Afrikanske rettssaler har vært farget i stolte regnbuefarger de siste månedene. I januar liberaliserte Angola sin lovgivning om sex mellom menn. Botswanas høysterett hadde en høring sist måned, og kommer med en dom den 11. juni. I Kenya utsatte høyesterett nylig en høring til mai.
– Det virker nå som vi står foran et gjennombrudd for skeives rettigheter i Afrika, sier Tor-Hugne Olsen, daglig leder i rettighetsorganisasjonen Sex og Politikk – en organisasjon som også driver et omfattende internasjonalt rettighetsarbeid.
Olsen er nettopp tilbake fra en reise i Sør-Afrika og Mosambik. Der har han blant annet møtt representanter fra ulike LHBTI-organisasjoner (lhbti: lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle). Det han hørte og opplevde har gjort ham optimistisk.
Har blomstret i skyggen
– De siste årene har det vært mye fokus på alt det negative på dette området i Afrika, som overgrep, hets og trakassering. Men i skyggen av dette har det også vært en oppblomstring av skeives organisasjoner, sier Olsen.
Sex og Politikk-lederen viser til at det i 2019 allerede har skjedd en positiv utvikling i flere land, som Angola, Botswana og Kenya, og det vil komme enda flere endringer, tror Olsen. Han peker på at endringer skjer på to måter: Enten ved at politikere vedtar dem eller ved at rettsapparatet sier at diskrimineringen er grunnlovsstridig.
Forbud mot sex mellom menn
Tor-Hugne Olsen forteller at de fleste land i Afrika har forbud mot sex mellom menn.
– Flere steder har det vist seg at disse lovene er grunnlovsstridige.
Han viser til at forbudet de fleste steder stammer fra gammel engelsk lovgivning fra kolonitida.
– I Norge er det sjelden høyesterett har en politisk funksjon. Det er politikerne som endrer lovene. Men i Afrika har det vært annerledes. Sør-Afrika har vært i front når det gjelder skeives rettigheter. Her har de en veldig aktivistisk høyesterett. Vi regner Sør-Afrika og India som de landene i verden der høyesterett har tatt flest politiske beslutninger. Høyesterett har instruert politikerne om at de må endre kurs, sier Olsen.
Håper på dommernes støtte
Olsen og kollega Linda Haugland, som har ansvar for det internasjonale arbeidet med kjønns- og seksualitetsmangfold i samme organisasjon, viser til pågående saker i høyesterett både i Kenya og Botswana. I begge disse landene håper organisasjoner for skeives rettigheter at lovene som forbyr sex mellom menn blir erklært grunnlovsstridige.
De to forteller at Angola hadde en morallov – lov om «public decency» (offentlig sømmelighet) som ble fjernet i år. Den loven hadde som et av sine formål å hindre menn i ha sex med menn.
Mosambik fjernet en tilsvarende lov i 2015. I Namibia er det også nå diskusjon om hva gjør de gjør med disse lovene, som stammer fra kolonitida.
Framskritt i Botswana
– I Botswana i 2016 vant de skeives organisasjon en rettsak om å bli anerkjent som organisasjon. Så der har det skjedd noe i rettsapparatet, slik det har gjort i flere afrikanske land. Men det hadde vært ryddigere om politikerne hadde ordnet opp på egen hånd og ikke latt rettsapparatet ta det, sier Olsen.
Linda Haugland legger til:
– Presidenten i Botswana holdt nettopp en tale om inkludering av minoriteter. Da pekte han også på seksuelle minoriteter, sier Haugland, som også mener det er grunn til optimisme.
Tilbakeslag og hets
Talspersonene for Sex og Politikk er optimister i forhold til den generelle trenden, men understreker samtidig at ikke alle afrikanske land beveger seg i riktig retning. I noen land er det heller slik at klokka stilles tilbake.
– Nigeria har dessverre laget nye anti-homo-lover, forteller Olsen. – I offentligheten blir antihomo-lovgivningen brukt på samme måte som innvandring er brukt i noen land i Europa. Visse typer politikere går høyt ut for å gjøre seg populære, sier han.
Når politikerne snakker ned homofile, tar ofte befolkningen etter med hatprat og i verste fall vold.
– Dette har skjedd i Tanzania. Der har politikerne vært med på å hause opp befolkningen mot lesbiske og homofile, sier Tor-Hugne Olsen.
Lesbiske
– Mange afrikanske stater har forbud mot sex mellom menn. Kvinner nevnes ikke. Det er som om sex mellom kvinner ikke finnes?
– Få land har forbud mot sex mellom kvinner, men noen land har innført et slikt forbud når man er gjort oppmerksom på det. Slik som Zimbabwe i 2011. Det var etter at styresmaktene ble klar over at det var diskriminerende at man hadde en lov som forbød sex mellom menn, men ikke mellom kvinner. Så i stedet for å fjerne forbudet mot sex mellom menn, innførte man et forbud mot sex mellom kvinner. Men det er lavere straff for lesbisk sex.
– Er det slik at de landene som var britiske kolonier har de mest rigide lovene?
– Ja, sier Linda Haugland. – De gamle franske og portugisiske koloniene har et mye mer avslappet forhold til homofili. Men de engelske henger oftere etter.
Kulturinnslag var en viktig del av Matola Gay Parade i Mosambik. Holdningen til homofile er ofte mer tolerant i portugisisk- og fransktalende land. Foto: Tor-Hugne Olsen
Homo-hovedstad
Tor-Hugne Olsen deltok nylig på pride-markeringer i Cape Town i Sør-Afrika og i Matola i Mosambik.
– Cape Town er den ubestridte homo-hovedstaden i Afrika. De har en pride-markering som minner om de som er i europeiske storbyer – med opptog, teater, litteratur- og sosiale-arrangementer. Det hele kulminerte med en stor pride-parade på lørdagen. Byråden for sikkerhet og sosiale tjenester talte, og sa at byens ledelse var stolt av arrangementet. De støttet det både økonomisk og politisk.
– Er man trygg i Cape Town om to av samme kjønn leier hverandre?
– Der går det an, men man må se an litt hvilke områder av byen man går, sier Olsen og peker på at det er få storbyer i Afrika der man kan gjøre det.
Som et karneval
Olsen forteller at pride-markeringen i Mosambik inneholdt lite politikk, og bar mer preg av å være en homo-fest og -karneval. Homoaktivistene hadde ikke politiske møter og demonstrerte ikke i gatene. I Mosambik foregår ting inne og uten at man utfordrer folk eller politikere.
– Mosambik er generelt mer liberalt overfor homofili enn mange andre afrikanske land, og landet har lite vold. Velger man å være åpen så kan man føle seg relativt trygg, sier Tor-Hugne Olsen.
Mer enn 70 land i verden har en lovgivning som forbyr sex mellom personer av samme kjønn. Av disse er mer enn halvparten i Afrika.
Frank Malaba fra Zimbabwe og Mwangi Githahu fra Kenya var blant hundrevis av afrikanere som deltok i pride-paraden i Cape Town tidligere denne måneden. Foto: Tor-Hugne Olsen