Kina vil nå slutte seg til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

SISTE NYTT: Kina slutter seg til globalt vaksinesamarbeid

Forskere: 14 millioner tonn mikroplast på havbunnen * Fire gisler løslatt i Mali * Aktivist dømt til ti års fengsel for å spre ateisme i Algerie * Argentina åpner for GMO-hvete som første land i verden * WTO får sin første kvinnelige leder * Flere politikere slippes fri av Malis overgangsregjering * Over 5 millioner koronasmittede i Brasil * IMF: Karbonprising avgjørende for å dempe klimaendringer

07:00  9. oktober

Kina slutter seg til globalt vaksinesamarbeid

Kina slutter seg fredag til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, der også Norge er med.

Covax ledes av Verdens helseorganisasjon (WHO) og har som mål å sikre alle landene som deltar koronavaksinen samtidig når den er klar.

Kina, som har fire vaksinekandidater i tredje testfase, sa først nei til å bli med i alliansen, men snudde fredag.

– Vi tar dette steget for å sikre en mer rettferdig distribusjon av vaksinene, særlig til utviklingsland, og håper flere land vil slutte seg til oss og støtte Covax, sier Hua Chunying, en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet.

Vaksinesamarbeidet er designet slik at rike land forplikter seg til å kjøpe inn vaksiner og dele dem med mindre bemidlede land. USA er blant landene som har sagt nei til å delta. (NTB)

-------------------------------------

Forskere: 14 millioner tonn mikroplast på havbunnen

På bunnen under verdens hav ligger det 14 millioner tonn mikroplast, anslår australske forskere.

De ørsmå plastbitene er rester av søppel som flyter rundt i havet over store deler av verden.

Forskernes anslag er basert på prøver tatt med en undervannsrobot utenfor sørkysten av Australia. Fartøyet har gått ned til dyp som ligger 3.000 meter under overflaten.

– Vi ble overrasket over å se store mengder mikroplast på et så avsidesliggende sted, sier forsker Denise Hardesty.

Den nye studien er utført av den statlige australske forskningsinstitusjonen Csiro. Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Marine Science. (NTB)

-----------------------------------
03:00 9.oktober

Fire gisler løslatt i Mali

Ytterliggående islamister i Mali har sluppet fri en fransk hjelpearbeider, en malisk opposisjonsleder og to italienere.

Det opplyser både Frankrikes president, presidentens kontor i Mali og statsministeren i Italia torsdag kveld. Alle var da på vei i fly til hovedstaden Bamako.

Slektninger av Malis tidligere presidentkandidat Soumaila Cisse og den franske bistandsarbeideren Sophie Petronin fikk allerede tirsdag vite at de var satt fri. Ekspresidenten har sittet fanget i seks måneder, mens Petronin ble bortført for fire år siden.

Nyheten om at de to italienerne også var satt fri, ble først kunngjort av Malis regjering da de var gått om bord i flyet. Det er snakk om den katolske misjonæren Pierluigi Maccali, som ble bortført i september 2018 i Niamey i Niger, samt en italiener ved navn Nicola Ciacco.

Alle har sittet fanget hos ytterliggående islamister knyttet til al-Qaida, ifølge regjeringen. (NTB)

------------------------------------
03:00 9.oktober

Aktivist dømt til ti års fengsel for å spre ateisme i Algerie

Et ledende medlem av gruppen som har arrangert demonstrasjoner mot myndighetene i Algerie, er dømt til ti års fengsel etter beskyldninger om å spre ateisme.

Yacine Mebarki ble også funnet skyldig i å ha fornærmet islam, og dømt til å betale en bot på 10 millioner dinarer, som tilsvarer 720.000 kroner.

Den algeriske menneskerettsligaen uttrykker at den er sjokkert over at straffen ble så streng. Det er den hardeste dommen et medlem av Hirak-gruppen, som er i åpen opposisjon til myndighetene i landet, har fått.

Straffen er også strengere enn det aktoratet ba om. De la ned påstand om en fengselsstraff på åtte år, men dommeren la til ytterligere to år.

Mebarki ble pågrepet i sitt hjem 30. september, og ifølge en venn av ham fant politiet der en gammel utgave av koranen, der en av sidene var revet ut. Dette ble regnet som et angrep på islam.

Hirak-gruppen sto bak omfattende demonstrasjoner som brøt ut i februar i fjor, og førte til at daværende president Abdelaziz Bouteflika trakk seg. Gruppen fortsatte sine demonstrasjoner, med krav om en reell kursendring i landet.

61 personer knyttet til gruppen er nå bak lås og slå, ifølge menneskerettsgruppen CNLD. (NTB)

----------------------------
01:30  9.oktober

Argentina åpner for GMO-hvete som første land i verden

Verdens fjerde største eksportør av hvete, Argentina, åpner for dyrking og salg av genmodifisert hvete.

Hveten som nå er godkjent av argentinske myndigheter er genmodifisert slik at den er mer motstandsdyktig mot tørke. Argentina blir dermed det første landet som åpner for GMO-hvete.

Argentina er verdens fjerde største eksportør av hvete, og ber nå Brasil gjøre en vurdering av om GMO-hveten kan godkjennes også der. 45 prosent av hveten Argentina eksporterer går til nabolandet.

HB4-hveten, som det genmodifiserte kornet heter, er utviklet av det argentinske bioteknologiselskapet Bioceres.

– Nå må vi gå ut i verden og overbevise folk om at dette er superbra og klare å skape markeder for denne hveten, som er et evolusjonært sprang, sier direktør Federico Trucco i selskapet. (NTB)

-----------------------
13:15  8. oktober

WTO får sin første kvinnelige leder

Verdens handelsorganisasjon (WTO) får sin første kvinnelige leder, men det er ennå ikke avgjort hvem det blir.

Nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala og sørkoreanske Yoo Myung-hee har nå utkonkurrert de øvrige kandidatene til toppjobben, og en av dem blir derfor ny generalsekretær i WTO.

Britiske Liam Fox, kenyanske Amina Mohamed og saudiarabiske Mohammad al-Tuwaijri var alle kandidater, men måtte se seg slått av Okonjo-Iweala og Yoo. (NTB)

----------------------------
12:00 8.oktober

Flere politikere slippes fri av Malis overgangsregjering

Omkring et dusin politikere og militærtopper som ble arrestert under kuppet i Mali i august, er nå sluppet fri av overgangsregjeringen.

Blant de løslatte er tidligere statsminister Boubou Cisse, ifølge en offisiell uttalelse fra visepresident Assimi Goïta. Goita ledet for militærjuntaen som styrte landet etter kuppet 18. august, og som ble avløst av en overgangsregjering 25. september.

I tillegg er tidligere parlamentspresident Moussa Timbine og åtte generaler løslatt.

Alle de løslatte stilles imidlertid fortsatt til rettsvesenets disposisjon, presiserer Goita.

Overgangsregjeringen i Mali inneholder en rekke medlemmer av militærjuntaen, med tidligere forsvarsminister Bah N'Daw som president. Den har lovet nyvalg innen 18 måneder, men den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas har advart om at sanksjonene som ble innført etter militærkuppet ikke vil bli opphevet før landet får en sivil regjering. (NTB)

----------------------------------
02:00  8.oktober

Over 5 millioner koronasmittede i Brasil

Brasil har passert 5 millioner koronasmittede og nærmer seg 150.000 dødsfall fra viruset.

Helsedepartementet meldte onsdag om 31.553 nye smittede, noe som bringer totaltallet opp til 5.000.694. Bare USA og India har registrert flere.

Det ble også registrert 734 nye dødsfall siste døgn, og dermed har 148.288 mennesker dødd av viruset i landet. Bare i USA har flere dødd.

Kurven ser imidlertid ut til å være i ferd med å flate ut. Mens antall smittede lå på 40.000 per dag i september, er dagstallet nå nede i rundt 27.000 den siste uka. Antall døde per dag er også lavere, fra 1.000 per dag i juli og august til 610 per dag den siste uka. (NTB)

--------------------------

IMF: Karbonprising avgjørende for å dempe klimaendringer

Karbonprising må til for å få ned utslippene og redusere den globale oppvarmingen, mener IMF. Gjør vi ingenting, kan konsekvensene bli katastrofale, tror de.

Både den dystre spådommen og forslagene for å unngå at den går i oppfyllelse, kommer fram i et eget kapittel i Det internasjonale pengefondets (IMF) rapport «World Economic Outlook».

– Uten ytterligere tiltak for å redusere utslippene av klimagasser, er planeten på vei mot temperaturer den ikke har sett på millioner av år, heter i det første setning av kapittelet, som ble offentliggjort onsdag. IMF advarer mot katastrofale menneskelige og økonomiske kostnader, men tilbyr også håp.

– Vår analyse går ut på at å stimulere til grønne investeringer, kombinert med jevn økning i karbonprisene, vil lede til de nødvendige utslippskuttene, fortsetter åpningsavsnittet. Organisasjonen mener verdensøkonomien på mellomlang sikt kan fremstå som styrket og mer bærekraftig. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 08.10.2020 07:50:00 Sist oppdatert: 09.10.2020 07:29:16