President Donald Trump i aksjon utenfor Det hvite hus tirsdag. Foto: NTB scanpix

Bred fordømmelse av Trumps kutt i støtten til Verdens helseorganisasjon

USAs president Donald Trump stopper bevilgningene til Verdens helseorganisasjon (WHO) og anklager organisasjonen for å ha skjult hvor alvorlig koronaviruset er. – Hårreisende, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre som tidligere har arbeidet for WHO.

Presidenten sa på sin daglige pressekonferanse fra Det hvite hus tirsdag at han har instruert administrasjonen om å stoppe utbetalingene mens bevilgningene undersøkes. Dette skjer samtidig som over 2 millioner mennesker verden over nå har fått påvist smitte av koronaviruset, ifølge oversikten til Worldometer. Og for første gang er mer enn 2.400 personer døde på ett døgn i USA, landet som har flere korona-dødsfall enn noe annet land i verden. 

Trump sa granskningen vil avdekke WHOs «rolle i å alvorlig feilstyre og dekke over spredningen av koronaviruset», og at han var sterkt bekymret for hvorvidt USAs bevilgninger til FN-organisasjonen brukes på en best mulig måte.

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

 

Fordømmelse

– Alle vet hva det er som skjer. Dette er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra USAs regjerings egne feil ved å kaste WHO under bussen, sier Jeremy Konyndyk i en tweet. Han ledet nødhjelpsavdelingen i USAID under president Obama og er nå forsker ved Center for Global Development. Han mener Trump setter liv i fare.

"Sannheten er at en svak person, en svak leder, ikke tar ansvar. En svak person skylder på andre", skriver demokratenes flertallsleder i Kongressen Nancy Pelosi. Hun hevder at presidenten ved å ignorere advarsler om koronakrisen har forårsaket unødvendige dødsfall. 

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) sier organisasjonen er helt avgjørende i kampen for å overvinne covid-19-viruset.

– Vi kan ikke kaste bort tiden. WHOs eneste fokus er på å jobbe for å hjelpe alle til å redde liv og til å stanse covid-19-pandemien, skriver WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter onsdag ettermiddag.

Les mer: Hvem er mannen som leder verdens kamp mot korona?

 

– Som å stenge brannstasjonen når pyromanen er løs

Helseminister Bent Høie (H) fastslår at tiden absolutt ikke er inne for å kutte finansieringen til WHO, slik USAs president Donald Trump har varslet.

– Det er mer enn noen gang avgjørende å støtte opp om det viktige internasjonale arbeidet som gjøres for å stanse denne pandemien, sier Høie i en uttalelse.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er hårreisende at USA nå stopper utbetalingene til WHO under koronapandemien.

– Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs. WHO er organisasjonen som kan samle informasjon fra en hel verden som er berørt på ulike måter og som kan sikre at alle land, fattige og rike, får sann informasjon om spredningen av et virus som når ut til alle. Ingen land kan klare seg uten en organisasjon som har det globale bildet, sier Støre til Dagbladet.

Støre jobbet selv i WHO mellom 1998 og 2000 som stabssjef da Gro Harlem Brundtland ledet organisasjonen.

 

– Dette er det siste vi nå trenger

– Det siste vi nå trenger, er å angripe WHO, sier Gro Harlem Brundtland.

– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.

Andre reaksjoner: 

 

Gir WHO skylden

Trump gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomiske ødeleggelser kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben og sendt medisinske eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.

I en Twitter-melding fra 14. januar viste WHO til en foreløpig undersøkelse utført av kinesiske eksperter. Den fant ingen bevis på at koronaviruset smittet mellom mennesker.

– De etterapet og offentlig støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump.

 

Reiserestriksjoner

Han sa gjentatte ganger at avgjørelsen om å innføre reiserestriksjoner for reisende fra Kina var bevis på at han hadde svart raskt på advarslene om viruset.

Trump hevder avgjørelsen har reddet «tusenvis av liv» og at WHO «kjempet mot oss».

New York Times, CNN, AP og andre la søndag fram detaljerte og omfattende rapporter om at Trump ikke lyttet til ekspertene før det var for sent, fordi han var opptatt av riksrettssaken mot ham og børsen, trass i at USA ble varslet om alvoret allerede tidlig i januar.

Restriksjonene mot Kina som han innførte i slutten av januar, hindret heller ikke at titusener av reisende likevel kom til USA fra Kina.

 

Største enkeltgiver

USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten , som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.

Trump sier de nå skal diskutere hva som skal skje med «alle de pengene som går til WHO».

Trump har gjentatte ganger kritisert WHO og foreslo i februar å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen, skriver The Guardian. Koronakrisen har igjen gjort WHO til en skyteskive for Trump, og han truet for en uke siden med å kutte støtten.

Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant statslederne som har forsvart WHO og pekt på at helseorganisasjonen heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer

Om Verdens helseorganisasjon (WHO)

 

* Verdens helseorganisasjon, (World Health Organisation, WHO) er FNs helseorgan og ble opprettet 7. april 1948.

* WHO har 194 medlemsland og har hovedkontor i Genève i Sveits. Tedros Adhanom Ghebreyesus fra Etiopia er organisasjonens generaldirektør.

* Organisasjonen har best mulig helse og levestandard som mål for sitt arbeid.

* Store deler av innsatsen går ut på å koordinere arbeidet mot infeksjonssykdommer som malaria og aids, samt å drive kampanjer som fremmer en bedre livsstil.

* 31. januar 2020 erklærte WHO en folkehelsekrise som følge av utbruddet av koronaepidemien.

* WHO har et budsjett på over 40 milliarder kroner.

* USA er organisasjonens største bidragsyter med rundt fire milliarder dollar per år.

* Tirsdag kunngjorde president Donald Trump at USA holder tilbake bidrag til WHO på grunn av det Trump mener er unnfallenhet i kampen mot koronaviruset SARS-CoV-2.

* Tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland var WHO-sjef fra 1998 til 2003.

(Kilde: WHO, Wikipedia, NTB)

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.

Les mer om korona-pandemien

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Meninger

Kenya: Gjeld og korona har ført til økonomisk krise

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen
Meninger

Ny rapport viser rettigheter under press

SISTE NYTT: Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet

* Kongo: 19 drept da opprørere angrep * Senegal: Fartøy kantret, 140 mistet livet * Opposisjonsleder i Tanzania anerkjenner ikke valgresultatet * FN er bekymret over den nye karikaturstriden * 8 millioner koronasmittet i India * Ny lov vekker strid i Zimbabwe

SISTE NYTT: Nigerias hær innrømmer at den var til stede da demonstranter ble drept

Venezuela bekrefter at opposisjonsfigur er pågrepet * FN: Den humanitære situasjonen i Jemen er kraftig forverret * Minst åtte drept i eksplosjon ved islamsk skole i Pakistan * Smitteutbrudd i FN – alle fysiske møter avlyses * FN sterkt bekymret for utviklingen i Afghanistan * 10.000 deltar i antifranske protester i Bangladesh * Minst 21 drept i uro etter valget i Guinea * WHO-sjefen: – Vi må ikke gi opp * Thailands statsminister viser ingen tegn til å vike * Overveldende flertall for ny grunnlov i Chile * Colombias regjeringsstyrker har drept ELN-topp
Publisert: 15.04.2020 07:47:31 Sist oppdatert: 15.04.2020 11:55:00