Alle bussjåfører og drosjesjåfører må la seg covid-teste i Manila, Filippinene. Landet har lenge hatt strenge tiltak mot korona. Foto: NTB

SISTE NYTT: Verdens superrike tjener grovt under pandemien

Bortført ekspresident i Mali satt fri * Sist måned var den varmeste september vi vet om * Regjeringen foreslår 3000 kvoteflyktninger * Regjeringen bevilger 20 millioner kroner ekstra til WHO * 300 tekstilarbeidere koronasmittet på Sri Lanka * Redd Barna får hjelp av kjendisadvokat for å hente hjem IS-kvinners barn

09:50  7. oktober

Verdens superrike tjener grovt under koronapandemien

Koronapandemien har kastet millioner av mennesker ut i fattigdom, men har gjort verdens superrike enda rikere, viser en ny rapport.

De drøyt 2.000 dollarmilliardærene i verden er nå til sammen gode for 10.200 milliarder dollar, rundt 95.000 milliarder kroner, viser en rapport utarbeidet av konsulentfirmaet PwC og den sveitsiske storbanken UBS.

Mens millioner av mennesker verden over sliter med følgene av koronapandemien, og bedrift etter bedrift har måttet stenge dørene, har det vært fest på mange av verdens børser.

Fra april til juli i år steg dollarmilliardærenes formuer med hele 27,5 prosent. (NTB)

---------------------
08:30 7. oktober

Sist måned var den varmeste september vi vet om

Jordas overflate var varmere i forrige måned enn i noen annen september vi har temperaturmålinger fra, ifølge EUs klimaovervåkere.

I tolvmånedersperioden fram til og med september, var planeten vår nesten 1,3 grader varmere enn førindustrielt nivå, opplyser EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus.

2020 har nå registrert tre måneder med rekordvarme – januar, mai og september.

I Parisavtalen fra 2015 forpliktet verdens land seg til å prøve å begrense den globale oppvarmingen til 1,5. (NTB)

------------------------------------
01:00 07. oktober 

Bortført ekspresident i Mali satt fri

Slektninger bekrefter at Malis ekspresident Soumaila Cisse er satt fri etter seks måneder som fange hos islamister.

De sier at Cisse og den franske bistandsarbeideren Sophie Petronin, som ble bortført for fire år siden, er på vei til hovedstaden Bamako.

For noen dager siden løslot maliske myndigheter over 180 islamister fra fengsel og sendte dem til Nord-Mali med fly, tilsynelatende for å forberede en fangeutveksling.

Cisse drev valgkamp i nærheten av Timbuktu for å gjenvelges til nasjonalforsamlingen da hans bilkolonne ble overfalt. Han ble bortført, og hans livvakt ble drept. Det eneste livstegnet fra ham var et håndskrevet brev i august.

75 år gamle Petronin forsvant i 2016 i byen Gao, der hun arbeidet med foreldreløse barn, og ingen hørte fra henne før hun 18 måneder senere ble vist fram i en video fra en al-Qaida-alliert gruppe. (NTB)

-------------------------------------
6. oktober

Regjeringen bevilger 20 millioner kroner ekstra til WHO

Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner utover det vanlige til Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Pandemien har vist oss betydningen av et sterkt og velfungerende WHO. Derfor ønsker regjeringen å bidra til organisasjonen, ikke bare over Utenriksdepartementets budsjett, som vi tradisjonelt har gjort, men nå også over Helsedepartementets budsjett, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse tirsdag.

Dermed blir det bevilget 20 millioner kroner utover det Norge vanligvis gir til Verdens helseorganisasjon.

Høie presiserer at dette ikke er bistand, men penger for å styrke organisasjonen. (NTB)

--------------------------
13:10  6.oktober

300 tekstilarbeidere koronasmittet på Sri Lanka

Flere bydeler rundt hovedstaden Colombo på Sri Lanka er nedstengt etter at over 300 klesfabrikkansatte har fått påvist koronasmitte.

Dette er det første smitteutbruddet på flere måneder i den sørasiatiske øystaten, bekrefter det srilankiske helsedepartementet. Smitteutbruddet har tilknytning til en tekstilfabrikk nær hovedstaden Colombo.

I alt 321 tilfeller er så langt bekreftet fra fabrikken, og smitteutbruddet har ført til strenge tiltak i to forsteder, samt stengning av flere skoler og universiteter i hovedstaden.

Sri Lanka har lenge vært uten smitteutbrudd, og har hittil i år kun registrert 3.471 tilfeller og 13 koronarelaterte dødsfall. (NTB)

----------------------------------
08:40 6. oktober

Regjeringen foreslår 3.000 kvoteflyktninger i statsbudsjettet

I forslaget til statsbudsjettet for 2021 viderefører regjeringen et inntak på 3.000 kvoteflyktninger til Norge i året, tross krav fra budsjettpartner Frp.

– Jeg kan bekrefte at regjeringen neste år ønsker å ta imot 3.000 kvoteflyktninger, og det er et rekordhøyt tall. Det er tre ganger mer enn de rødgrønne tok imot. Og jeg mener det skulle bare mangle når vi er i en situasjon i verden der det er flere flyktninger på flukt enn noen gang, og da må Norge også ta det ansvaret, sier barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til TV 2. (NTB)

-----------------------------------------
08:30 6. oktober

Redd Barna får hjelp av kjendisadvokat for å hente hjem IS-kvinners barn

Folkerettsekspert Mads Harlem og advokat Nils Christian Nordhus skal bistå Redd Barna med å hjelpe flere norske kvinner og barn i Syria.

Duoen bisto med å hente hjem en kvinne og hennes to barn i januar, skriver VG.

Tre norske kvinner og tre barn som kan få norsk statsborgerskap, har sittet i den enorme al-Hol-leiren siden januar, men mange tidligere IS-medlemmer flyttes nå til andre leirer. Redd Barna får nå hjelp fra Mads Harlem og Nils Christian Nordhus med juridiske vurderinger rundt situasjonen. Norske hjelpeorganisasjoner, FN og de kurdiske selvstyremyndighetene har gjentatte ganger det siste året bedt Norge hente barna hjem.

– Vårt utgangspunkt er at de norske barna lever i en uholdbar situasjon i de syriske leirene. Vi ønsker å kartlegge det juridiske ansvaret som norske myndigheter har overfor disse barna, sier direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes.

------------------------------------
20:50 5. oktober

Guatemalas president friskmeldt etter covid-19

Guatemalas president Alejandro Giammattei sier han er frisk etter å ha hatt milde symptomer på covid-19 i over to uker.

Giammattei (64) lider av multippel sklerose, har høyt blodtrykk og hjerteproblemer. I tillegg er han overvektig og har røykt i flere år.

Etter at han det ble kjent at han var koronasmittet 18. september, fortsatte han å arbeide hjemmefra. Han sendte også ut flere videoer der han holdt befolkningen oppdatert om sin helsetilstand. (NTB)

----------------------------------
20:20  5.otober

Issmelting på Grønland fører til høyeste havnivåstigning på 12.000 år

Smeltingen av Grønlands enorme isbreer vil føre til den høyeste havnivåstigningen på 12.000 år, selv om klimaendringene bremses, viser en ny studie.

Studien som er publisert i tidsskriftet Nature, er den første som på svært grundig vis har rekonstruert Grønlands tap av is gjennom hele holocen-epoken, den geologiske epoken som for 12.000 år siden åpnet for at menneskeheten kunne blomstre.

Ifølge studien som er basert på data fra kjerneboring i den flere kilometer tykke isen og modeller, vil 36.000 milliarder tonn is smelte i de hundre årene fra 2000 til 2100 om den globale oppvarmingen fortsetter som nå. Det er nok til å heve havnivået med 10 centimeter. (NTB)

----------------------------
14:15  5.oktober

WHO anslår at over 760 millioner har hatt korona

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 10 prosent av verdens befolkning kan ha vært smittet av koronaviruset. Dette tilsvarer over 760 millioner mennesker.

WHOs krisesjef Michael Ryan sa under organisasjonens styremøte mandag at dette er «de beste anslagene». Tallene varierer mye fra by til bygd og mellom ulike befolkningsgrupper.

– Den store majoriteten i verden er fortsatt i risikosonen, sa Ryan.

Dersom anslaget stemmer, er det reelle smittetallet over 20 ganger så høyt som antallet som har blitt testet og fått påvist smitte.

WHO har hittil registrert nesten 35 millioner påviste smittetilfeller og over 1 million koronarelaterte dødsfall i pandemien.

Store forskjeller i testkapasitet og håndtering av virusutbrudd gjør at man lenge har regnet med store mørketall. I mange land er det ikke kapasitet til å teste alle som har symptomer på sykdom.

En del av de smittede har dessuten bare lette symptomer – eller ingen symptomer overhodet. (NTB)

---------------------------------
10:15 5.oktober

Dag-Inge Ulstein forlenger karanteneperioden

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) forlenger koronakarantenen sin etter at hans kone har testet positivt for viruset.

– Min kone testet positivt for koronaviruset før helgen og er nå i isolasjon. Som alle andre familier som rammes av dette, er det en spesiell tid for oss. Hun har det etter forholdene bra, og det er vi takknemlige for. Jeg kan heldigvis utføre de fleste av mine oppgaver fra hjemmekontoret, sier Ulstein i en pressemelding.

Torsdag ble det kjent at utviklingsministeren var i karantene fordi han var nærkontakt til en møtedeltaker i Utenriksdepartementet som hadde testet positivt for koronaviruset. Denne karantenen har han nå fullført, men Ulstein går altså inn i en ny karanteneperiode. Selv har han testet negativt for viruset. (NTB)

-----------------------------
09:10  5.oktober

Sri Lanka gjeninnfører strenge koronatiltak

Sri Lanka har gjeninnført svært inngripende koronatiltak for å prøve å hindre et nytt utbrudd etter et smittetilfelle som myndighetene ikke har klart å spore.

Det er det første nye koronatilfellet med ukjent smittekilde på nesten et halvt år. Det ble oppdaget da en fabrikkarbeider nær hovedstaden Colombo testet positivt for koronaviruset.

Politiet har innført portforbud i bydelen, og 7.000 mennesker er satt karantene.

Sri Lanka er et av de landene i verden som har hatt best nasjonal kontroll på pandemien, med kun 13 dødsfall og 3.383 smittetilfeller.

Økonomien har fått et kraftig fall som følge av tap av turistinntekter og svært inngripende tiltak. Nå står gjenåpningen av samfunnet i fare. (NTB)

------------------------

00:30  5.oktober

180 islamister løslatt i Mali

Myndighetene i Mali har løslatt 180 fengslede islamister og fløyet dem til den nordlige delen av landet.

Løslatelsen av islamistene kan være ledd i et forsøk på å få satt fri en tidligere presidentkandidat fra opposisjonen som ble bortført for over et halvt år siden.

Den militante gruppa som bortførte Soumaila Cisse i nærheten av Timbuktu i mars, skal ha forsøkt å få til en fangeutveksling med myndighetene i Bamako.

70 år gamle Cisse, som har stilt opp i presidentvalg tre ganger, drev valgkamp i nærheten av Timbuktu da han ble bortført. Livvakten hans ble drept, og det eneste livstegnet man har hatt fra Cisse selv, er et håndskrevet brev i august. (NTB)

Siste nytt

Publisert: 05.10.2020 10:47:57 Sist oppdatert: 07.10.2020 07:57:07