Jacob J. Mhlapeng fra Johannesburg i Sør-Afrika (i midten),  Pauline Kimonda Kibet (i rødt) og Wyclife Ochieng Wamira er fra Kenya må vente på å kunne dra hjem.

Korona-faste i Norge og veldig langt hjemmefra

De kom til Norge for å jobbe, men har blitt korona-faste i et fremmed land. Nå sitter de klistret til nyhetene og følger med på hvordan pandemien utvikler seg i hjemlandet.    

Nesten 60 unge fra Afrika og Latin-Amerika har kommet til Norge på utveksling i regi av Norec (Fredskorpset).

Nå har oppholdet i Norge blitt noe ganske annet enn de forventet seg – arbeidsplassen har stengt eller blitt til hjemmekontor. De må alle ta den vanskelige beslutningen om de skal reise hjem til familien, eller bli igjen i et fremmed land – uten å ane hvordan krisen vil utvikle seg.

 

Kone og fire barn i Sør-Afrika

Jacob J. Mhlapeng fra Johannesburg i Sør-Afrika er en av dem.

Med kone og fire barn hjemme i Johannesburg lurer musikklærer Jacob J. Mhlapeng hver dag på om det var riktig av ham å bli igjen i Norge.

– Det hele har gått så fort. I begynnelsen ante jeg ikke at det skulle bli så alvorlig, jeg så for meg et par uker, så ville alt være tilbake til normalt. Derfor valgte jeg å bli i Norge, sier  Mhlapeng, som er i Norge for å jobbe som musikklærer for skolekorps i Bergen.

Han, som alle på utveksling i Norge, fikk tilbud om å reise da pandemien brøt ut.

Men musikklæreren fryktet samtidig å utsette seg for smitte på veien hjem. Kanskje han smitter familien når han kommer hjem, fordi han da må sitte i karantene. Det er det ikke verdt å ta sjansen på, synes han.

 

Usikker fremtid

Mhlapeng skulle jobbe i Norge i ett år. Nå er fremtiden usikker.

– Det hele er veldig stressende, jeg bekymrer meg for familien min, for økonomien og for hvordan dette vil påvirke Sør-Afrika.

Kona jobber i en restaurant, er permittert og har mistet inntekten. Sørafrikanske myndigheter har lovet å hjelpe bedrifter økonomisk i 21 dager, men Mhlapeng sier de ikke har mottatt noe støtte ennå. Nå er hun hjemme med fire barn.

– I Sør-Afrika har vi fra før av store problemer med vold, kriminalitet og alkohol. Jeg frykter dette blir mye verre nå som markeder og butikker stenger og mange mister det lille de har. 

 

– Det vekker dårlige minner

Sør-Afrika har innført strenge tiltak for å begrense smitten; en foreløpig tre ukers «lockdown» og alkoholforbud. Sør-Afrika har det beste helsesystemet på det afrikanske kontinentet, ifølge WHO. Likevel er det bare 1000 intensiv-sengeplasser til en befolkning på 56 millioner mennesker, skriver den britiske avisen The Guardian.

– Militæret patruljerer gatene nå. Det vekker dårlige minner for mange av oss i Sør-Afrika, sier Mhlapeng til Bistandsaktuelt.

Jeg er spent på hva jeg kommer tilbake til i august, sier han.

 

– Takk og pris for sosiale medier!

Pauline Kimonda Kibet (i rødt) og Wyclife Ochieng Wamira er fra Kenya.

– Selv om det er en situasjon uten sammenligning, må vi gjøre det beste ut av det, sier Pauline Kimonda Kibet.

Sammen med kollegaen Wyclife Ochieng Wamira kom hun til Norge for å jobbe på ungdomssenteret til Bærum Røde Kors. Begge har bakgrunn som frivillige i Røde Kors i hver sin hjemlandsby i Kenya.

Nå bor de sammen i en leilighet, og er glad de har hverandre. Som følge av korona-tiltakene har ungdomssenteret stengt for alle aktivitetene de har jobbet med.

Men de to 25-åringene sitter ikke og tvinner tommeltotter:

– Vi fortsetter aktivitetene for ungdom på nett. Nå arrangerer vi Uno og kahoot online, krisetid er også en mulighet til å tenke nytt og være kreativ, ler Wamira.

 

– Familien min var veldig bekymret

For begge var det et vanskelig valg om de skulle bli i Norge eller reise hjem. Faren for å utsette seg selv for smitte under den lange flyreisen og smitte familien ved hjemkomst, spilte inn på avgjørelsen om å bli. Og begge ville gjerne fullføre jobben de hadde kommet hit for å gjøre.

– Familien min var veldig bekymret for meg, de leste om smitten i Europa og jeg måtte berolige dem om at det ikke var så ille her i Norge, sier Kibet. 

Begge to videochatter med familie og venner hver dag.

– Vi savner ikke hverandre så mye for vi møtes hver dag, det er nesten som om jeg er hjemme, sier Wamira. Han er glad sosiale medier gjør det enkelt å ha så nær kontakt.

 

Usikkert for bøndene

Hjemme i Kenya kjenner de ingen som har mistet jobben eller blitt syke ennå, men folks inntekter er blitt mer usikre.

– Det er så mange som har jobb i uformell sektor, så de har ikke akkurat  mistet jobben, men det er heller ikke jobb å få. Der jeg kommer fra lever de fleste av jordbruk, så med stengte markeder får ikke folk solgt det de dyrker, forteller Wamira.

Faren hans, som har et vinutsalg, er bekymret for at vareleveransene skal stoppe opp.

Kenya var tidlig ute med koronatiltak; 16. mars stengte president Uhuru Kenyatta skoler, innførte reiserestriksjoner, 14 dagers karantene for alle som hadde vært i utlandet og kontantløs betaling for å hindre smitte, ifølge BBC.

27. mars kom også et generelt portforbud fra 19:00 – 05:00, 100 prosent skattelette for de fattigste og presidenten kuttet sin egen lønn med 80 prosent for å være med på dugnaden, ifølge den kenyanske avisen Nation.

Nylig ble innført fullt inn- og utreiseforbud i Kenya.  

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer om pandemien

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 10.04.2020 09:32:19 Sist oppdatert: 10.04.2020 09:32:19