20 av de totalt 30 studieplassene på programmet fullfinansieres for studenter fra Myanmar, Laos Kambodsja, Vietnam, Filippinene, Thailand og Indonesia. Ti studieplasser vil forbeholdes europeiske studenter og vil bli spesielt markedsført i Norge.
Undervisningen skal foregå i universitetsbyen Yogyakarta på øya Java, 43 mil fra hovedstaden Jakarta. Agder-universitetets partner er indonesiske Gadja Mada University (UGM), som har hovedansvar for utvikling og gjennomføring av programmet. Semestrene vil gå fra september til januar og februar til juni.
UiA har hatt samarbeid med Gadjah Mada i over 25 år. Masterprogrammet er basert på en Master of business administration (MBA), men tilføyer et sentralt miljø- og bærekraftfokus. Forelesere fra UiA skal etter planen bidra i alle emnene.
I andre semester skal studentene velge blant seks tekniske emner, som byplanlegging, bærekraftig landbruk og fornybar energi, framgår det av UiAs nettsider.
Gadjah Mada ønsker at studentene har fullført to år på hjemmeuniversitetet innen de reiser. Studenter fra UiA må ta 15 «units» for å få godkjent 30 studiepoeng.
Ville gi ASEAN-studenter et tilbud
Formålet med mastergraden er at studentene som fullfører graden skal bidra til å gjennomføre bærekraftige løsninger av stor betydning for økonomisk utvikling, skriver Stein O. Kristiansen, professor ved UiA, i et epost-intervju med Bistandsaktuelt.
– Idéen kom opp under en middag jeg hadde (…) med en indonesisk statssekretær og en norsk næringslivsleder, skriver Kristiansen.
Professoren forteller at hovedtanken var å gi et tilbud til studenter fra fattige ASEAN-land (Association of South-East Asian Nations, red. anm.).
– Vi var enige om at det er et gap mellom eksisterende internasjonal kompetanse og praktisk anvendt kunnskap på miljøfeltet i Indonesia, og at et nytt høyere utdanningsprogram i regionen kunne bøte på dette, skriver Kristiansen.
Asiatiske studenter får UD-stipend
Utenriksdepartementet har bevilget 12 millioner kroner til det nye programmet. En tredjedel av disse pengene skal brukes på norsk kvalitetssikring av faglig innhold og pedagogisk opplegg. Cirka 4 millioner skal finansiere stipender til studenter fra prioriterte ASEAN-land. Den siste tredjedelen av pengene går til det indonesiske universitetet UGM.
Kristiansen understreker at det er nettverket ASEAN University Network (AUN) som er den formelle søkeren og mottakeren av midlene fra UD.
Pengene UD har bevilget er tatt fra bistandsbudsjettet. Derfor prioriterer programmet studenter fra de fattigste ASEAN-landene, forklarer Kristiansen.
Han opplyser at det er iverksatt spesielle tiltak for å markedsføre programmet overfor de beste studentene i land som Myanmar, Laos og Kambodsja. Programmet tar også imot studenter fra Vietnam, Filippinene, Thailand, Malaysia og Indonesia.
ASEAN-studenter prioriteres
– Hvorfor har dere valgt å satse spesielt på land i Sørøst-Asia?
– ASEAN, eller Sørøst-Asia, har en befolkning på 650 millioner mennesker. Dette er samtidig en region med økende regionalt samarbeid og formidabel økonomisk vekst. Samtidig som Sørøst-Asia har en spennende rolle i den videre globale utvikling, sliter regionen med store miljø- og fattigdomsproblemer.
Målet er at ASEAN-studentene som gjennomfører masterprogrammet, senere skal gå inn i sentrale stillinger i privat næringsliv, offentlig forvaltning eller høyere utdanning i regionen, der de kan bidra til bærekraftige løsninger og videre kompetanseutvikling.
Norske studenter kan også søke
Norske firmaer skal involveres i de faglige temaene på masterstudiet.
De 10 siste studieplassene er forbeholdt europeiske studenter, skriver UiA på egne nettsider. Kristiansen oppgir at disse studieplassene, som ikke er forbeholdt ASEAN-studenter, primært vil bli markedsført overfor studenter i Norge.
– Norske og andre europeiske studenter trenger også kompetanse på bærekraftig næringsutvikling i Asia og kan dessuten bidra til å høyne programmets kvalitet og omdømme. UiA har som mål å utvikle programmet til å bli en felles grad med UGM, opplyser Kristiansen.