Ifølge Utenriksdepartementet har FN tatt tak i forslaget og jobber for at det raskt kan lanseres, kanskje allerede i løpet av denne uka.
– Et flergiverfond i FN-regi vil gi forutsigbarhet for våre partnere og bidra til mer effektiv innsats. Erfaringer fra andre kriser viser at jo tidligere man starter med langsiktig planlegging av responsen, jo mer treffsikker og vellykket blir innsatsen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.
– Det er viktig å bekjempe viruset over hele verden, og alle land og organisasjoner er nødt til å samarbeide effektivt for å lykkes med det, legger hun til.
– Internasjonal solidaritet
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) påpeker at internasjonalt samarbeid er nødvendig i globale kriser.
– Vi er bekymret for hvordan viruset vil ramme utviklingsland som allerede sliter med svake helsesystemer. Internasjonal solidaritet over landegrensene er viktigere enn noen gang. Derfor er det viktig for oss å bidra økonomisk til et slikt FN-fond, sier han.
Det framgår ikke av pressemeldingen hvor mye Norge planlegger å skyte inn i fondet eller hvilke aktører som kan være aktuelle for å koordinere arbeidet med fondet.
Les også:
Private bidrag strømmer inn til nytt FN-fond for koronabekjempelse
Hvem er mannen som leder verdens kamp mot korona-viruset?
Vaksine-dugnad
Norge har tidligere i år også tatt initiativ til en internasjonal korona-vaksine-dugnad, og flere land har sluttet seg til Norges appell om å bidra til utvikling av en vaksine mot covid-19-viruset. Tyskland, Sverige, Finland og Danmark er blant landene som nå lover millioner.
Statsminister Erna Solberg og utviklingsminster Dag-Inge Ulstein tok initiativet til giverdugnaden i januar, etter et møte med direktør Richard Hatchett i Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepi).
Tyskland har lagt 1,6 milliarder kroner (140 millioner euro) på bordet, Finland har kunngjort at de støtter med 29 millioner og Danmark har lovet at de vil bidra med 15 millioner kroner. Sist ut med lovnader var Sverige.
Norge kunngjorde allerede i januar at vi bevilger 36 millioner kroner rettet særlig mot Cepis vaksineutvikling mot covid-19. Dette kommer i tillegg til våre ordinære bidrag til organisasjonen på 1,6 milliarder kroner totalt i perioden 2017 til 2025, framgår det av UDs pressemelding.