Den unge arkitekten fra Addis Abeba sier hun føler den positive energien i lufta etter at landets nye statsminister i fjor høst gikk høyt ut og annonserte sin kvinnesterke regjering. Det skjedde med disse ordene: «Våre kvinnelige ministre skal motbevise den gamle oppfatningen om at kvinner ikke kan lede».
Og så la han til at «kvinner er mindre korrupte enn menn».
– Så klart det var viktig for oss! Som kvinne, ung og yrkesaktiv føles det vidunderlig at folk faktisk har begynt å svelge den ideen. Det gir styrke. De sier «du kan!»
– Nå tror jeg at jeg kan nå toppen
Unge dyktige kvinner har tidligere ikke blitt verdsatt i det etiopiske samfunnet, forteller Xara Seyoum.
– Selv om folk liker jobben du gjør – så stoler de ikke på deg, de regner ikke med deg. Så det er selvfølgelig spennende det som skjer nå. Det gir meg oppmuntring, og jeg tenker jeg kan nå toppen.
– Men tror du at kvinnene på toppen også vil påvirke fattige og sårbare kvinner på landsbygda?
– De fleste kvinnene på landsbygda er hardtarbeidende. Men selv om kvinnen jobber hardt, er det alltid mannen som har fått æren. Kvinnene har aldri fått skinne. Men jeg tror tiden nå er kommet for at alle etiopiske kvinner der ute kan komme seg ut og skinne – og ha noen rollemodeller å se opp til, sier den unge urbane kvinnen.
Kom hjem etter år i utlandet
Hun har bodd flere år i utlandet, blant annet i Sør-Sudan og Uganda. For to år siden valgte hun å komme tilbake til hjemlandet.
– Like etter at jeg kom tilbake var alt veldig urolig og konfliktfylt her, og da var jeg ikke glad for å komme hjem. Men nå føler jeg at mye er endret, og til og med kvinners rolle er styrket, og jeg tror det er mange grunner til å være optimistisk. Jeg føler en positiv energi.
– Og jeg har flere venner som har kommet tilbake fra naboland, og fra USA og Europa. De er alle glade for å være tilbake. Selv om det fortsatt er noen konflikter rundt i landet, føler jeg at det er håp.
Mediesektoren i Etiopia blomstrer, forteller ETV-journalisten Hafta Mora Paso (til venstre i bilder). Mikrofonen er rettet mot Norges nye utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, som møtte Etiopias utenriksminister Workneh Gebeyehu i Addis Abeba 4. februar.
– Vi puster friere nå
– Jeg er veldig glad for reformen i media-sektoren, sier den etiopiske journalisten Hafta Mora Paso. Han forteller at mediene «blomstrer» under den nye statsministerens styre.
Mora Paso er journalist for ett av tre TV-selskaper som møtte opp for dekke den norske utviklingsministerens møte med landets utenriksminister.
– Nå kan vi stille kritiske spørsmål og lage kritiske reportasjer om myndighetenes aktiviteter. Det kunne vi ikke før. Det har skjedd interessante og dramatiske endringer, sier Paso til Bistandsaktuelt.
– Fram til i fjor levde du farlig som journalist i Etiopia hvis du bega deg ut på å skrive om brudd på menneskerettigheter i landet, manglende demokrati eller mislykkede politiske tiltak, forteller Paso videre.
– Før var alle mediehus og websites kontrollert av myndighetene, men nå har vi et mye større rom å jobbe i. Og journalister som satt i fengsel er sluppet fri.
Nye tv-kanaler er etablert
Hafta Mora Paso jobber for ETV, som er Etiopias offentlige rikskringkasting. Fana TV som står med en kameramann ved siden av han, er en kommersiell og privat-drevet stasjon. Og flere kanaler, aviser og online-medier har startet opp det siste året, forteller han.
– Mediene blomstrer, og myndighetene har til og med henvendt seg til oss og understreket av vi har rett til tilgang på offentlig informasjon, både fra nasjonale myndigheter og lokale autoriteter. Før var det nesten umulig å få informasjon, sier den etiopiske journalisten.
– Vår nye statsminister har sørget for nye tider i medie-landskapet, avslutter tv-journalisten.