Korona-restriksjoner i Europa har ført til at etterspørselen etter afrikanske roser er kraftig redusert. Stans i internasjonale flyvninger kompliserer handelen ytterligere. Det rammer arbeidsplassene på afrikanske blomsterfarmer.
– Vi er rammet hardt av korona-epidemien. Farmen er nede i 50 prosent produksjon, og vi har begynt å permittere folk, sier Sabine Kontos.
Hun driver Penta Farms like nord for Kenyas hovedstad Nairobi, som blant annet selger roser, solsikker og krysantemum til det europeiske markedet.
Vanligvis har hun 1300 personer i arbeid. Nå har 550 blitt permittert som følge av korona-pandemien. 2,5 millioner blomster har allerede gått rett i komposten.
– Vi kan ikke forvente mye hjelp fra myndighetene. Vi har blitt lovet krisepakker, men de folkevalgte har ikke kunnet samles for å vedta dem. Nå er vi helt avhengige av at ordrene fortsetter å komme, sier hun.
På randen av kollaps
Våren er vanligvis den viktigste tiden for salg av blomster, men i år har koronasmitten satt en demper på omsetningen.
På den massive, to millioner kvadratmeter store blomsterbørsen Royal Flora Holland i Amsterdam har tonnevis av usolgte blomster visnet og blitt kastet i komposten.
«Situasjonen er dramatisk. Uten økonomisk støtte vil selskaper kollapse. Vi tar til orde for handlinger i hele bransjen», skriver Royal Flora på Twitter:
De marktsituatie binnen de sierteelt is dramatisch. Zonder noodkredieten en financiële ondersteuning vallen kerngezonde bedrijven om. Branchebreed pleiten wij voor actie. https://t.co/lsLnW88Kel #sierteelt #sierteeltsector #corona #coronacrisis #royalfloraholland pic.twitter.com/zFBZnKzUwV
— Royal FloraHolland (@FloraHolland) March 15, 2020
I år har også tradisjonen med å dekorere Petersplassen med blomster fra Nederland under pavens påsketale blitt brutt, for første gang på 35 år.
Koronakrisen har brakt den internasjonale blomsternæringen til randen av total kollaps, ifølge bransjeorganisasjonen Union Fleurs.
«Overlevelsen til hele sektoren i EU og utenfor, samt alle tilknyttede arbeidsplasser og forretninger, står nå på spill», skriver organisasjonen i en pressemelding.
Avhengig av fly og rask levering
Ifølge bransjens egne tall omsetter den for 48 milliarder euro og sysselsetter 762 000 årsverk på internasjonal basis. Bransjen klarer seg normalt bra gjennom krisetider. Blomster har man lyst på både når livet er bra og når man merker motgang.
Men når folk isolerer seg fra hverandre og store deler av flytrafikken blir satt på bakken, skaper det særlige problemer for blomsterselgerne. Den internasjonale verdikjeden er avhengig av flytrafikk og ekstremt kort tid fra innhøsting til salg.
– I Norge klarer vi å holde butikkene åpne og å opprettholde salget. Men i andre land har det vært andre regler, og mange steder har alle blomsterbutikkene rett og slett måttet stenge, sier direktør i Mester Grønn, Erling Ølstad.
Han forteller at stengte grenser gjør distribusjonen vanskelig.
Ferske blomster dyrkes fram på plantasjer og sendes med fly over hele verden. Blomstene holdes nedkjølt fra de høstes til de er framme i butikkene, noe som kan skje i løpet av 24-48 timer. Ifølge Union Fleurs taper blomstene 15 prosent av sin markedsverdi for hver ekstra dag som går.
Nederland er hjertet i den globale blomsterindustrien. Omkring en tredjedel av den globale eksporten av blomster passerer gjennom Nederland på sin vei ut til markedet.
— Mange sliter
«Dette er utvilsomt den sektoren i landbruket som er hardest rammet av den ekstraordinære krisen utløst av Covid-19», skriver Union Fleurs i en pressemelding.
«Siden midten av mars har vi opplevd en dramatisk kollaps av etterspørsel og forbruk i de fleste EU-land og internasjonalt, med stengte butikker, frafall av salgskanaler og forstyrrelser av leveranser. Dette har skapt en dominoeffekt som i løpet av de siste to ukene har brakt hele sektoren til randen av fullstendig kollaps, både i EU og utenfor».
– Samtidig som dette skjer, stenger Kenya hele turistindustrien. Da er de to av de største økonomiske sektorene i Kenya lagt ned, sier Ølstad i Mester Grønn.
Han viser til at alle landene i Øst-Afrika nå sliter med å få inn utenlandsk valuta, og korona-krisen innebærer at den økonomiske klemma skrus til ytterligere for befolkningene.
– Vi klager på at vi ikke kommer på hytta i påsken. De har ingenting; ikke dagpenger fra staten, ikke sikkerhetsnett, ikke sparepenger. Dette er en katastrofe, sier han.
Folk må på jobb
Det finnes imidlertid unntak. Penta Farms, som er en av Mester Grønns leverandører, er Fair Trade-sertifisert. De ansatte får lønn når de sendes i permisjon. For de fleste i Kenya er det ikke slik, forteller Sabine Kontos, som driver farmen.
– Kenya har innført en rekke tiltak for å bremse smittespredning. Reiser som ikke er strengt nødvendige, frarådes. Butikker og restauranter er stengt. Men Kenya er fattig, og det er vanskelig å stenge samfunnet, slik man kan gjøre i et rikt land som Norge. Folk må gå på jobb for å tjene penger og skaffe mat.
Penta Farms selger til kontraktsfestede priser, ikke til høystbydende på blomsterbørsen, slik mange farmer i Kenya gjør. De går en svært usikker tid i møte.
– Mange farmer som leverer rett til auksjonene, sliter, og jeg tror flere kommer til å gå konkurs. Jeg er også bekymret for vår egen virksomhet. Om dette tar tre måneder, kommer vi til å klare det. Om det blir seks måneder, vil også solide bedrifter som Penta Farms få problemer, sier Kontos.
- Les mer om korona-tiltakene i Afrika her.
Sysselsetter millioner
Kenya, den største blomsterprodusenten i Afrika, omsatte for 1,13 milliarder dollar i 2018. To tredjedeler av blomstene blir eksportert til Nederland, og en tredjedel av alle rosene som selges i EU er dyrket i Kenya.
Blomster har blitt en av landets aller viktigste eksportvarer. Det er også en av de som skaper arbeidsplasser; ifølge BBC arbeider over 100 000 mennesker direkte i den kenyanske blomsterindustrien, og anslagsvis to millioner er indirekte sysselsatt.
– Jeg har ikke inntrykk av at folk er redde for viruset, men for de økonomiske konsekvensene. De har nok med å skaffe mat på bordet, og kan ikke koste på seg «luksusen» å bekymre seg for selve sykdommen, sier Sabine Kontos i Penta Farms.
I fjor opplevde industrien vekst og økende etterspørsel, men nå står alt i fare for å visne. Ifølge bransjeorganisasjonen Kenya Flower Council har 70 prosent av eksporten blitt rammet av koronakrisen.
Flere markedsaktører bruker hashtaggen #buyflowersnottoiletpaper for å oppfordre forbrukere til å støtte bransjen i en vanskelig tid.
– Jeg tror industrien igjen vil blomstre når korona-pandemien er over. Men om det blir med eller uten oss, vet jeg ikke.
KFC CEO Mr. Clement Tulezi conducting a press briefing on impact of covid-19 to the Kenya Flower Sector.70% of Kenyan exports have been affected as key international markets for the industry continue to close borders.
— Kenya Flower Council (@kenyaflower) March 19, 2020
Industry appeals to government to fasttrack VAT returns. pic.twitter.com/DjRMDDFnCG
Khat-stopp
Også eksporten av planten khat rammes. Hver dag lander det omtrent 15 lastefly med khat i Somalia, mange fra Kenya. Nå er alle internasjonale flygninger til Somalia stoppet for å hindre smittespredning.
Dette rammer ikke bare kenyanske eksportører, men også de somalske selgerne, skriver AllAfrica.com.
– Å selge khat var den eneste måten jeg kunne brødfø barna mine. Flyforbudet var helt uventet, sier Faadumo Abdurahman, som selger khat på markedet i hovedstaden Mogadishu.
På den ene siden rammer dette oss hardt økonomisk. På den andre er dette tiltaket midlertidig og livreddende, sier Mohamed Isse, som er talsmann for landets khatselgere.
Ifølge AllAfrica selges det årlig khat i Somalia for 840 millioner dollar, eller nesten 8,7 milliarder kroner.
- Les også kommentaren: Norfund: Behov for en annerledes nødhjelpsoperasjon