Ufaglærte fødselshjelpere som Esther Zinyoro (72) også kjent som Mbuya Gwema, er blitt redningen for mange gravide kvinner i Zimbabwe.

Ufaglærte hjelper Zimbabwes fødende kvinner

Ni dager inn i det nye året fødte Chipo Munemo sitt første barn hjemme hos en ufaglært fødselshjelper i Zimbabwes hovedstad Harare. Det var ikke hjelp å få på de offentlige sykehusene. Legene er i streik og sykepleierne jobber sakte.

Munemo hadde en hoven fot da hun var høygravid, og sykepleierne fryktet medisinske komplikasjoner og ville derfor ikke hjelpe henne.

Siden offentlige helseinstitusjoner fungerer svært dårlig i Zimbabwe, har ufaglærte fødselshjelpere som Esther Zinyoro (72) også kjent som Mbuya Gwema, blitt redningen for mange gravide kvinner. I sitt eget hjem hjelper Zinyoro kvinner hver eneste dag.

– Jeg fikk høre om Mbuya Gwema, som kunne hjelpe meg under fødselen. Hun er en ekte helt, sier Munemo.

 

Alternativ for gravide

– Huset mitt har blitt en fødestue. Jeg hjelper selvsagt kvinnene helt gratis, sier Zinyoro, som bor i forstaden Mbare, den eldste tettbebygde forstaden i Harare.

Over hele Zimbabwe har kvinner som Zinyoro blitt det eneste alternativet for fattige gravide kvinner som ikke har råd til medisinsk hjelp på private sykehus eller klinikker.

Mange av landets leger gikk ut i streik for over fire måneder siden med krav om høyere lønn. De siste månedene har også sykepleiere og jordmødre jobbet bare delvis – også de krever høyere lønn.

– Mange av kvinnene som kommer, har med kontanter eller andre gaver fordi de setter pris på hjelpen min, men jeg krever aldri betaling for tjenestene mine fordi jeg føler at jobben er et kall, sier Zinyoro.

 

Advarer mot ufaglærte

Mange kvinner jobber frivillig som fødselshjelpere. Medisinske eksperter har advart kommende mødre om slik fødselshjelp på grunn av fare for sykdommer.

– Etter en fødsel mister en kvinne mye blod og kan utvikle blødning fra livmoren. Ufaglærte fødselshjelpere kan ikke behandle det, og vi er derfor sterkt imot slike fødsler, sier generalsekretær Tedious Chisango i Zimbabwe Urban and Rural Council Nurses Workers Union.

Selv om helseeksperter fraråder kvinner å bruke slike fødselshjelpere, bisto Zinyoro i mer enn 100 fødsler i fjor på sin alternative hjemmeklinikk. Alle babyene lever fortsatt. Zinyoro forteller at hun bistår rundt 13 kvinner hver dag.

Zimbabwe Demographic Health Survey har beregnet at dødeligheten for kvinner under fødsel er 651 per 100 000 levendefødte barn.

I tillegg til alle de andre problemene i helsesektoren har landets regjering innført en fødselsavgift.

Prisen for keisersnitt er 2500 zimbabwiske dollar (61 kroner) på offentlige helsesentre som Parirenyatwa sykehus, 1500 dollar (37 kroner) på provinssykehus og 1000 dollar (25 kroner) på distriktssykehus.

Mange zimbabwere er bekymret over situasjonen. Dany Dhodho, som bor i Harare, sier:

– Behovet for fødselshjelpere setter søkelyset på kollapsen i helsesektoren vår, som en gang ble ansett for å være blant de beste i Afrika.

 

Fortvilet helsedirektør

Selv helsedirektør Prosper Chonzi i Harare uttrykker sin fortvilelse over situasjonen.

– Hos fødselshjelpere som jobber i sitt eget hjem, er det ingen profesjonalisme. Alt gjøres på lykke og fromme og setter kvinners liv i fare, sier han og fortsetter:

– Det er visse prosesser som er nødvendige under og etter en fødsel, blant annet å hindre overføring av hiv og aids fra mor til barn. Det kan ikke ufaglærte fødselshjelpere gjøre. Det gjør meg trist, for å si det mildt. Noe må gjøres. Dette er ikke måten vi skal levere helsetjenester på i en by som Harare, sier Chonzi.

Uansett føler fødselshjelpere som Zinyoro at de spiller en viktig rolle i en tid hvor helsesektoren i Zimbabwe har sviktet.

– Jeg og mange andre fødselshjelpere vil fortsette å gjøre en innsats for landet vårt så lenge helsesystemet ikke fungerer, sier hun.

Publisert: 21.01.2020 08:35:59 Sist oppdatert: 21.01.2020 08:35:59