Mosambikiske journalister tror mannen i forgrunnen er Ibn Omar - en av lederne for opprørsgruppene. De bruker mye av den samme retorikken som al Shabaab. Foto: CJI

«Skogens konge» – hjernen bak terroren i Mosambik

I tre år har islamistiske terrorgrupper herjet lengst nord i Mosambik. En gruppe gravejournalister har identifisert denne mannen som hjernen bak terroren: Navnet er Bonomade Machude Omar, ellers kjent som Ibn Omar. Han bruker krigsnavnet «Skogens konge».

Volden i Cabo Delgado-provinsen har tvunget  310 000 mennesker på flukt. De er nå avhengig av matvarehjelp. Terrorangrepene har ofte vært brutale. Sivile i landsbyer som er blitt erobret har fått beskjed fra angriperne om at de må flykte.

Arbeidet med å identifisere hvem som står bak terroren begynte tidligere i år. I mars ble en video spredt på sosiale medier av en mann, 1,90 høy, kledd i svart og med et pannebånd med påskriften «Det er ingen andre guder enn Allah». På videoen snakker han til andre jihadister på kiswahili og kimwani, et lokalt språk fra helt nord i Mosambik.

Mosambikiske gravejournalister tilknyttet Senter for undersøkende journalistikk (cjimoz.org) mener de har klart å identifisere jihadistlederen. Navnet skal være Bonomade Machude Omar, ellers kjent som Ibn Omar.

Omar beskrives av folk som har sett ham i arbeid som hjernen bak angrepene som har skjedd nord i Mosambik siden 2017. Det skal være han som bestemmer angrepsmål og operasjonell logistikk.

 

Rekrutterte i hjembyen

Ibn Omar er født i Palma-distriktet, men gikk på skolen i Mocimboa da Praia. Det er i dette området de store gassforekomstene som er funnet under havbunnen utenfor kysten skal føres i land. Etter skolen skal Ibn Omar, ifølge CJI, ha studert islam i utlandet. Da han vendte tilbake til Mosambik, fikk han jobb i den humanitære organisasjonen Africa Muslims Agency i kystbyen Pemba.

Kilder CJI har snakket med tror at Ibn Omar begynte å rekruttere ungdommer han underviste i Mocimboa da Praia. Det var også her det første angrepet skjedde i 2017. Ibn Omar skal ha allierte i flere provinser og innen hæren. Det påstås at kontaktene i hæren holder ham informert til enhver tid om hærens bevegelser i provinsen.

Det er fortsatt mye spekulasjon, også av CJI, om hvor terrorgruppene først fikk sine våpen og uniformene fra, og om det er islamistiske grupper som finansierer virksomheten eller korrupte næringslivsledere.

CJI avslører at Statens sikkerhetstjeneste (SISE) i Mosambik var klar over at ungdommer var blitt rekruttert for militær opplæring i perioden 2014 til 2017, men at de trodde det var opposisjonspartiet Renamo (som også sitter i parlamentet) som stod bak.

Journalist Estacio Valoi, som nylig skrev for Bistandsaktuelt om opprørernes erobring av havnebyen Mocimboa da Praia, er også medlem av gravenettverket CJI.

 

WFP bekymret

Stadige terrorangrep og brutale mottiltak fra regjeringshærens side har drevet titusener på flukt.

– Vi er dypt bekymret over den humanitære situasjonen i Cabo Delgado der konflikt og vold har ført til at folk er uten mat og innkomster, sier Antonella D’Aprile, lederen for Verdens matvareprogram (WFP) i Mosambik.

I en pressemelding forteller WFP at de sammen med regjeringen må nå skaffe mat til 310 000 internt fordrevne. Dette er ikke gjort noe lettere av korona-pandemien. WFP tenger ytterligere 40 millioner kroner i måneden i bidrag fra givere for å klare oppgaven.

Bilde fra videoen med Ibn Omar - Skogens Kongo - som gikk viralt i Mosambik i mars i år.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 23.09.2020 13:18:06 Sist oppdatert: 23.09.2020 13:18:06