Robot på Kigali flyplass. Foto: WHO

Roboten Urumuri er laget av det belgiske selskapet Zora Bots og holder vakt ved flyplassen i Kigali. Foto: WHO

Rwanda: Bruker helse-roboter og droner i kamp mot korona

Det sentralafrikanske landet tenker nytt for å stoppe pandemien.

Rwanda har satt inn roboter i kampen mot covid-19. Fem FN-finansierte roboter er utplassert på flyplassen og helsestasjoner i hovedstaden Kigali.

Robotene er på størrelse med et menneske og kan blant annet måle temperatur og blodtrykk. De har også en videoskjerm hvor pasienter kan snakke med en lege.

Hensikten med robotene er særlig å redusere smitterisikoen for landets relativt få helsearbeidere. Rwanda har eksempelvis bare én sykepleier per 1000 innbyggere, i Norge har vi til sammenligning nesten 18.

 

Færre fysiske møter

Ved klinikkene robotene er utplassert er antallet fysiske konsultasjoner foretatt av helsearbeidere omtrent halvert etter at robotene var på plass, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Én av robotene tjenestegjør på Kigali internasjonale flyplass, som nylig åpnet for internasjonale flygninger igjen.

Denne roboten kan kartlegge helsetilstanden til mellom 50 og 150 passasjerer i minuttet og melder ifra dersom den oppdager symptomer. 

Fem roboter av denne typen skal hjelpe sårbart helsepersonell i Rwanda med å stoppe korona-pandemien. Foto: WHO

Tester 20 om gangen

De siste ukene har antallet smittetilfeller i Afrika økt kraftig. Det tok fire måneder før smittetallet på kontinentet passerte 500.000. Den siste måneden er tallet doblet.

I skrivende stund er 997 720 påvist smittet i Afrika, ifølge Worldometer. Antallet døde har passert 21 000. Verst rammet er Sør-Afrika, med over en halv million smittede. Men også i Rwanda, som er foreløpig er lite rammet, spredte smitten seg raskere i juli. Landet har i dag 2104 smittetilfeller og fem dødsfall.

Landet får likevel skryt for sitt arbeid med smitteforebygging så langt. I Rwanda blir alle med påvist smitte umiddelbart isolert i egne korona-klinikker. De som har vært i kontakt med smittede, settes i karantene inntil de blir testet.

Rwanda har dessuten effektivisert testingen, ifølge den amerikanske kringkasteren NPR. 20-25 korona-tester blir sjekket på samme tid. Dersom én gir utslag, sjekkes én og én prøve for å se hvem som er smittet.

 

Droner

Rwanda har i mange år vært et stabilt land, uten politisk uro. Det har i praksis blitt styrt av den tidligere geriljalederen Paul Kagame siden folkemordet mot tutsiene i 1994. Presidenten har ofte fått internasjonal kritikk for å være både udemokratisk og maktglad, men Rwanda blir samtidig løftet fram som et afrikansk foregangsland innen økonomisk vekst, fattigdomsbekjempelse og innovative utviklingsprogram

Landet er også kjent for å bruke teknologiske løsninger i helsevesenet. Før korona-robotene ble mobilisert, hadde Rwanda i flere år brukt droner for å levere medisiner til avsidesliggende deler av landet.

På denne måten blir medisiner levert til utilgjengelige områder av Rwanda. Foto: Gavi

Helsearbeidere i utilgjengelige områder kan legge inn bestilling på det de trenger via SMS. I løpet av 30 minutter slippes livsnødvendige medisiner og vaksiner ned i en fallskjerm ved klinikken.

Under korona-pandemien har disse dronene også blitt brukt til å overvåke menneskeansamlinger og spre helseinformasjon via høyttalere, ifølge WHO. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer om korona-pandemien

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 06.08.2020 13:52:12 Sist oppdatert: 06.08.2020 13:52:12