“Sør-Afrika har handlet raskere, mer effektivt og mer hensynsløst enn mange andre land i verden,” skriver BBC.
Sørafrikanere må holde seg hjemme. De kan gå ut for å kjøpe mat, men må helst bruke ansiktsmaske (som mange syr selv). De kan ikke gå ut for å jogge, jobbe eller gå med hunden. Og foreløpig har Sør-Afrika klart å begrense spredningen av korona-viruset.
Mandag var det 10 189 bekreftede tilfeller av covid-19 i Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon – (men Egypt, Marokko, Libya, Tunisia, Sudan og Somalia med ikke med i WHOs oversikt). Antall dødsfall i regionen er 598. Dette er betraktelig bedre tall enn Sverige kan vise til.
Strenge tiltak
Sør-Afrika er landet i Afrika som hittil er blitt hardest rammet. Det første tilfellet av covid-19 i Sør-Afrika ble bekreftet 5. mars. 10 dager senere ble innreise-reglene skjerpet og 27. mars ble det innført et portforbud som er blitt forlenget til slutten av april.
Mandag hadde Sør-Afrika 2272 bekreftede tilfeller og 27 dødsfall. I motsetning til mange andre land opplevde ikke landet en eksponentiell vekst etter de første 100 tilfellene. I overkant av 60 000 personer er blitt testet. Mange tusen helsearbeidere reiser nå rundt i landet for å teste folk.
Landet klarte i stor grad å isolere den første gruppen med smittede som kom hjem fra Kina og at de klarte det samme med en gruppe som kom hjem fra en feriereise i Italia og de som de kom i kontakt med.
Får mer tid
Mange sørafrikanere har vært negative til portforbudet, men helsemyndighetene i Sør-Afrika mener portforbudet er helt nødvendig og gir landet tid til å forberede helsesystemet på epidemien.
– Vi kan ikke unngå smitte med mindre Sør-Afrika har en spesiell beskyttelse som ikke finnes andre steder i verden, sier Sali Abdool Karim til avisen Business Day. Han er en av hovedrådgiverne om covid-19 for regjeringen i Sør-Afrika.
Men han mener landet på kort tid har klart å stabilisere situasjonen.
Karin advarer om at en for rask avvikling av portforbudet kan føre til en rask økning i antall smittede.
De som først ble smittet i Sør-Afrika var fra den rikere del av middelklassen og hadde privat helseforsikring. Landets myndigheter frykter at økt testing i fattige strøk kan avsløre mer urovekkende mørketall.
Prioriterer reformer
Det britiske kringkasterens reporter skryter uhemmet av president Cyril Ramaphosas innsats så langt. Han mener presidenten ikke nølte med å ta tøffe avgjørelsen samtidig som har fremsto som samlende og empatisk.
Opposisjonen i Sør-Afrika er redd for de økonomiske konsekvensene av en langvarig nedstengning av samfunnet. Krisen kommer samtidig med at landets muligheter til å låne penger på det internasjonale markedet er blitt svekket. Allerede nå er trolig 50 prosent av landets arbeidsføre befolkning arbeidsløs.
Bladet Africa Confidential mener likevel at Ramaphosa og den reform-vennlige delen av regjeringspartiet ANC trolig vil komme styrket ut av krisen. De vil trolig klare å presse gjennom en reform av offentlig sektor, samtidig som arbeidet med et mer omfattende offentlig helsesystem vil få prioritet.
Smitteutviklingen i Sør-Afrika. Kilde: John Hopkins University