Internasjonale kringkastere, som BBC og CNN, vil ikke lenger kunne kringkaste sine programmer gjennom lokale tv-stasjoner uten myndighetenes tillatelse, ifølge nye tillegg til landets kringkastingslov. Inntil nylig har lokale medier i Tanzania kringkastet utenlandskproduserte programmer, som BBCs Focus on Africa, uten problemer.
Begrensningene på utenlandsk innhold er bare en liten del av en rekke nye restriksjoner på pressens frihet i Tanzania.
Truer moralske verdier
– Noen av disse utenlandske medieorganisasjonene kringkaster innhold som truer vårt samfunnssikkerhet og moralske verdier, sier regjeringens talsmann Hassan Abbas.
Forbudet kommer en knapp måned etter at Tanzanias statlige mediekontroll TCRA opphevet en privateid internettbasert kringkasters tillatelse til å publisere informasjon som myndighetene mener er misvisende.
Kwanza TV mistet tillatelsen etter å ha publisert en meddelelse som etter sigende skal ha kommet fra USAs ambassade i landet. Det var et skannet bilde av en bekymringsmelding om en mulig gjenoppblomstring av koronaviruset i Dar es Salaam. Myndighetene mener at mediekanalen burde ha «faktasjekket saken».
Kamp mot bruk av sosiale medier
Siden 2016 har regjeringen i Tanzania regulert lokale mediers nettinnhold. Staten har tvunget internett-tv og bloggere til å betale en høy registreringsavgift, innført krav om at brukerne deres ikke opptrer anonymt og krevd at de overholder andre strenge regler. Medier som ikke følger reglene risikerer rettslig påtale.
Nylig ble en lokal radiostasjon, Radio Free Africa bedt om å forklare hvorfor de hadde sendt et «ensidig» intervju med opposisjonskandidaten til Tanzanias presidentvalg, Tundu Lissu. I intervjuet 10. august anklager han myndighetene for å ha hindret ham i å vise landets nylig avdøde tidligere president Benjamin Mkapa en siste ære.
Myndighetene mener de burde ha fått mulighet til å kommentere saken. Kontrollorganet sa at programmet hadde brutt med journalistiske etiske regler.
Intolerant
Menneskerettighetsgrupper anklager nå regjeringen for å opptre intolerant i møte med kritikk før presidentvalget i oktober. De stiller spørsmålstegn ved demokratiets og ytringsfrihetens stilling i det østafrikanske landet.
– Jeg forstår virkelig ikke hvor landet vårt er på vei, hvorfor skal de nekte folk retten til informasjon? sier den profilerte advokaten Fatma Karume. Karume, som landets høyesterett fratok sin advokatbevilling i september i fjor, er tidligere leder av Tanganyika Law Society og svært kritisk til myndighetenes håndtering av presse- og ytringsfriheten i landet.
I fjor vedtok parlamentet en lov som gir regjeringen uinnskrenket makt til å gjennomgå utenlandske filmselskapers råmateriale. Kritikere omtalte loven som et forsøk på å knuse landets spirende samarbeid med utenlandsk filmproduksjon.
Nye reguleringer av sosiale medier
Ifølge et nytt lovtillegg, som ble innført 17. juli, er det nå også ulovlig å poste «rykter» eller meldinger som «latterliggjør, fornærmer eller skader Tanzanias rykte, anseelse eller status» på sosiale medier som Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram og YouTube.
Slike plattformer er svært populære i Tanzania. De nye reglene styrker statens kontroll over internett og handlinger på sosiale medier.
Innhold som forbys under de nye reglene inkluderer alt som «truer nasjonal sikkerhet og alminnelig ro og orden» og som «er med i planlegging, organisering, promotering eller innkalling til demonstrasjoner, marsjer eller annet som kan føre til uro». Det er også innført forbud mot innhold som omtaler «utbrudd av dødelige eller smittsomme sykdommer i landet eller andre steder uten de respektive myndigheters godkjennelse».
Landets president John Magufuli erklærte landet for koronafritt tidlig i juni. Siden 29. april har myndighetene ikke gitt nye offisielle opplysninger om smittetilfeller eller dødsfall.