Satellittbilder avdekker store materielle ødeleggelser i Idlib-provinsen i Syria. Skoler og sykehus har blitt bombet, og mange flyktninger lever under svært vanskelige forhold, heter det i rapporten. Her fra landsbyen Maaret Musreen i Idlib, der arbeidere fra de syriske Hvite Hjelmene bærer et offer. Husene ved siden av ble jevnet med jorda under et russisk luftangrep. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets / AP / NTB scanpix

Ny rapport: Hver tredje bygning i Idlib er ødelagt

Kampene nordvest i Syria har gjort store områder ubeboelige, viser en ny rapport. Nesten hver tredje bygning i Syrias Idlib-provins har enten blitt lagt i grus eller fått betydelige skader, slår rapporten fast.

Rapporten er utgitt av The Harvard Humanitarian Initiative's Signal Program. Den bygger på analyser av satellittbilder tatt av byer, landsbyer og flyktningleirer i det som inntil nylig var Syrias siste opprørskontrollerte provins.

Syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte innledet i desember en offensiv mot opprørerne for å ta kontroll over Idlib, som fra før huset over 3 millioner internflyktninger fra andre deler av landet.

 

Hele landsbyer er jevnet med jorda

De siste kamphandlingene har drevet nærmere 1 million mennesker på flukt nordover mot Tyrkia.

– Innbyggerne i de fleste av disse områdene flyktet før eller under offensiven, og ødeleggelsen av hjem og vital infrastruktur vil i den nærmeste framtid gjøre det nærmest umulig for familiene å vende tilbake, heter det i rapporten, som er utarbeidet i samarbeid med hjelpeorganisasjonene Save the Children og World Vision.

Analysen av satellittbildene viser landsbyer som er jevnet med jorda, og flyktningleirer som er etablert på jorder der det tidligere ble dyrket mat.

– Skoler og sykehus er bombet, og de mange flyktningene er nå fanget under svært vanskelige forhold i en stadig krympende enklave, heter det i rapporten.

Området som fortsatt kontrolleres av tyrkiskstøttede opprørere og militante islamister, er omtrent på størrelse med Mallorca, slås det videre fast.

 

Gjenoppbygning vil ta måneder og år

– Selv med det beste scenarioet, som er en øyeblikkelig våpenhvile, vil det ta måneder om ikke år å gjenreise den ødelagte infrastrukturen og gjenopprette tillit slik at disse menneskene tør å reise hjem, sier Joelle Bassoul i Save the Children.

En granskingskommisjon etablert av FNs menneskerettsråd la mandag fram en rapport som anklager regimestøttede styrker for å angripe sivil infrastruktur for å jage innbyggerne på flukt og gjøre det enklere å gjenerobre områder militært.

– Regjeringsvennlige styrker har angrepet sivil infrastruktur, blant annet spesielt beskyttede objekter, heter det i granskingsrapporten.

– Som et resultat ble sivile områder gjort ubeboelige, blant annet byene Maaret al-Numan og Khan Sheikhoun, slås det videre fast.

 

Tyrkia og Russland skal diskutere våpenhvile

Tyrkia har sendt flere tusen soldater over grensa og støtter flere opprørsgrupper i Idlib, og over 50 tyrkiske regjeringssoldater er drept i kamper mot syriske og syriskstøttede styrker den siste måneden.

Torsdag møtes Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin i Moskva for diskutere en mulig våpenhvile.

– Jeg håper at det raskt kan innføres en våpenhvile, sa Erdogan til NTV onsdag.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.03.2020 17:04:52 Sist oppdatert: 05.03.2020 17:04:52