Den japanske kunstneren Rokudenashiko er en av kvinnene i dokumentaren #FemalePleasure fra 2018 laget av Barbara Miller. Filmen viser fem kvinner som forsøker å leve helt vanlige liv – uten å bli nektet å gjøre hva menn har mulighet til. På bildet padler hun i en kajakk som er en kopi av hennes egen vagina. Det ble hun arrestert for. Dommeren i saken mente at kajakken kunne forårsake seksuell opphisselse. Og det i et land som har en helt egen folkefestival som hyller penisen, skriver Anne Håskoll-Haugen. 

Kunsten å padle i sin egen vagina uten å bli arrestert

De merkeligste ting er forbudt for kvinner verden over. Grøss og gru, tenker vi. Sånn er det i alle fall ikke her. Eller?

Det er formiddag et sted i Japan. Spredte skyer speiler seg på vannet hvor en japansk kunstner er i ferd med å sjøsette en gul kajakk. Rundt henne står en liten gruppe mennesker som jubler begeistret. Kunstneren selv knekker i latterkrampe. Hvorfor? Kajakken er en forstørret avstøpning av hennes egen vagina – ganske morsomt i grunn, det er jo ikke hver dag du får ta deg en padletur i ditt eget kjønnsorgan. "Viva la vagina!" roper hun leende, i det kajakken sklir ut over vannet.

Men ikke alle deler kunstneren Rokudenashiko humor. Kort tid etter padleturen bryter ti politifolk seg inn i leiligheten hennes og raider den.

– De la meg i håndjern, hendene mine lenket på ryggen, festet i en annen lenke rundt livet. Jeg ble behandlet som en farlig kriminell og kjørt vekk, forteller Rokudenashiko.

Rokudenashiko er en av kvinnene i dokumentaren #FemalePleasure fra 2018 laget av Barbara Miller. Filmen viser fem kvinner som forsøker å leve helt vanlige liv – uten å bli nektet å gjøre hva menn har mulighet til.

 

Ingen vannsklie på meg!

Selv har jeg opplevd å ikke få kjøre vannsklie på et badeland fordi vakten mente jeg ville ødelegge livmoren min. Han pekte på et stort skilt der det sto «Kvinner forbudt» (Mexico). Da jeg gikk på videregående, ville vi stille jentelag i fotballcupen på skolen. Rektor forsto ikke helt hva vi mente – cup var jo for gutter (England).

Og en gang ble jeg slept inn fra gata av sjefen min da jeg stod og snakket med en mann i lunsjpausen. – Hva i alle dager er det du driver med! ropte hun forfjamset da vi var kommet innenfor døren. – Noen kan jo ha sett deg! (India).

Jeg har overlevd både vannsklie-nekt og begrenset adgang til fotballbanen. Det kan ikke akkurat sammenlignes med jenter som ikke får gå på skole, kvinner som ikke får være ledere, eller ha en jobb i det hele tatt for den saks skyld, som ikke får ha på seg det de vil, reise uten følge av en mannlig slektning, ikke gå ut av huset, som blir steinet hvis de er utro, et cetera.

Eller vent - kan det det?

 

– Besatt av kvinners kropp

Kvinner tvunget til å kle på seg (niqab, dekke skuldrene, skjule anklene og så videre), kvinner tvunget til å kle av seg (burkini-forbudet i Frankrike, volleyballspillere). Kvinner tvunget til kjønnslemlestelse og kvinner presset til kosmetisk kirurgi. En kvinne arrestert for å padle i en kajakk med feil form i Japan, en kvinne arrestert for å kjøre bil i Saudi-Arabia (riktignok lov fra 2019 – wow!). Og jeg, da, som ble nektet å kjøre vannsklie.

Dokumentaren #FemalePleasure viser på mesterlig vis hvordan det er en sammenheng mellom kjønnslemlestelse av kvinner i Somalia, arrestasjonen av kajakkpadleren, strenge regler i nonnesamfunn i Tyskland og til hvordan kvinner fremstilles i moteblader vi kan kjøpe her hjemme. (Som en reklame for Dolce Gabbana som viser en halvnaken kvinne tvunget i bakken av fire menn i dress. En annen for kleskjeden Americal Apparel en kvinne i sort badedrakt spriker mot kameralinsen og teksten «Now open» ved siden av kjønnet hennes.)

Og sammenhengen?

– Vi er besatt av kvinners kropper og seksualitet. Alt handler om å kontrollere kvinner, sier Leyla Hussein, en av kvinnene i filmen.

8 mars film 1.png

En reklame for kleskjeden Americal Apparel. – Vi er besatt av kvinners kropper og seksualitet. Alt handler om å kontrollere kvinner, sier Leyla Hussein, en av kvinnene i filmen #FemalePleasure. 

 

Ingen hopping på deg!

Og du skal ikke rote så lenge i nyhetsbildet for å finne eksempler på hvordan kvinner i Norge nektes å bruke kroppen til det de vil, kle seg som de vil, eller være hvor de vil: Jenter får ikke takle i ishockey.

– Det ironiske er at jenter får takle hvis de spiller med gutter, men ikke når de spiller mot andre jenter, skriver Astrid Indregard i et innlegg i Bergens Tidende. Astrid er ni år og har fanget opp ironien – men det har ikke de som bestemmer.

Kvinnelige skihoppere får ikke hoppe i stor bakke i VM.

– Og det at vi faktisk har prøve-VM i den store bakken, men må hoppe VM i den lille, henger liksom ikke sammen. Jeg mister gnisten av det for å være ærlig, sier hopperen Maren Lundby til NRK. Teste storbakken altså, men ikke vinne medalje der.

Elitemanneklubben Norske Selskab skulle i år utrede om kvinner skulle få adgang. Det skapte så mye bråk i klubben at ikke en gang utredningen ble noe av. Men kvinner kan søke jobb i garderoben der da, det er jo bra!

Kvinner kan ikke donere egg selv om menn kan donere sæd. Det blir sagt det er en mer krevende prosedyre. Men kvinner må gjerne dele nyren sin med noen hvis de vil!

Kvinnelige spillere på håndball- og fotballagene i Lillesand IL ville skifte ut hvite shortser med blå, for de hvite blir gjennomsiktige når de blir våte. Årsmøtet til klubben, som nesten bare besto av menn, stemte forslaget ned.

Vi kan riste på hodet av alt som nektes kvinner i land vi ikke liker å sammenligne oss med. Dette er kvinnene vi liker å skrive reportasjer om for å avsløre hvor dårlig det står til i verden. Norge gir flere milliarder i bistandspenger for å hjelpe andre land med likestillingsarbeid. Statsministeren vår reiser verden rundt og forteller hvor flinke vi er – mange har mye å lære av oss! Det har de sikkert – men på 8. mars er det verdt å minne om at vi ikke er HELT i mål selv heller.

Og PS: Rokudenashiko, den japanske kunstneren, ble funnet skyldig i obskønitet. Dommeren mente 3D-printen av vaginaen kunne forårsake seksuell opphisselse. Og det i et land som har en helt egen folkefestival som hyller penisen. Ja, det er sant! Sjekk ut Kanamara Matsuri for absurde bilder.

 

Mening

Og du skal ikke rote så lenge i nyhetsbildet for å finne eksempler på hvordan kvinner i Norge nektes å bruke kroppen til det de vil, kle seg som de vil, eller være hvor de vil.

UTSYN

Bistandsaktuelts meningsspalte, med faste kommentatorer:

  • Audun Aagre, leder i Burmakomiteen
  • Sissel Aarak, fungerende generalsekretær i SOS-barnebyer
  • Olutimehin Adegbeye, nigeriansk spaltist
  • Samina Ansari, daglig leder i Avyanna Diplomacy
  • Bernt Apeland, Røde Kors-sjef
  • Kiran Aziz, advokat og senioranalytiker for ansvarlige investeringer i KLP
  • Zeina Bali, daglig leder for Syrian Peace Action Center (Space)
  • Tor A. Benjaminsen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Amar Bokhari, sosialentreprenør og daglig leder i Bokhari AS. Tidligere FN-ansatt og utenlandssjef i Redd Barna.
  • Catharina Bu, rådgiver i Tankesmien Agenda
  • Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo
  • Hilde Frafjord Johnson, tidligere utviklingsminister og eks-FN-topp
  • Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp
  • Anne Håskoll-Haugen, journalist og debattleder
  • Tomm Kristiansen, journalist og kommentator
  • Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre
  • Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk
  • Erik S. Reinert, professor ved Tallinn University of Technology
  • Hege Skarrud, leder i Attac Norge
  • Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva
  • Erik Solheim, tidligere FN-topp og norsk miljø- og utviklingsminister, nå seniorrådgiver i World Resources Institute
  • Arne Strand, forskningsdirektør ved Chr. Michelsens institutt
  • Johanne Sundby, professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo
  • Maren Sæbø, journalist og kommentator
  • Titus Tenga, programdirektør i Strømmestiftelsen
  • Marta Tveit, frilansskribent og podcaster for Fellesrådet for Afrika/SAIH
  • Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet
  • Liv Tørres, direktør i Pathfinders for Peaceful Just and Inclusive Societies ved universitetet i New York.
  • Terje Vigtel, seniorådgiver i Conow
  • Tore Westberg, kommentator bosatt i Nairobi
  • Henrik Wiig, seniorforsker ved Oslomet

Publisert: 08.03.2020 12:13:10 Sist oppdatert: 08.03.2020 12:13:10