Mange forsøkte å krysse grensa fra Corinto torsdag etter at Guatemala gjenåpnet grensen til Honduras. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Guatemala pågriper 2.000 migranter fra Honduras

Utviklingsministeren er satt i koronakarantene * Venstre ønsker færre bistandsland og formål * Amnesty hardt ut mot Saudi-Arabias behandling av migranter * Rekordhøy arbeidsledighet i Brasil * FN trenger 15 milliarder dollar til innsats mot koronaviruset * 50 kvinner anklager hjelpearbeidere for sex-misbruk *Nansenprisen til aktivist i Colombia * FN: 700.000 rammet av oversvømmelser i Sør-Sudan

2. oktober

Utviklingsministeren er satt i koronakarantene

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) er i koronakarantene etter at en som har oppholdt seg i Utenriksdepartementet har testet positivt for koronavirus.

– Ulstein var en av personene som ble definert som nærkontakt og han er derfor i karantene, bekrefter UDs pressevakt i en e-post til Dagsavisen.

Det var i forrige uke at departementet fikk informasjon om den koronasmittede personen. Statsråden har selv testet negativt for viruset, men er likevel i ti dagers karantene.

I karantenetiden har Ulstein fortsatt sitt arbeid fra hjemmekontor. Ifølge UD har han som andre medlemmer av regjeringen, brukt tometersregel når han omgås andre.

De opplyser videre at det var et fåtall personer som var å regne som nærkontakter av den smittede, og at disse har blitt kontaktet og fulgt opp. (NTB)

------------------------------
07:40  2.oktober

Guatemala pågriper 2.000 migranter fra Honduras

Guatemalas president Alejandro Giammattei beordret torsdag 2.000 mennesker fra Honduras pågrepet etter at de tok seg ulovlig inn i landet, på vei til USA.

– En ordre er utstedt om å anholde alle fra Honduras som har tatt seg inn i Guatemala ulovlig, sa Giammattei i en kunngjøring på fjernsyn torsdag.

Tidligere på dagen planla myndighetene å registrere dem ved ankomst og tilby hjelp til de som var villige til å vende tilbake til Honduras. Men gruppen strømmet over den offisielle grenseovergangen ved Corinto uten å registrere seg. De var langt flere enn antallet politifolk og soldater på overgangen, og vaktene gjorde lite for å forsøke å stanse migrantene.

Denne grenseovergangen var nylig blitt gjenåpnet etter å ha vært stengt som del av Guatemalas koronatiltak.

Giammattei sa torsdag at de pågrepne menneskene raskt skal sendes tilbake til Honduras, og begrunnet det med at de utgjør en trussel mot Guatemalas helsemyndigheters innsats mot koronapandemien.

Migrantenes mål er å ta seg gjennom Mellom-Amerika via Guatemala, til Mexico og deretter til USA. (NTB)

-----------------------------
03:00 2.oktober

Amnesty hardt ut mot Saudi-Arabias behandling av migranter

Tusenvis av etiopiske migranter, blant dem småbarn, lever under forferdelige forhold i overfylte fengsler i Saudi-Arabia, ifølge Amnesty International.

Et stort antall etiopiske gjestearbeidere og deres familier er siden mars kastet ut av Jemen, for deretter å bli pågrepet og fengslet i Saudi-Arabia.

Houthi-opprørerne, som kontrollerer den nordlige delen av Jemen, skysset angivelig etiopierne til grensa av frykt for at de bidro til å spre koronaviruset.

På saudiarabisk side ble de pågrepet av sikkerhetsstyrker, fratatt alle eiendeler og i enkelte tilfeller også slått og mishandlet. De fleste endte deretter i fengsler i Jizan, Jeddah og Mekka.

----------------------------------------
14:30  1.oktober

Rekordhøy arbeidsledighet i Brasil

Brasils arbeidsledighet økte til rekordhøye 13,8 prosent fra mai til juli. Covid-19 får skylda for den dystre utviklingen i Latin-Amerikas største økonomi.

Arbeidsledigheten på 13 millioner mennesker er høyeste registrering siden målingene begynte i 2012, og hele to prosentpoeng over samme periode i fjor.

Den søramerikanske giganten med 212 millioner innbyggere er blitt hardt rammet av koronaen, med nær 143.000 dødsfall – kun USA har høyere antall døde globalt.

Brasils president Jair Bolsonaro fortsetter å angripe nedstengingstiltakene gjennomført av mange delstater og lokale myndigheter.

Brasil er i kraftig resesjon og den brasilianske sentralbanken forventer at den økonomien vil krympe med 5 prosent. (NTB)

-------------------------

10:20 1.oktober 

Venstre ønsker færre bistandsland og formål

Færre bistandsland, færre formål og økt satsing på menneskerettigheter. Dette inngår i Venstres førsteutkast til nytt partiprogram. De skriver ikke hva de skal droppe fra dagens omfattende bistandsmeny.

I dokumentet som nestleder Sveinung Rotevatn la fram torsdag understreker Venstre at de ønsker å «få mer ut av bistandssatsingen ved å spesialisere og konsentrere utviklingsmidlene til færre land og færre formål. Bistand skal bidra til at land kan stå på egne ben». Partiet ønsker derfor å støtte prosjekter som  fremmer rettsstat og et effektivt og rettferdig skattesystem. Likestilling og menneskerettigheter er også viktig for regjeringspartiet.

Partiprogram-utkastet trekker fram at USA har innført en lov som tillater sanksjoner rettet mot utenlandske individer i utenlandsk tjeneste som har forbrutt seg mot menneskerettighetene. Venstre ønsker at Norge innfører tilsvarende lovgivning, slik at de som begår menneskerettighetsbrudd, straffes.

De ønsker også både Oljefondet og norske bedrifter skal fremme menneskerettigheter. De skriver «Vi vil at Oljefondet skal forvaltes på en forsvarlig måte, men med tydeligere holdninger som gjenspeiler seg i investeringer både når det gjelder land og bedrifter knyttet til skatteparadis, skatteflukt, okkuperte områder, klimaendringer og menneskerettigheter. Vi mener at Norge og norske bedrifter har et ansvar for å fremme menneskerettigheter internasjonalt.» (ba)

Les også:

--------------------------------------
06:00  1. oktober

FN trenger 15 milliarder dollar til koronainnsats

FN trenger umiddelbart 15 milliarder dollar til den globale innsatsen for å mot covid 19, sier generalsekretær António Guterres. Beløpet omfatter testing, behandling av syke og vaksiner.

– Disse midlene er kritiske nå for å unngå å miste muligheten for å igangsette innkjøp og produksjon, sier FNs generalsekretær.

Det globale samarbeidet, kalt ACT-Accelerator (ACT-A), styres av et råd ledet av Norge og Sør-Afrika.

Så langt har det fått inn rundt 3 milliarder dollar av totalbeløpet på 38 milliarder dollar som trengs for å kunne oppnå målet om å produsere og distribuere 2 milliarder vaksinedoser, 245 millioner behandlinger og 500 millioner tester i løpet av neste år.

Covax-fasiliteten, der Norge skal betale for muligheten for å kjøpe to millioner vaksiner, er vaksinedelen av samarbeidet i ACT-A. 

(Ba)

----------------------------

04:00  1.oktober

Nansenprisen til aktivist i Colombia

Den colombianske aktivisten Mayerlin Vergara Perez får årets Nansenpris for å ha reddet barn fra seksuell utnyttelse og menneskesmugling, kunngjorde FN torsdag.

Prisen på 150.000 dollar er FNs mest høythengende og deles ut av UNHCR.

Årets pristildeling knyttes til den store økningen i menneskesmugling til Colombia de siste årene, en utvikling som har blitt knyttet til tilstrømming av venezuelanere på flukt fra krisen i nabolandet.

– Hennes utrettelige innsats har reddet livene til hundrevis av flyktningbarn og gjenopprettet deres håp for en bedre fremtid, sier Filippo Grandi, som er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Vergara er regionleder i stiftelsen Fundacer Renacer, som har jobbet for å bedre situasjonen for tusenvis av barn siden slutten av 1980-tallet.

I to tiår har hun hatt avsidesliggende lokalsamfunn i det nordøstlige Colombia som arbeidssted, der hun har finkjemmet gatene for å hjelpe barn. Barn som blir ivaretatt av stiftelsen, får bo på dens sentre, der de får psykologhjelp, utdanningstilbud og et grunnlag for å etablere en bedre fremtid.

Vergara har også skapt økt oppmerksomhet rundt seksuell utnyttelse av barn, begått av myndigheter og sexturisme. I tillegg har hun drevet lobbyvirksomhet som resulterte i et lovverk rettet mot folk som er involvert i seksuell utnyttelse av barn.

Vergara og hennes organisasjon har også hjulpet venezuelanere, som ofte blir sett på som et bytte for menneskesmuglere, kriminelle gjenger og væpnede grupper langs migrasjonsrutene inn i Colombia, påpeker UNHCR. (NTB)

-------------------------------------

08:15  30.september

50 kvinner anklager hjelpearbeidere for sex-misbruk

Mer enn 50 kvinner har anklaget medarbeidere fra Verdens helseorganisasjon og flere internasjonale organisasjoner for seksuell misbruk og utpressing i forbindelse med ebola-krisen i DR Kongo, ifølge nettsiden New Humanitarian og Thomson Reuters Foundation.

Journalistene har intervjuet 51 kvinner som forteller om at de ble truet til å ha sex med hjelpearbeidere eller mistet jobber dersom de ikke gikk med på det. Kvinnenes historier blir bekreftet av sjåfører som arbeidet for hjelpeorganisasjonene og av lokale hjelpearbeidere.

Anklagene rettes mot menn som arbeidet for helsemyndighetene, WHO, UNICEF, Oxfam, Médecins Sans Frontières, World Vision, ALIMA, og International Organization for Migration i forbindelse med kampen mot ebola i området rundt byen Beni i årene 2018 til 2020. Tre av organisasjonene sier at de gransker nå anklagene, og FNs generalsekretær Antonio Guterres sier sakene må «granskes grundig». (ba)

------------------------------------------
07:45 30.september

FN: 700.000 rammet av oversvømmelser i Sør-Sudan

Rundt 700.000 personer har allerede blitt rammet av oversvømmelser som ser ut til å være de verste i landet på 60 år, ifølge FN.

– Den humanitære katastrofen forverrer seg, sier Matthew Hollingworth, som er sjef for Verdens matvareprogram i Sør-Sudan, på en pressekonferanse i Genève.

Rundt 230.000 av de 700.000 som er rammet, bor i delstaten Jonglei. Rundt 85.000 har så langt blitt fordrevet.

– Det som er av stor bekymring, er at de kraftige regnbygene som kommer nå, inntreffer før vannet fra fjorårets flomsesong har trukket seg tilbake, sier Hollingworth. (NTB)

Publisert: 30.09.2020 08:12:33 Sist oppdatert: 02.10.2020 07:52:32