USAs utenriksminister Mike Pompeo hilser på Sudans statsminister Abdalla Hamdok i Khartoum. USA vil at Sudan nå anerkjenner Israel og betaler kompenasjons til amerikanske terror-ofre. Foto: NTB scanpix

USA krever at Sudan betaler 330 millioner dollar til terrorofre

For at Sudan skal fjernes fra USAs liste over stater som støtter terrorisme må landet, som i fjor kvittet seg med mangeårig diktator Omar al Bashir,  betale over 330 millioner dollar til amerikanske ofre for al Qaida-terror. - Det vil ramme fattige sudanere, sier menneskerettighetsaktivist.

Kravet vekker harme i Sudan, skriver The Guardian. Tirsdag var USAs utenriksminister Mike Pompeo i Khartoum for å vise sin støtte til landets overgangsregjering. Samtidig presset han på for at Sudan skal anerkjenne Israel, og betale terror-kompensasjon.

– Det er ikke noe logikk i kravet fra USA. Det er ikke dagens regjering som er ansvarlig for støtten til terrorgrupper. Tyven og forbryteren (Omar al Bashir red. anm) er ikke lenger ved makten. Krav om kompensasjon vil ramme fattige sudanere, sier menneskerettighetsaktivist Hisham Obed til Bistandsaktuelt. Han er bosatt i Norge men jobber tett med krefter i det nye overgangsstyret i Sudan.

­­– Sudans statsminister bør ikke godta en slik kompensasjonsavtale. Det vil hindre det sudanske folk fra å gjennomføre den demokratiske revolusjonen. USA bør isteden gir oss støtte på det nåværende tidspunkt slik at vi kan oppnå demokrati i Sudan og i regionen. Senere, når det ikke lenger er fattigdom og sult, kan vi diskutere kompensasjon, sier Hisham Obed.

Sudan har siden 1993 vært på listen over land som støtter terrorisme sammen med Nord-Korea, Iran og Syria. Sudan var lenge rammet av økonomiske sanksjoner fra USAs side. Handelsbarrierene ble først løftet i 2017.

 

Ambassadeangrep for 22 år siden

Krav om at Sudan skal betale erstatning inn i et fond for amerikanske ofre for al Qaida-terror stammer fra terrorbombingen av de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998. Daværende leder for al Qaida, Osama bin Laden, befant seg på det tidspunktet i Afghanistan, men han bodde i Sudan mellom 1991 og 1996 der hans familie drev flere store infrastrukturprosjekter. Bin Ladin ble utvist fra Sudan etter press fra USA.

Det var regimet til Omar al Bashir, som sitter fengslet i Khartoum, som var ansvarlig for samarbeidet med terrororganisasjonen – ikke de nye makthaverne. Al Bashir ble presset ut i 2019 etter omfattende folkelige demonstrasjoner.

330 million-dollar-kravet kommer på et tidspunkt da Sudan har stort behov for internasjonale lån for å stabilisere økonomien. Inflasjonen ligger på over 100 prosent og 10 millioner mennesker har behov for matvarehjelp, ifølge FN. Bladet Foreign Policy mener at USA og overgangsregjeringen i Sudan er i prinsippet blitt enige om kompensasjonen.

 

Problematisk

Angrepene i Kenya og Tanzania ble utført av statsborgere fra Storbritannia, Kenya og Saudi Arabia som var knyttet til al Qaida. Sudanske pass ble brukt og penger gikk angivelig gjennom sudanske banker. Kompensasjonsutbetalingene vil være i 10 million-klassen til familiene til amerikanere som ble drept og til offentlig ansatte som ble skadd. Mye mindre vil gåt til familiene til lokaltansatte ambassadepersonell, mens ikke noe av disse pengene er tiltenkt vanlige kenyanere og tanzanianere som ble rammet av terroren.

 

Anerkjennelse av Israel

USAs utenriksminister ankom Khartoum med fly direkte fra Israel. Det er første gang det har skjedd. Pompeo ønsker at Sudan anerkjenner Israel på samme måte som De forente arabiske emiratene gjorde nylig. Men Sudans statsminister Abdalla Hamdok understreker at han har ikke fullmakt til å gjøre dette. Det er en avgjørelse som et nytt demokratisk styre må fatte.

Dersom Sudan skal fjernes fra terrorlisten må det først anbefales av utenriksdepartementet og deretter president Trump, før kongressen fatter det endelige vedtaket.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.08.2020 12:10:40 Sist oppdatert: 26.08.2020 12:10:40