Rwanda har satt inn roboter i kampen mot covid-19. Fem FN-finansierte roboter er utplassert på flyplassen og helsestasjoner i hovedstaden Kigali.
Robotene er på størrelse med et menneske og kan blant annet måle temperatur og blodtrykk. De har også en videoskjerm hvor pasienter kan snakke med en lege.
Hensikten med robotene er særlig å redusere smitterisikoen for landets relativt få helsearbeidere. Rwanda har eksempelvis bare én sykepleier per 1000 innbyggere, i Norge har vi til sammenligning nesten 18.
Færre fysiske møter
Ved klinikkene robotene er utplassert er antallet fysiske konsultasjoner foretatt av helsearbeidere omtrent halvert etter at robotene var på plass, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Én av robotene tjenestegjør på Kigali internasjonale flyplass, som nylig åpnet for internasjonale flygninger igjen.
Denne roboten kan kartlegge helsetilstanden til mellom 50 og 150 passasjerer i minuttet og melder ifra dersom den oppdager symptomer.
Fem roboter av denne typen skal hjelpe sårbart helsepersonell i Rwanda med å stoppe korona-pandemien. Foto: WHO
Tester 20 om gangen
De siste ukene har antallet smittetilfeller i Afrika økt kraftig. Det tok fire måneder før smittetallet på kontinentet passerte 500.000. Den siste måneden er tallet doblet.
I skrivende stund er 997 720 påvist smittet i Afrika, ifølge Worldometer. Antallet døde har passert 21 000. Verst rammet er Sør-Afrika, med over en halv million smittede. Men også i Rwanda, som er foreløpig er lite rammet, spredte smitten seg raskere i juli. Landet har i dag 2104 smittetilfeller og fem dødsfall.
Landet får likevel skryt for sitt arbeid med smitteforebygging så langt. I Rwanda blir alle med påvist smitte umiddelbart isolert i egne korona-klinikker. De som har vært i kontakt med smittede, settes i karantene inntil de blir testet.
Rwanda har dessuten effektivisert testingen, ifølge den amerikanske kringkasteren NPR. 20-25 korona-tester blir sjekket på samme tid. Dersom én gir utslag, sjekkes én og én prøve for å se hvem som er smittet.
Droner
Rwanda har i mange år vært et stabilt land, uten politisk uro. Det har i praksis blitt styrt av den tidligere geriljalederen Paul Kagame siden folkemordet mot tutsiene i 1994. Presidenten har ofte fått internasjonal kritikk for å være både udemokratisk og maktglad, men Rwanda blir samtidig løftet fram som et afrikansk foregangsland innen økonomisk vekst, fattigdomsbekjempelse og innovative utviklingsprogram.
Landet er også kjent for å bruke teknologiske løsninger i helsevesenet. Før korona-robotene ble mobilisert, hadde Rwanda i flere år brukt droner for å levere medisiner til avsidesliggende deler av landet.
På denne måten blir medisiner levert til utilgjengelige områder av Rwanda. Foto: Gavi
Helsearbeidere i utilgjengelige områder kan legge inn bestilling på det de trenger via SMS. I løpet av 30 minutter slippes livsnødvendige medisiner og vaksiner ned i en fallskjerm ved klinikken.
Under korona-pandemien har disse dronene også blitt brukt til å overvåke menneskeansamlinger og spre helseinformasjon via høyttalere, ifølge WHO.