– Masker laget til medisinsk bruk forbindes vanligvis med sykdom og kan lett stigmatisere brukerne, sier Arild Drivdal, senior-rådgiver hos h2n.
Organisasjonen, som støttes hovedsaklig av Norge, jobber til vanlig med lokale radiostasjoner, produserer videoer og lager helseprogrammer for fjernsynsstasjoner. Nå koordinerer den også håndfaste bidrag til kampen mot korona-viruset.
– Ved å produsere masker med kjente materialer, mønstre og farger, gjør vi det både enklere og mer attraktivt for folk å bruke dem, forklarer Drivdal.
– Maskene blir rett og slett "en forlengelse" av de klesplagg folk allerede bruker, slik at det ikke lenger er noe stigma forbundet med dem.
De mest utsatte
Mosambiks regjering har erklært at landet er i unntakstilstand på grunn av korona-krisen, i første omgang i hele april.
H2n påpeker at mens befolkningen i Mosambik oppfordres til å holde seg hjemme er ikke det et alternativ for arbeidere med lave inntekter, som markedskvinnene. De arbeider i et tett miljø og kommer i kontakt med mange mennesker i løpet av en dag
– Vi ønsket å bruke ressursene der de kunne ha størst virkning, sier Enia Lipanga, programansvarlig i h2n. Hun samarbeider med to samfunnsaktivister.
De tar for seg én markedsplass om gangen. De deler ut pakker med to masker, én såpe og informasjonsbrosjyrer til alle selgerne.
– Vi ønsker at alle som er i en utsatt jobb skal bruke ansiktsmasker for egen og familens skyld, sier Lipanga
Det er fem mindre kvinnedrevne bedrifter som produserer maskene.
WHO er for å bruke masker
I kampen mot smittespredning åpner Verdens helseorganisasjon (WHO) for mer bruk av hjemmelagde ansiktsmasker eller andre måter å dekke til munn og nese på.
WHO mener likevel fortsatt at den nåværende retningslinjen om at medisinske masker bør brukes primært av helsepersonell og koronasmittede personer, skal være gjeldende, meldte Reuters i begynnelsen av april.
Oppdatering
Onsdag 22.april tweetet utvikingsminister Ulstein.
Just had good conversation w 🇲🇿 #Mozambique FM Macamo on phone. #Covid19 is a great challenge to both our societies.We must stand together to fight this pandemic.🇳🇴 reallocating funds to support @TV_surdo &H2N local radio network to spread correct info on how to prevent infection pic.twitter.com/1uCgKW37tV
— Dag Inge Ulstein (@dagiulstein) April 22, 2020