TIKSA NEGERI / Reuters / NTB

Ifølge Reuters viser bildet medlemmer av spesialstyrkene til Amhara-regionen på vei tilbake til Dansha Mechanized 5th division militærbase etter kamper mot Tigray-folkets frigjøringfront (TPLF) i Danasha nær grensen til Tigray i går. Foto: Tiksa Negeri /Reuters /NTB

Krigen i Tigray hindrer matutdeling til flere hundretusener

Etiopia fortsetter flyangrepene mot mål i Tigray-regionen, og det er ingen tegn til snarlige fredssamtaler. Befolkningen hadde allerede fra før av store behov for nødhjelp. Hjelpeinnsatsen hindres av kamphandlingene, melder FNs nødhjelpskontor OCHA

Kampene mellom den etiopiske hæren og styrkene til regionstyret i Tigray har siden begynnelsen av november ført til at telefon- og internettforbindelsene er stengt. Dette og utryggheten hindrer hjelpearbeidet til et område der  600 000 mennesker er avhengig av matvarehjelp og ytterligere en million som får en eller annen form for bistand. Dessuten bor det 95 000 flyktninger i Tigray-regionen. Det har vært både flyangrep og kamper på bakken den siste uken.

Ingen matutdeling

FN opplyser at krigshandlingene gjorde at de ikke kunne dele ut nødhjelp på søndag slik det var planlagt.

OCHA har sendt en appell til de krigende parter om å åpne for humanitær tilgang til befolkningen som trenger hjelp. FN tror at krigen kan føre til ytterligere behov for hjelp.

En ny gresshoppe-invasjon i regionen og behov for å opprettholde kampen mot korona, gjør at FN er ekstra bekymret. Tigray-regionen, helt nord i Etiopia består av fem millioner mennesker. 10 prosent av befolkningen har i perioder behov for matvarehjelp. Samtidig har FN bare fått dekket halvparten av pengene de trenger for å gi huminitær hjelp til Etiopia i år.

Så langt har det ikke kommet offisielle tall på antall drepte under den siste ukens krigshandlinger. Søndag hevdet statsminister Abiy Ahmed, vinneren av fjorårets Nobels fredspris, at regjeringens flyangrep hadde ødelagt våpenlagre med langtrekkende raketter i Tigray.

– Vi har lykkes i den første militæroperasjonen. Det er ikke lenger mulig for fienden å gå til angrep, sa Abiy. Da han tidligere var etterretningsoffiser var han stasjonert i Tigray.

 

Stadige flyangrep

Ifølge generalmajor Mohammed Tssema gjennomførte etiopiske fly nye «presisjonsangrep» mot Tigrays frigjøringsfront (TPLF). TPLF som tidligere var en del av maktkoalisjonen som styrte Etiopia har makten i regionen.

Dette bekreftes av myndighetene i Tigray, som opplyser at det ble gjennomført over ti flyangrep mot området mandag, melder NTB.

Tssema avviser TPLFs påstand om at de søndag skjøt ned et etiopisk kampfly over Tigray.

Det er ikke kjent hvor mange som er drept i kampene som brøt ut i forrige uke, angivelig utløst av at TPLF-styrker, angrep en militærbase tilhørende nasjonalhæren i Tigray.

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, forsøker nå å dempe omverdenens frykt for at konflikten skal utvikle seg til en borgerkrig som også kan destabilisere nabolandene.

 

Ingen forhandlinger

– Bekymringen for at Etiopia skal falle ned i kaos, er ubegrunnede, sa han mandag. Han lovet samtidig at jobben i Tigray snart er gjort.

Abiy har foreløpig ikke vist tegn til å ville forhandle med den regionale regjeringen i Tigray, som hans egen regjering anser for å være ulovlig.

TPLF dominerte i flere tiår den etiopiske regjeringskoalisjonen og føler seg nå marginalisert av Abiys politiske reformer. Konflikten tilspisset seg da de trosset sentralmyndighetene og holdt valg i september.

 

- Nærmer seg slutten

Tirsdag sa Etiopias statsminister Abiy Ahmed, at de borgerkrigslignende kampene nordøst i landet nærmer seg slutten.

– Operasjonene vil bli avsluttet så snart den kriminelle juntaen er avvæpnet, en legitim administrasjon i regionen er gjeninnsatt og de som er på rømmen, er blitt pågrepet og stilt for retten, sier Ahmed ifølge NTB.

Han legger til at det raskt nærmer seg en slutt på konflikten. 

Den afrikanske unionen (AU) har bedt om umiddelbar stans i kampene og dialog mellom partene.

 

     

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.11.2020 08:42:13 Sist oppdatert: 10.11.2020 08:42:13