Utviklingsminister Dag Inge Ulstein var måtte møte på Stortinget for å svare på en interpellasjon fra Himanshu Gulati. Frps stortingsrepresentant spurte utviklingsministeren om hvordan norske myndigheter sikrer at organisasjoner som mottar norske bistandsmidler ikke gir denne støtten videre til organisasjoner som jobber i strid med målene for norsk utenrikspolitikk.
– Grunnen til at jeg tar opp denne interpellasjonen er fordi vi er blitt gjort kjent med flere eksempler på organisasjoner som indirekte mottar norsk bistand gjennom partnerskap med andre NGOer, dette er organisasjoner som ikke selv ville vært kvalifisert til å motta norsk bistand, sa Gulati.
Ulstein: – Ikke riktig
Som eksempel viste Frp-representanten til den palestinske organisasjonen UAWC, som mottar norsk statlig bistand via Norsk Folkehjelp. Gulati påpekte at USAID mener UAWC har tette bånd til en PFLP, en organisasjon som står på flere lands terrorlister.
Utviklingsminister Ulstein var klar i sitt svar til Gulati:
– Norge støtter ikke organisasjoner som oppfordrer til vold eller fremmer hatefulle ytringer. Norske myndigheter har svært detaljerte og klare regler for hvem som kan motta norsk støtte. Det gjelder også for organisasjoner med tilhold i Palestina eller Israel, sa Ulstein.
Statsråden understreket at sivilsamfunnet er en viktig kanal for norsk bistand og uttrykte bekymring på for «det økte presset mot sivilsamfunnet i mange land.»
Han understreket at Norge ikke kan kreve at palestinske organisasjoner er enig i absolutt alt av norsk offisiell politikk.
Ulstein sa også at man fra norsk side ikke har «noen troverdige opplysninger» som viser bånd mellom UAWC og terrororganisasjoner.
Sterk uenighet
Gulati brukte den omstridte israelske organisasjonen NGO Monitor som kilde for sin interpellasjon. Det likte SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken dårlig. Han viste til at falske anklager og falske nyheter et er økende demokratisk problem og at NGO Monitor har blitt diskreditert av blant annet EU og Sverige.
Haltbrekken sa at Frps Gulati hadde rotet seg bort i en «mørk krok på internett og glemt å sjekke om det som stod der er sant"
– Er det virkelig slik at statsråden må komme til Stortinget for å svare på påstander som åpenbart er feilaktige? Debatten om disse temaene er vanskelig nok, vi trenger ikke rote den til med falske påstander som kan avkreftes med en enkelt Google-søk, sa Haltbrekken.
– Legitim bekymring
Aps Åsmund Aukrust var også kritisk til Gulatis kildebruk og spørsmål.
– Denne debatten handler om noe vi så langt har vært forskånet for i norsk debatt: at terrorstempelet kastes mot sivilsamfunnsorganisasjoner som støtter palestinernes sak, sa Aukrust.
Gulati avviste på sin side kritikken.
– Jeg er overrasket over at Aukrust og Haltbrekken brukte sine innlegg på å kritisere at dette tas opp i Stortinget og ikke å diskutere det som er selve saken: bekymringen for at norske penger støtter organisasjoner med bånd til terror. Det er en viktig og legitim bekymring, sa Gulati.
Les mer: