Trump sa granskningen vil avdekke WHOs «rolle i å alvorlig feilstyre og dekke over spredningen av koronaviruset», og at han var sterkt bekymret for hvorvidt USAs bevilgninger til FN-organisasjonen brukes på en best mulig måte.
– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.
Fordømmelse
– Alle vet hva det er som skjer. Dette er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra USAs regjerings egne feil ved å kaste WHO under bussen, sier Jeremy Konyndyk i en tweet. Han ledet nødhjelpsavdelingen i USAID under president Obama og er nå forsker ved Center for Global Development. Han mener Trump setter liv i fare.
"Sannheten er at en svak person, en svak leder, ikke tar ansvar. En svak person skylder på andre", skriver demokratenes flertallsleder i Kongressen Nancy Pelosi. Hun hevder at presidenten ved å ignorere advarsler om koronakrisen har forårsaket unødvendige dødsfall.
Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) sier organisasjonen er helt avgjørende i kampen for å overvinne covid-19-viruset.
– Vi kan ikke kaste bort tiden. WHOs eneste fokus er på å jobbe for å hjelpe alle til å redde liv og til å stanse covid-19-pandemien, skriver WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter onsdag ettermiddag.
Les mer: Hvem er mannen som leder verdens kamp mot korona?
– Som å stenge brannstasjonen når pyromanen er løs
Helseminister Bent Høie (H) fastslår at tiden absolutt ikke er inne for å kutte finansieringen til WHO, slik USAs president Donald Trump har varslet.
– Det er mer enn noen gang avgjørende å støtte opp om det viktige internasjonale arbeidet som gjøres for å stanse denne pandemien, sier Høie i en uttalelse.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er hårreisende at USA nå stopper utbetalingene til WHO under koronapandemien.
– Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs. WHO er organisasjonen som kan samle informasjon fra en hel verden som er berørt på ulike måter og som kan sikre at alle land, fattige og rike, får sann informasjon om spredningen av et virus som når ut til alle. Ingen land kan klare seg uten en organisasjon som har det globale bildet, sier Støre til Dagbladet.
Støre jobbet selv i WHO mellom 1998 og 2000 som stabssjef da Gro Harlem Brundtland ledet organisasjonen.
– Dette er det siste vi nå trenger
– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO, sier Gro Harlem Brundtland.
– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.
Andre reaksjoner:
It is Norway’s view that we need to strengthen, not weaken the @WHO.This is by no means the right time to halt funding to WHO.Naturally, WHO’s efforts should be evaluated when this pandemic is over. The response to the situation should be more international cooperation, not less. pic.twitter.com/blSz4KbK6O
— Dag Inge Ulstein (@dagiulstein) April 15, 2020
Det er ikke til å tro! Vi opplever den største folkehelsekrisen i moderne tid - akkurat da velger president Trump å stanse støtten til WHO. Nå må vi derimot styrke WHO. Vi må for fremtiden sikre at WHO er bedre rustet når en ny krise kommer. Nå trenger vi ikke farlig populisme.
— Knut Arild Hareide (@KAHareide) April 15, 2020
Å stoppe finansieringen til Verdens Helseorganisasjon er et stort feilsteg. Et globalt problem trenger globale løsninger. Mer enn noen sinne trenger vi global ledelse i kampen mot viruset. Pengekutt til @WHO er å kaste de som har minst under bussen #HealthForAll
— Norsk Folkehjelp (@norskfolkehjelp) April 15, 2020
Gir WHO skylden
Trump gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomiske ødeleggelser kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben og sendt medisinske eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.
I en Twitter-melding fra 14. januar viste WHO til en foreløpig undersøkelse utført av kinesiske eksperter. Den fant ingen bevis på at koronaviruset smittet mellom mennesker.
– De etterapet og offentlig støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump.
Reiserestriksjoner
Han sa gjentatte ganger at avgjørelsen om å innføre reiserestriksjoner for reisende fra Kina var bevis på at han hadde svart raskt på advarslene om viruset.
Trump hevder avgjørelsen har reddet «tusenvis av liv» og at WHO «kjempet mot oss».
New York Times, CNN, AP og andre la søndag fram detaljerte og omfattende rapporter om at Trump ikke lyttet til ekspertene før det var for sent, fordi han var opptatt av riksrettssaken mot ham og børsen, trass i at USA ble varslet om alvoret allerede tidlig i januar.
Restriksjonene mot Kina som han innførte i slutten av januar, hindret heller ikke at titusener av reisende likevel kom til USA fra Kina.
Største enkeltgiver
USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten , som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.
Trump sier de nå skal diskutere hva som skal skje med «alle de pengene som går til WHO».
Trump har gjentatte ganger kritisert WHO og foreslo i februar å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen, skriver The Guardian. Koronakrisen har igjen gjort WHO til en skyteskive for Trump, og han truet for en uke siden med å kutte støtten.
Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant statslederne som har forsvart WHO og pekt på at helseorganisasjonen heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer