– Endelig får jeg muligheten til å se dette vakre landet. Det er en drøm som blir til virkelighet, sa den ferske norske utviklingsministeren til etiopisk presse.
Mange etiopiske pressefolk sto parat med blitser og TV-kameraer etter Ulsteins møte med Etiopias utenriksminister.
– Jeg har mange venner hjemme i Norge som har vokst opp i Etiopia. De har alltid snakket så varmt om den deilige krydrede maten og de hyggelige menneskene, sa den tidligere bergenspolitikeren videre, og sjarmerte pressen med noen gloser på det etiopiske språket amharisk.
Støtter Etiopias reformer
Bare litt over en uke etter at han overtok nøkkelen til utviklingsministerens kontor, er Dag-Inge Ulstein (Krf) på sin første offisielle utenlandsreise. Det faktum at Etiopia er et land i dramatisk endring med ny statsminister og store politiske reformer på gang var også en av grunnene til at Etiopia ble et aktuelt reisemål.
– Reformene er utrolig viktige for dette landet. Med Etiopias stolte historie tror jeg landet vil spille en stadig viktigere rolle, ikke bare i regionen, men også på hele det afrikanske kontinentet, sa Ulstein.
Etiopias utenriksminister Workneh Gebeyehu takket for støtten til reformprosessen i landet og for «gode bilaterale relasjoner gjennom mange tiår».
– Det strategiske partnerskapet med Norge er svært viktig for oss. Og det at den nye ministeren kommer hit bare en uke etter at han har tiltrådt, viser at han er virkelig dedikert. Forholdet mellom Norge og Etiopia vil styrkes og løftes til et nytt nivå, sa den etiopiske utenriksministeren til Bistandsaktuelt.
Kvinnesterk regjering
Etiopias nye statsminister Ahmed Abiy (42) har det siste året overrasket en hel verden med sine politiske reformer. Politiske fanger har sluppet fri, pressen og sivilsamfunnet har fått større spillerom og Etiopia har sluttet fred med nabolandet Eritrea.
Den reformivrige statsministeren har også fått mye ros for at han i oktober 2018 utnevnte kvinner til halvparten av ministerpostene i hans nye regjering. Dette er også Krf-ministeren Dag-Inge Ulstein svært positivt til.
– Det er flott, men ikke nok. Det handler ikke bare om å få femti prosent kvinner i regjeringa, men også at det skal forplante seg nedover i alle lag av befolkningen og i alle samfunnssfærer, understreket utviklingsministeren på spørsmål fra Bistandsaktuelt.
Kvinners rettigheter var et av flere viktige temaer under samtalen med Etiopias utenriksminister, fortalte han.
– Kan ikke lene oss tilbake
– Jeg syns det var flott at dette var et tema som også utenriksministeren tok opp, og at de ikke bare slår seg til ro med de målene som er nådd på dette feltet. Og det var viktig for meg å formidle at det er jo det samme for oss i Norge. Selv om vi har en kvinnesterk politisk ledelse og har nådd mange mål, så kan man ikke lene seg tilbake.
– Men kvinnene i regjeringen blir viktig symbolsk, understreket Ulstein.
Og den etiopiske utenriksministeren stemte i.
– Ja, som du vet er både presidenten vår, forsvarsministeren og fredsministeren sterke kvinner. Og statsministeren vår har vist et sterkt og ekte engasjement for å bringe flere kvinner inn på den politiske arenaen. Det er spennende tider i Etiopias politiske historie, sa Workneh Gebeyehu.
Reisen til Etiopia begynte med offisielle møter. Senere blir det feltbesøk.
Klimatilpasset jordbruk
Norges nye utviklingsminister landet under Afrikas sterke sol mandag morgen.
Og nettopp solsvidde åkrer, tørke og klimaendringer var et annet hovedtema både under møtet med Etiopias utenriksminister og senere på dagen i møte med Etiopias finansminister.
– Norge har allerede bidratt mye når det gjelder å bekjempe avskoging og forringelsen av dyrkbar jord, slik at produktiviteten i jordbruket har bedret seg. Og Norge er en viktig partner når det gjelder å redusere klimagassutslipp, understreket finansminister Admasu Nebebe i samtale med Bistandsaktuelt.
Som finansminister har han ikke bare ansvar for reformer innen økonomisk utvikling, privat sektor og skatt. Han har også ansvar for å forvalte penger fra klimafondet, som Norge støtter.
– Vårt mål er å bygge opp en grønn økonomi med null-utslipp. Og vi setter stor pris på ytterligere støtte fra Norge på dette feltet, samt støtten til klimatilpasset jordbruk, sa finansministeren.
På lag for å nå bærekraftsmålene
Norges nye utviklingsminister, allerede kjent for sine ferdigheter på fotballbanen, hadde med seg en helt spesiell fotball til både finansministeren og utenriksministeren. De fikk høytidelig overrakt hver sin «bærekrafts-fotball», en ball der alle FNs bærekraftsmålene er markert i ulike farger på sytten av lærkulas sekskanter.
– Nummer 13 om klimaendringer er her, sa Norges nye utviklingsminister og pekte på den grønne sekskanten.
Deretter snudde han litt rundt på ballen og pekte på henholdsvis en rød og en blå sekskant: Bærekraftsmål nummer 5 – om kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene. Og – for å understreke en viktig hensikt med besøket i Etiopia: Nummer 17: «Samarbeid for å nå målene».