utsatt som følge av pandemien. (NTB)

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer om pandemien

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 30.03.2020 08:15:39 Sist oppdatert: 30.03.2020 10:38:42