Det brukes stadig mer fornybar energi, og innen 2025 vil fornybare kilder, som vindkraft, være verdens viktigste kilder til strømproduksjon, spår IEA. Foto: Tore Meek / NTB

SISTE NYTT: Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien * Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse» * Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste * Perus president går av *CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende" * Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar * UNRWA må kutte i lønna til ansatte * WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester * Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen

07:50 10.november

Fornybar energi vokser i rekordfart tross pandemien

Pandemien påvirker energisektoren, men bruken av fornybar energi fortsetter å vokse. Allerede i 2025 kan dette være den største kilden til elektrisitet.

Det viser anslagene til Det internasjonale energibyrået (IEA). Kilder som vind- og solkraft kan gå forbi naturgass og kull som de viktigste energikildene ved strømproduksjon.

– I 2025 vil fornybare kilder være den fremste kilden til elektrisitet verden over, noe som avslutter fem tiår med kullkraft som den viktigste energikilden, sier Fatih Birol, byråets leder.

IEA anslår at fornybare kilder vil dekke en tredel av verdens elektrisitet-produksjon innen 2025. Byrået påpeker at utviklingen har gått i rekordfart også under koronapandemien, som har ført til redusert bruk av andre energikilder.

I 2020 har verden hatt et fall i det globale energibehovet på fem prosent, det største siden andre verdenskrig. Likevel vil elektrisiteten som skapes av fornybare kilder, vokse med sju prosent i år, anslår IEA. (NTB)

-----------------------------
07:30  10.november

Brasil stopper kinesisk vaksineforsøk etter «alvorlig, skadelig hendelse»

Brasil stopper forsøkene knyttet til den kinesiske vaksinekandidaten Sinovac etter det som omtales som en alvorlig hendelse.

Nyheten kommer dagen etter at Pfizer og Biontech meldte at en vaksine de har utviklet, var 90 prosent effektiv for å stoppe koronaviruset. Vaksinen er i tredje testfase.

Sinovac er inne i samme testfase. Den kinesiske vaksinen, som allerede er gitt til de ansatte i selskapet, stoppes med umiddelbar virkning i Brasil, etter en hendelse helsemyndigheter i landet omtaler som alvorlig og skadelig.

Det er ikke klart hva slags hendelse det er snakk om, eller om den er direkte forårsaket av vaksinen, som er omstridt i Brasil. Helseministeren i Brasil har tidligere varslet at landet vil kjøpe inn 46 millioner doser av Sinovac-vaksinen, noe president Jair Bolsonaro grep inn og stoppet.

– Det brasilianske folk skal ikke være noens forsøkskanin, sa han. (NTB)

-------------------------------

06:30  10.november

Ekspresident i Nicaragua på USAs korrupsjonsliste

Det amerikanske utenriksdepartementet har satt Nicaraguas tidligere president Arnoldo Alemán på en liste over korrupte utenlandske politikere.

Beslutningen omfatter også hans kone og deres tre barn. Dermed kan verken Alemán eller hans familie slippe inn i USA.

64 år gamle Alemán ble dømt til 20 års fengsel for korrupsjon i 2003, ett år etter at hans femårige presidentperiode utløp. Men i 2009 ble han i Nicaraguas høyesterett frikjent. Han har avvist å ha gjort noe galt.

USA var positiv til valget av Alemán i 1997, men endret senere syn på ham og har siden beskyldt ham for omfattende korrupsjon. (NTB)

-------------------------------

04:40  10.november

Perus president går av

Perus president Martin Vizcarra går av og kommer ikke til å utfordre avstemningen i nasjonalforsamlingen der det mandag kveld var flertall for å avsette ham.

Det kunngjorde Vizcarra selv etter at 105 av de folkevalgte, langt mer enn de 87 som trengtes, stemte for å avsette ham i en riksrettssak.

Avstemningen markerte siste kapittel i den politiske uroen i Peru. Landet har verdens høyeste dødelighetsrate i antall koronadødsfall, målt per innbygger.

I en fem timer lang debatt kritiserte de folkevalgte Vizcarra for dårlig håndtering av koronapandemien, mangel på medisinsk oksygen, feil bruk av hurtigtester for å påvise antistoffer, økonomisk tilbakegang og økende fattigdom utløst av koronakrisen. (NTB)

--------------------------------
14:30  9.november

CEPI: Mulig koronavaksine "historisk og oppmuntrende"

En koronavaksine utviklet av amerikanske Pfizer og tyske BioNTech er 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner, opplyser selskapene.

Mandag ettermiddag offentliggjorde legemiddelselskapet Pfizer og bioteknologifirmaet BioNTech resultater fra en studie på en koronavaksinekandidat, som viser at vaksinen er 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner.

Pasientene var beskyttet mot sykdommen sju dager etter den andre av to doser ble gitt, og 28 dager etter den første, ifølge foreløpige resultater.

Vaksinealliansen CEPI kaller resultatet historisk.

– Dette er enormt positive og oppmuntrende foreløpige resultater. De vitner om stor oppfinnsomhet og ferdighet i forskersamfunnet i arbeidet med å få fram vaksinekandidater mot covid-19. Vi berømmer Pfizer og BioNTech med dette historiske foreløpige resultatet, og for den korte tiden de har brukt på å få vaksinen gjennom klinisk utvikling, sier direktør Richard Hatchett i en pressemelding.

Han sier at vaksinekandidaten vil kunne søke godkjenning dersom den endelige langtidsanalysen av dataene fra studien bekrefter resultatet, og hvis det ikke blir identifisert noen problemer med sikkerheten hos studiedeltakerne

Også helseminister Bent Høie (H) mener resultatene lover godt.

– Alle gode vaksinenyheter er gode nyheter også for oss. Dette er en av vaksinene som er en del av pakken EU jobber med, som vi også er en del av, sa Høie under mandagens koronapressekonferanse etter et spørsmål fra TV 2. (NTB)

 

---------------------------------
13:30  9.november

UNRWA må kutte i lønna til ansatte

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) trenger nærmere 640 millioner kroner i løpet av måneden for å kunne betale lønn til 28.000 ansatte.

UNRWA lønner blant annet lærere, helsepersonell og renovasjonsarbeidere, men har nå gitt samtlige ansatte beskjed om at det vil bli kutt i lønna ut året.

– Dersom det ikke kommer tilsagn om ytterligere finansiering i løpet av de neste ukene, vil UNRWA delvis måtte utsette utbetaling av lønn til samtlige ansatte, sier hjelpeorganisasjonens leder Philippe Lazzarini.

Mandag var UNRWAs kasse tom, og lønnskuttene vil derfor bli «betydelige», sier en talskvinne.

UNRWA ble etablert i 1948 og bistår i dag 5,5 millioner palestinske flyktninger på Vestbredden og Gazastripen, samt i Jordan, Syria og Libanon.

USA har i alle år vært UNRWAs største bidragsyter, men president Donald Trump kuttet i 2018 all støtte for å legge press på palestinske myndigheter.

---------------------------------
09:15  9.noveber

WTO utsetter valg av afrikaner som leder etter USA-protester

Verdens handelsorganisasjon (WTO) utsetter valget av ny leder fordi USA nekter å godta favorittkandidaten.

Tidligere i år ble det klart at WTO ville få sin første kvinnelige leder etter at nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala og sørkoreanske Yoo Myung-hee utkonkurrerte de øvrige kandidatene til toppjobben.

Den 66 år gamle økonomen Okonjo-Iweala, som har vært finansminister og utenriksminister i Nigeria og direktør i Verdensbanken, regnes som favoritt.

Mandag skulle de 164 medlemslandene fatte en avgjørelse, men møtet er nå utsatt på ubestemt tid.

USA ønsker ikke Okonjo-Iweala som leder av WTO, en organisasjon president Donald Trump for øvrig er krass kritiker av, men vil ha Yoo Myung-hee som ny leder.

WTO utsetter derfor trolig avgjørelsen til Trump har forlatt Det hvite hus og Joe Biden har overtatt, ifølge diplomatiske kilder. (NTB)

----------------------------
9.november

Aung San Suu Kyi ligger an til gjenvalg i Myanmar

Aung San Suu Kyis parti NLD sier det har var vunnet en overlegen seier i valget på ny nasjonalforsamling i Myanmar.

Søndagens valg var det andre siden landet la militærstyret bak seg i 2011. Flere millioner deltok i valget, og offisielle og fullstendige valgresultater ventes først om noen dager.

NLD-støttespillere begynte likevel feiringen allerede søndag.

Partitalsmann Myo Nyunt sier at informasjon partiet har hentet inn over hele landet, tilsier at NLD har vunnet med overlegen margin. I så fall kan Suu Kyi beholde sin stilling, som tilsvarer statsminister eller regjeringssjef i andre land.

– Vi vinner ikke bare de 322 setene vi trenger for å danne regjering, men vi forventer også å slå rekorden vår fra 2015 på 390 seter, sa Nyunt.

I så fall kan Suu Kyi beholde sin stilling, som tilsvarer statsminister eller regjeringssjef i andre land.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerer folket i Myanmar med valget, men understreker at det har vært utfordringer ved valgprosessen.

– Gratulerer til folket i Myanmar for å ha fullført valget, skriver utenriksministeren via utenriksdepartementets Twitter-konto.

– Vi er likevel bekymret for begrensningene som følger av grunnloven fra 2008 og at ikke alle har fått avgi sin stemme, legger hun til.

Human Rights Watch har blant annet kritisert valgprosessen fordi en firedel av alle plassene i nasjonalforsamlingen er reservert til representanter fra landets militæret. De er også sikret tre ministerposter.

I tillegg fikk de rundt 600.000 Rohingyaene i Myanmar ikke lov å stemme ved valget. Det samme gjaldt rundt én million Rohingyaer som har flyktet fra Myanmar.

– Dette er et apartheid-valg, sier menneskerettighetsgruppen Burma Campaign UK.

Suu Kyi, som i 1991 vant Nobels fredspris, har fått massiv internasjonal kritikk for overgrep som den muslimske rohingya-minoriteten er utsatt for i Myanmar. I 2017 flyktet rundt 750.000 Rohingyaer til nabolandet Bangladesh.

Men blant mange i hjemlandet er Suu Kyi fortsatt svært populær.

Hun kan ifølge grunnloven likevel ikke bli president, fordi hun har barn som er utenlandske statsborgere og var gift med briten Michael Aris, som døde i 1999. Posisjonen som landets sivile leder, ble opprettet for å omgå klausulen.

Årets valg er kun det andre landet har gjennomført siden militærjuntaen mistet grepet om makten i 2011. Millioner hadde møtt fram for å avlegge sin stemme. Og allerede før soloppgang var det lange køer til stemmelokalene.

Ansamlingene av mennesker har også ført til at flere nå frykter en oppblomstring av koronasmitte. Viruset har spredt om seg i månedene før valget, men Suu Kyi valgte likevel å gjennomføre valget uten forsinkelser. (NTB)

----------------------

Søreide ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gratulerer Joe Biden som ny president i USA og ønsker ham velkommen tilbake til Parisavtalen.

– Selv om den nye administrasjonen vil måtte fokusere mye på innenrikspolitikk, som å håndtere en pandemi som har rammet USA veldig hardt og å forsøke å forene et splittet land, forventer vi også at det åpner seg nye samarbeidsområder internasjonalt, sier hun til VG.

I forrige uke trådte USA formelt ut av Parisavtalen, én av mange internasjonale avtaler avtroppende president Donald Trump har gått ut av.

– Jeg synes de tydelige signalene fra Biden om at USA skal tilbake i Parisavtalen er veldig positive og ønsker det velkommen, sier Søreide. (NTB)

 

 

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.11.2020 08:54:07 Sist oppdatert: 10.11.2020 07:44:04