Etter et halvt århundre ved makten ble militærjuntaen i Myanmar avløst av en sivil regjering ledet av et av verdens aller største demokrati-ikoner.
Det var som om hele verden ble trollbundet av eventyret om Aung San Suu Kyis vei mot regjeringskontorene. Mange ville være en del av fortellingen. Barack Obama ble den første amerikanske presidenten som besøkte landet, statsoverhoder fra hele kloden fulgte etter. Det ble åpnet ambassader, og i takt med at USAs og EUs økonomiske sanksjoner ble opphevet strømmet utenlandske selskaper til.
Men i et land der fagforeninger har vært forbudt i et halvt århundre, og fagforeningsfolk inntil nylig ble satt i beryktede torturfengsler, skal virksomheter være ekstra nøye med å sikre seg at arbeidsforholdene er i orden, ifølge eksperter.
– Aung San Suu Kyi og militærdiktaturets fall ga Myanmar et brand som intet reklamebyrå i verden kunne ha skaffet dem, forteller Richard Horsey.
Han representerer tenketanken International Crisis Group i Myanmar og er tidligere representant for International Labour Organization (ILO) i landet.
– Plutselig ville butikker gjerne selge klær som var merket «Made in Myanmar». Virksomheter var villige til å flytte mindre deler av sin produksjon til Myanmar, bare så de kunne knyttes til den gode historien, sier han.
- Les også: Hva nå, Myanmar?
Verdens nest billigste arbeidskraft
Tekstilindustrien var en av de få bransjene der det viste seg at det faktisk kunne lønne seg for investorene å rykke inn. For tekstilfabrikkene hadde først og fremst bruk for billig arbeidskraft. Uten mange andre jobbmuligheter var særlig landets unge kvinner villige til å arbeide for lav lønn. Ekstremt lav lønn.
Inntil 2015 hadde Myanmar ingen minstelønn, og samme år anslo det britiske analyseselskapet Verisk Maplecroft at Myanmar hadde verdens nest laveste lønnskostnader – bare slått av Djibouti i Øst-Afrika.
Så internasjonale og europeiske klesmerker fortsatte å strømme til det sørøstasiatiske landet. I 2014 ble det i gjennomsnitt åpnet to nye tekstilfabrikker hver uke, ifølge Myanmar Garment Manufacturers Association.
På fire år ble tekstileksporten nesten tredoblet. I dag har virksomheter som H&M og danske Bestseller gått fra å ha null burmesiske leverandører i 2012 til å ha omkring henholdsvis 60 og 20 i 2018.
Under Myanmars tidligere militærediktatur bidro USAs og EUs økonomiske sanksjoner i særlig grad til landets svake økonomiske utvikling - som rammet sivilbefolkningen hardt. Da regimet begynte demokratiske reformer i 2012, begynte sanksjonene gradvis å dempes frem til Obama i 2016 løftet USAs siste handelsrestriksjoner. Siden den gang har USA gjeninnført sanksjoner mot deler av militæret (på grunn av den etniske rensningen mot landets rohingya-minoritet), og EU diskuterer for tiden å fjerne Myanmars handelsfordeler i form av tollfri tilgang til europeiske markeder.
Hvis europeiske takster blir introdusert på burmesiske varer, forventes det å bli spesielt vanskelig for tekstilindustrien å være konkurransedyktige. Mange observatører forventer da at europeiske klesmerker vil forlate landet.
Men ifølge undersøkelsen Import Genius 2018 valgte en rekke kjente klesmerker, som Marks & Spencer, Armani, GAP, Topshop, Arc'teryx, Pierre Cardin – samt Lidl, ALDI og Adidas (som er omtalt i Danwatch´undersøkelse), å flytte deler av sin produksjon til Myanmar etter regimets demokratiske reformer.
Arbeidere på vei til jobb i en forstad til Yangon. Hlaing Tharyar huser både en stor del av Myanmars tekstilfabrikker og deres ansatte. Foto: Thuya Zaw / Danwatch
Det har bidratt til at enorme områder omkring Yangon er nå helliget industrisoner, som rommer tusenvis av tekstilfabrikker, såvel som noen av landets tettest bebodde områder. Den tidligere hovedstadens mursteinshus er her erstattet av blikk- og trehytter. De huser særlig migranter fra andre deler av landet, som er kommet hit for å finne arbeid på fabrikkene.
Bydelen Hlaing Tharyar – som Bistandsaktuelt besøkte på valgdagen i 2015 – huser alene om lag 700 000 mennesker, og er stort sett vokst fram etter at syklonen Nargis i 2008 drev hundretusener på flukt fra Myanmars elvedeltaer.
I dag beskriver Yangons innbyggere gjerne morgenene i området som et annet slags naturfenomen: når gatene blir som elver av arbeidere, som alle strømmer mot fabrikkene i nærheten. Ifølge Danwatch undersøkelser (se sidespalte) opplever tekstilarbeidere i i flere av disse fabrikkene et urimelig produksjonspress, og i tillegg betaler flere klesfabrikker kun omtrent halvparten av minimumslønnen for de første seks månedene av ansettelsen.
Myanmar har regionens laveste minimumslønn. Med rundt 20 kroner for åtte timers arbeid – eller 2,5 kroner per time – er lønningene lavere enn i land som Kambodsja og Bangladesh. Likevel anvender burmesiske fabrikker som produserer klær og sko til selskaper som Bestseller, Adidas, Lidl og ALDI tekstilarbeidere som «trainees» eller lærlinger de første tre til seks månedene av deres ansettelse. I denne perioden kan de bli betalt til litt over halvparten av minimumslønnen eller ca 1,5 kroner per time, ifølge Danwatch undersøkelser.
Fortellingen falmet
Så selv om tekstilindustrien har skapt masse arbeidsplasser etter regimeskiftet, så er det de siste årene gått opp for store deler av verden at fortellingen om det nye Myanmar i de første euforiske årene kanskje nettopp var et eventyr.
– Et eventyr, der militæret representerte alt som var dårligt, og Aung San Suu Kyi representerte alt som var godt. Der man ignorerte at landets dype strukturelle problemer ikke ble løst gjennom ett valg og overgivelsen av makten, som Richard Horsey formulerer det.
Den etniske utrensingen av rohingyaene og kamper mellom etniske grupper og majoritetsregjeringen har stått som de klareste bevisene på dette. Men det er også en rekke andre problemer med å flytte produksjonen til et tidligere isolert land, med lover som er utformet av en militærjunta for flere år siden.
Først i 2012 ble det tillatt å danne uavhengige fagforeninger, etter 50 års forbud. Diskriminering, oppsigelser og vold mot fagforeningsmedlemmer er fortsatt utbredt.
Det er fortsatt lovlig å kreve graviditets-tester av ansatte, framgår det av våre intervjuer med tekstilarbeidere. Og det er ikke noe som hindrer fabrikkene i å ansette folk i seks måneders prøvetid. I denne perioden får de bare utbetalt litt over halvparten av minstelønnen – eller 1 krone og 50 øre i timen.
Ansatte fra fabrikken Infochamp, som producerer sko til Adidas, forsøker å få europeiske klesprodusenter oppmerksomhet under en protest mot at fire fagforeningsledere fikk sparken. Foto: Action Labour Rights / Danwatch
Ye Naing Win er en av de mange burmesiske fagforeningsfolkene som har sonet lange fengselsdommer under det tidligere militærdiktaturet. Fra 1996 til 2005 satt han innesperret i Myingyan-fengslet, som er beryktet for tortur på politiske fanger.
Sammen med en liten gruppe innsatte brukte han her tiden på å tenke ut strategier for hemmelig organisering av fabrikkarbeidere. I dag er det tillatt med fagforeninger i Myanmar, men fagbevegelsen er fortsatt delt mellom grupperingene som gikk i eksil og forsøkte å lobbe for arbeidstakerrettigheter fra utlandet, og de som ble i landet og forsøkte å organisere arbeiderne gjennom hemmelige undergrunnsnettverk.
– Den største forskjellen fra den gang til i dag er at vi nå kan organisere oss fritt, sier Ye Naing Win, som siden regimeskiftet har sittet i Myanmars Voldgiftsinstitutt for Arbeidskonflikter og i dag leder fagorganisasjonen CCTU, som han startet sammen med sine tidligere medfanger fra Myingyan.
– Men ellers har vi ikke fått de store endringene som man kunne ha håpet på. Mye av den nye lovgivningen fører ikke til reell forandring, og man sørger fortsatt for at fagforeningene ikke får for stor innflytelse, sier han.
Overfall er ikke overraskende
Mange fagforeningsfolk og kritikere påpeker at arbeidstakerlovgivningen på noen områder er håpløst foreldet og utarbeidet av militærregimet for årtier tilbake. Andre mener det er vedtatt markante forbedringer, som egentlig burde beskytte arbeiderne – men at de ofte ikke settes ut i livet.
Arbeidere demonstrerer utenfor Shyang Jhuo Yue Co., Ltd – et taiwansk-eid sportssko-selskap som forsyner Adidas – etter at fabrikken plutselig ble stengt i slutten av januar i år. Da fabrikken i Yangon ble lagt ned, stod nesten 700 burmesiske arbeidere uten inntekt. På banneret til venstre står det: «Shyang Jhuo Yue factory som produserer for Adidas må ta ansvar for arbeidernes rettigheter». Foto: Ann Wang / Reuters / NTB scanpix
Selv om det tilsynelatende er i strid med arbeidernes lovbestemte rettigheter, forteller for eksempel fire fagforeningsledere til Danwatch at de ble sagt opp fra en fabrikk som produserer for Adidas, da de forsøkte å forhandle om bedre forhold og høyere lønn.
Og streikende syersker fra en fabrikk som leverer klær til Lidl ble, ifølge blant andre Reuters, overfalt og banket opp av en gruppe sivilkledde menn med køller, da de var samlet i en protest utenfor fabrikkbygningen.
Sakene overrasker ikke Richard Horsey.
– Vi snakker om et land som gikk direkte fra å ha så godt som null arbeidstakerrettigheter til en lovgivning som ga rett til å streike, til fritt å danne fagforeninger og fagforbund, som kan stå for kollektive avtaler, sier han.
– Når du på den måten endrer loven fra den ene dagen til den andre, så har du selvfølgelig ikke øyeblikkelig en kultur for at fabrikkeiere, arbeidsgivere, arbeidere eller politikorpset kan få det til at fungere, sier han.
Ikke mange med verre lovgivning
Representanter fra industrien i Myanmar har jevnlig selv gitt uttrykk for at landet hadde problemer med å følge opp kravene til arbeidsforhold og etisk produksjon, som flere internasjonale produsenter i dag forventer at man overholder.
At Myanmar fortsatt har langt å gå før det kommer i nærheten av å være et eventyrland for landets fabrikkarbeidere, innrømmet også Maung Maung Lay, visepresident for Myanmars handelskammer, i et intervju med den britiske avisen The Guardian i fjor.
«Som etternøler mangler Myanmar å ta et ordentlig sprang framover for å innhente internasjonale arbeidstakerrettigheter», sa han.
Blant annet derfor legges det et ekstra ansvar på de internasjonale og europeiske klesmerkene når de velger å få varene sine produsert i Myanmar, mener Bent Gehrt, som er områdekoordinator i Sørøst-Asia for organisasjonen Workers Rights Consortium, som overvåker arbeidsforholdene på tekstilfabrikker.
– Når du velger å få produsert klærne dine i Myanmar, så kan du ikke regne med at forholdene er i orden. Ofte følges ikke lovene. Og om de følges, så når ikke burmesisk lov – som delvis er utarbeidet av en gammel militærjunta – opp til den standarden som en dansk klesprodusent følger, sier Gehrt og tilføyer:
– Det er ikke særlig mange steder i Asia der reglene er verre enn i Myanmar.