Legene Jana du Plessis (til v.) og Anele Mtanjana forbereder seg til dagens arbeid på Charlotte Maxeke-sykehuset i Johannesburg. De to inngår i et team som gir opplæring til andre helsearbeidere i bruk av smittevernutstyr. Utstyret er delvis utviklet av teamet selv. Foto: Michele Spatari / AFP / NTB-scanpix

Sør-Afrika: Dramatisk utvikling, 24 000 helsearbeidere er koronasmittet

Minst 24.000 helsearbeidere er så langt koronasmittet i Sør-Afrika, det afrikanske landet som er hardest rammet av pandemien - og som nå opplever en dramatisk smitteutvikling. Siden utbruddet i mars har 181 sørafrikanske helsearbeidere dødd av sykdommen.

Den siste måneden har Sør-Afrika opplevd en kraftig vekst i antall smittede og døde. Bare det siste døgnet er det registert 4456 nye smittede og 518 nye dødsfall. Pilene for smitteøkning i helsemyndighetenes grafer peker nå rett opp. 

Så langt er 521.318 registrert smittet i befolkningen. Dette er mer en halvparten av det totale antallet registrerte syke på hele det afrikanske kontinentet.

Sør-Afrikas helseminister Zweli Mkwize publiserte de nye smittetallene onsdag.

 

Helsearbeiderne svært smitteutsatt

Andelen helsearbeidere smittet med korona utgjør omkring fem prosent av dem som er smittet i landet.

Helsemyndighetene ventet at det ville skje en vekst i smitte etter den gradvis åpningen av samfunnet. Landet var tidlig ute med å innføre strenge reguleringer på blant annet folks bevegelsesfrihet. Reguleringene, som ble innført 27. mars, rammet økonomien hardt. Derfor var det kjærkomment for mange at restriksjonene gradvis ble lettet. 

De sørafrikanske smittetallene har økt kraftig etter at flere restriksjoner ble opphevet.

Men smittebølgen kom raskere og med større kraft enn ventet. I lys av en plutselig økning i smittetallene, så Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa seg nødt til å gjeninnføre noen restriksjoner. Det gjelder portforbud på natta. Han gjeninnførte også forbudet mot alkoholsalg (som hadde blitt opphevet 1. juni). Begge tiltakene ble bebudet 12. juli.

Presidentens begrunnelse var at voldsofre og personer som har vært utsatt for ulykker i fylla, tok sykehusplassene fra koronapasienter midt oppe i en alvorlig krisesituasjon.

– Da alkoholforbudet ble opphevet, økte akuttinnleggelsene med 60 prosent og antall syke som trenger intensivbehandling, med 200 prosent, sier helseminister Zweli Mkhize.

Myndighetenes nedstengning av puber og ølhaller er blitt møtt med store protester fra både eiere og kunder. Her er det arbeidere ved puben Beerhouse som protesterer mot tiltaket som de mener truer jobbene deres. Foto: Rodger Bosch / AFP / NTB-scanpix

Stor overdødelighet

Sør-Afrika - med sine 58 millioner innbyggere - er nå blant de fem landene i verden med mest smitte. Kun folkerike nasjoner som USA, Brasil, India og Russland har flere.

Selv om det offisielle tallet på koronadødsfall i landet ligger på under 9000, er det grunn til å tro at det er mørketall. Årsaken er at mange sørafrikanere trolig har blitt syke og har dødd uten å ha blitt testet for sykdommen.

Bare i perioden fra 6. mai til 14. juni var det over 17.000 flere dødsfall i Sør-Afrika enn normalt, framgikk det av en rapport som ble publisert 23. juli.

– Tallene viser en vedvarende økning. Innen den andre uka i juli var det 59 prosent flere dødsfall av naturlige årsaker enn vanlig, sier legen og professoren Glenda Gray som er sentral helserådgiver for regjeringens koronainnsats.

Gray leder forskningsorganisasjonen South African Medical Research Council (SAMRC). Det er denne anerkjente organisasjonen som står bak rapporten. Professoren understreker at dødsfallene kan ha ulike årsaker. De kan skyldes covid-19 så vel som andre utbredte sykdommer som hiv og tuberkulose.

En gruppe på 216 cubanske leger og sykepleiere gjør seg klar til avreise Sør-Afrika 25. april i år. Cuba sendte helsearbeiderne som et svar på den sørafrikanske regjeringens anmodning om utenlandsk hjelp. Foto: Ernesto Mastrascusa / EPA / NTB-scanpix

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.08.2020 13:04:04 Sist oppdatert: 06.08.2020 13:04:04