Rohingya-flyktninger ser på mens brannmannskap slukker en brann i en av flyktningleirene nær Cox's Bazar i Bangladesh. Brannen ødela over 20 hytter og en moské onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Kriminelle gjenger fester grepet i rohingya-leire i Bangladesh

Kriminelle gjenger og militante grupper får stadig større kontroll over flyktningleirene i Bangladesh, der det bor hundretusener av rohingyaer fra Myanmar.

Gjengene trakasserer, dreper og bortfører uten å bli straffet for det, skriver tenketanken International Crisis Group (ICG) i en ny rapport.

– Flyktninger gir uttrykk for alvorlig bekymring for sin personlige sikkerhet. Drap og andre former for vold er noe som skjer nesten hver natt, og gjerningspersonene har nesten aldri blitt stilt for retten, heter det i rapporten, som ble offentliggjort torsdag.

Flere rohingya-ledere frykter for sitt eget liv etter å ha mottatt dødstrusler fra det de tror er den militante gruppen Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA). Gruppen er blitt anklaget for angrep på politiposter i Myanmar de siste årene, deriblant de som utløste en stor sikkerhetsoperasjon mot rohingya-bebodde områder i Myanmar i 2017, og som førte til at 740.000 rohingyaer flyktet over grensen til Bangladesh.

 

– Overdrevet

Politiet i Bangladesh mener at påstandene i ICG-rapporten er overdrevne, men ikke grunnløse.

Ifølge politiets talsmann Iqbal Hossain har rundt 60 rohingyaer blitt drept i leirene siden 2017. Han avviser at ARSA er til stede i leirene, og hevder at drapene er knyttet til maktkamper mellom ulike rohingya-grupperinger. Rundt 1.000 politifolk er utplassert i leirene.

ICG mener imidlertid at politiet er «overarbeidet» og framholder at vaktholdet er svært dårlig om natten. Etter at hjelpearbeidere har forlatt leirene om kvelden, ivaretas vaktholdet av utrente og ubevæpnede vakter som er rekruttert fra flyktningene, ifølge ICG.

 

Vil flytte flyktninger til øy

Torsdag ble det kjent at Bangladesh vil flytte 100.000 av de cirka 1 millioner rohingya-flyktningene til en øy utenfor landets kyst. Hvis de ikke flyttes, risikerer de å ble skylt bort av leir- og jordskred under den kommende monsunsesongen, opplyser utenriksminister AK Abdul Momen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi har informasjon om at det kan komme mer regn i år, og at det kan forårsake jordskred. Øya Bhasan Char er nå forberedt, og vi kan begynne å flytte rohingyaer før monsunen for å unngå tap, sa Momen etter et møte med FNs organisasjon for migrasjon (IOM).

Mange av flyktningene nekter å flytte. Menneskerettsgrupper har uttrykt bekymring for at øya er avsidesliggende, og at den risikerer å bli skadd av sykloner.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.04.2019 08:02:43 Sist oppdatert: 26.04.2019 08:02:43