Volden rammer også sivile. 13. mai ble 25 år gamle Mehraj-ud-din-Shah skutt og drept av indiske soldater, angivelig da han prøvde å komme forbi et sjekkpunkt. Ifølge leger døde han av skuddskader i brystregionen.
Noen dager før ble 15-åringen Muhammad Hazim drept i skuddveksling mellom militante og indiske styrker i Kupwara-distriktet. Tre indiske soldater ble også drept i angrepet. Tidligere samme uke ble fem indiske soldater drept i Handwara-distriktet. Og til nå i mai er altså rundt 30 ungdommer fra militante grupper drept i forskjellige sammenstøt med indiske styrker.
Preventiv varetekt
Indias viseinnenriksminister opplyste tidligere i år at 7357 personer var tatt i preventiv varetekt etter 5. august i fjor, da India opphevet grunnlovsparagraf 370, den såkalte Kashmir-paragrafen. Den ga en spesiell status og en viss grad av selvstyre til delstaten Jammu og Kashmir. Samtidig ble delstaten delt i to føderalt kontrollerte territorier, styrt fra New Delhi.
Fortsatt er over 450 i varetekt, mange av dem unge gutter. De fleste er fengslet etter den såkalte Public Safety Act (PSA), en kontroversiell lov som gir myndighetene adgang til å varetektsfengsle folk i to år uten at de stilles for retten.
Separatister som krever selvstendighet for Kashmir, og unge skolegutter, ble tatt i forvaring av frykt for protester og uroligheter etter at Kashmir-paragrafen i grunnloven ble opphevet. Både telefonlinjer og internettadgang ble stengt i nesten fem måneder etter vedtaket i den indiske nasjonalforsamlingen 5. august. Kashmir, der flertallet av befolkningen er muslimer, mangler fortsatt skikkelig internett-forbindelse.
Kashmir har hatt en spesiell status helt siden India ble selvstendig fra Storbritannia i 1947. India begrunner vedtaket om å oppheve denne statusen vil bidra til å integrere Kashmir i den indiske økonomien, og dermed vil tjene alle som bor i Kashmir.
Fengslet utenfor Kashmir
Bistandsaktuelt har besøkt familiene til ungdommer som er blitt sendt til fengsler utenfor Kashmir.
Waseem Bashir Sheikh (20) ble arrestert i sitt hjem i byen Aliyalpora sør i Kashmir 8. august i fjor, og umiddelbart overført til et fengsel i den indiske delstaten Uttar Pradeh.
– De pleide å arrestere sønnen min hver gang situasjonen var spent i Kashmir, med det ene eller det andre påskudd, sier Bashir Ahmad, Waseems far.
– Politiet raidet huset vårt 8. august og tok han med seg. De sa ikke noe om grunnen til at han ble arrestert. På politistasjonen dagen etter sa de at han var registrert på lista over de som, under PSA, skulle holdes i forvaring utenfor Kashmir, forteller Sara Bano, Waseems mor.
Hun forteller at sønnen, hver gang han ble løslatt av politiet, bare forsøkte å gjenoppta et normalt liv. Men hver gang situasjonen i Kashmir hardnet til ble Waseem enten innkalt til politistasjonen eller politiet kom og arresterte han hjemme. Dermed fikk han ikke sjansen til å leve et normalt liv.
Familiene uten inntekter
Fehmeeda, mor til Zakir Hussain, beskylder politiet for å komme med falske anklager om steinkasting og anti-indisk aktivitet mot sønnen.
– Zakir er den eneste med inntekt i min familie. Kan politiet og andre ansvarlige fortelle oss hvordan vi skal overleve uten Zakir? Han var travelt opptatt med å drive et hurtigmat-utsalg, og vi levde et bra liv. Men politiet snudde alt på hodet da de arresterte og fengslet han for falske steinkasting-saker, sier Fehmeeda.
Hilal Ahmad har en yngre bror, Aamir Khan, som også sitter fengslet i Uttar Pradesh. Det er svært dyrt for familien å besøke Aamir i fengselet, forteller han.
– Regjeringen burde i det minste overføre Aamir og alle andre fra Kashmir til sentralfengselet i Srinagar. Da får alle i min familie, og spesielt min mor, en sjanse til å møte han hver gang de får anledning til det, sier Hilal Ahmad.
De-radikaliseringsleirer
Stabssjef i det indiske forsvaret, general Bipin Rawat, foreslo nylig at det opprettes «de-radikaliseringsleirer» for kashmirere, også familiemedlemmer av ungdommer som har gått fra steinkasting til militante aktiviteter. Men familiemedlemmer hevder at deres sønner ble tvunget med i militante grupper. De hevder også at indiske styrker har arrestert guttene og seinere torturert dem i leirer.
Det er flere eksempler på at ungdommer som i tenårene var involvert i steinkasting, seinere sluttet seg til militante grupper og så ble drept i sammenstøt med indiske styrker.
Den indiske konflikteksperten Sriram Kari sier til Bistandsaktuelt at han er sterk motstander av loven som åpner for å arrestere og fengsle folk uten rettergang. Det er både udemokratisk og farlig for et land som India, som ser seg selv om et demokrati, mener han.
– Det er en lov som ble skapt av britene i India. Formålet var å beskytte regjeringen mot folket, som ble sett som fienden. Etter det jeg kjenner til, begynte arrestasjonene i juni 2019, for å dempe krisen som var ventet på grunn av sinnet i Kashmir over vedtaket (om å oppheve Kashmir-paragrafen i grunnloven). Alle disse tiltakene er etter min mening imperialistiske i natur og udemokratiske, sier Sriram Kari til Bistandsaktuelt.
Regjeringen har ikke andre alternativer enn å gjenoppta samtaler med Pakistan om Kashmir-spørsmålet, mener han. Det er mye sinne i Kashmir, og ungdommer vil på nytt og på nytt slutte seg til militante grupper. Når Taliban-ledelsen og Donald Trump nå nærmer seg en løsning på konflikten i Afghanistan, må India opptre forsiktig og søke å løse grensekonflikten og andre utestående uenigheter med Pakistan en gang for alle, mener Sriram Kari.
Lokale ledere i husarrest
I tillegg til å arrestere unggutter, slo indisk politi også til mot en rekke framstående lokalpolitikere og politiske ledere, blant dem tre tidligere delstatsministre.
Farooq Abdullah, patriark i den mektige Abdullah-familien som styrte Jammu og Kashmir i flere tiår, ble løslatt tidligere i mai. Han satt i husarrest i det tungt bevoktede Gupkar Road-nabolaget i Srinagar. Den 83 år gamle lederen er president i Kashmirs eldste politiske parti, National Conference, og er medlem av den indiske nasjonalforsamlingen innvalgt fra Srinagar.
En annen tidligere delstatsminister i Jammu og Kashmir, Omar Abdullah, er tredje generasjon Abdullah i ledelsen for National Conference, som ble grunnlagt av hans bestefar Sheikh Mohammad Abdullah og i dag ledes av hans far Farooq. Omar ble arrestert 5. august i fjor, den dagen Kashmirs spesialstatus ble opphevet. Han har blitt holdt i et statlig gjestehus i Kashmir, men er nå løslatt. Arrestasjonen kom overraskende, fordi både han og hans far ble betraktet som pro-indiske politikere. Han har tidligere vært junior-utenriksminister i en koalisjonsregjering ledet av Bharatiya Janata Party (BJP), det nåværende regjeringspartiet i India.
En annen fengslet pro-indisk politiker er Mehbooba Mufti. Hun vil gå over i historien som den siste delstatsministeren i Jammu og Kashmir, siden delstaten nå er splittet i to føderalt kontrollerte territorier. Mehbooba Mufti ble også arrestert 5. august, og er blitt holdt i forvaring i et offisielt gjestehus.
Advokat Mian Abdul Qayoom er president i Kashmirs advokatforening, og sitter også i indisk fengsel, i byen Agra i Uttar Pradesh. Det er ikke klart hva som er grunnene til arrestasjonen, men han skal ha blitt avhørt av the National Investigation Agency (NIA) om angivelig «terror-finansiering».
Framstående separatistledere som Shabir Ahmad shah, Yaseen Malik, Nayeem Khan, og Asiya Indrabi har også vansmektet i årevis i indiske fengsler.
Vedtaket 5. august om å oppheve Kashmirs spesielle status og splitte delstaten i to føderale territorier antente kraftig spenning i Kashmir, og skjerpet også motsetningene til nabolandet Pakistan.
Kashmir er delt mellom de to atom-maktene India og Pakistan. De to har til nå utkjempet tre kriger om kontrollen over området.