Tirsdag la Russland og Kina ned veto mot et forslag om å holde to grenseoverganger mellom Tyrkia og Syria åpne for nødhjelp inn i Syria i ett år.
Resolusjonsforslaget ble lagt fram av Tyskland og Belgia, tross russisk motstand, opplyser diplomatiske kilder. De øvrige 13 medlemmene av Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen.
Uenighet om nødhjelp
I forslaget ba Tyskland og Belgia om at nødhjelpsforsyningene forlenges med ytterligere ett år, at de skal være uavhengig av Syrias regjering og at de skal føres inn i landet gjennom to overganger på grensa til Tyrkia.
Russland mener på sin side at all nødhjelp i prinsippet skal gå via områdene som kontrolleres av deres allierte i det syriske regimet. Likevel ville russerne ha godtatt at nødhjelpen fraktes inn via ett krysningspunkt fra Tyrkia som holdes åpent i seks måneder. Kort etter avstemningen la Russland fram et forslag til resolusjon som reflekterte denne løsningen.
Det russiske vetoet under tirsdagens avstemning var det femtende vetoet landet har lagt ned siden krigen i Syria startet i 2011. For Kinas del var deres veto det niende i rekken.
De mener at FN-autorisasjonen av nødhjelp krenker Syrias suverenitet og at nødhjelp i økende grad bør kanaliseres via syriske myndigheter.
Vestlige land og FN insisterer imidlertid på at nødhjelp over grensen er den eneste troverdige metoden og at nødhjelp ville bli møtt av utallige hindringer om den skulle kontrolleres av regimet.
Forsøker på nytt
Den nåværende ordningen har godkjent at FN siden 2014 har fått bruke grenseoverganger som ikke kontrolleres av syriske myndigheter.
Tyskland og Belgia vil nå gjøre et nytt forsøk på å få vedtatt en forlengelse av to grenseoverganger. For å tekkes Russland vil de tilby å korte ned forlengelsen til seks måneder.
De to grenseovergangene det er snakk om, er Bab al-Salam, som leder fram til Aleppo-regionen, og Ban al-Hawa, som går til Idlib. Russland ønsker å stenge den første av dem.
Ifølge FNs kontor for humanitær hjelp (OCHA) gir de to overgangene direkte adgang til de største konsentrasjonene av internflyktninger i områder der behovene er enorme.
FNs humanitære sjef Mark Lowcock viser til at grenseovergangene fra Tyrkia fortsatt er en livlinje for millioner av syrere som ikke kan nås på andre måter.
– Avhjelper ikke behovene
– Å insistere på bare ett krysningspunkt er kynisk og avhjelper ikke menneskenes behov, sa en europeisk diplomat. Regimet er ute etter å kvele befolkningen ytterligere, mener vedkommende.
Den humanitære situasjonen er katastrofal for flere millioner syrere i Idlib, ifølge en rapport fra FN tirsdag.
Internasjonale hjelpegrupper frykter alvorlige konsekvenser for millioner av internflyktninger i Syria om ikke de to grenseovergangene holdes åpne.
– Dersom antall grenseoverganger for nødhjelp reduseres ytterligere, vil det være et stort tilbakeslag for humanitær hjelp i det nordvestlige Syria. Det vil uvegerlig føre til stor mangel på forsyninger til en befolkning som har store behov, sier Konstantin Witschel i tyske Welthungerhilfe.
Verdens matvareprogram WFP har beregnet at 9,3 millioner syrere ikke lenger har nok mat.
Også russisk forslag ble nedstemt
Natt til torsdag kom nyheten om at også et russisk resolusjonsforslag for Syria ble nedstemt i FNs sikkerhetsråd. Dette forslaget dreide seg om å redusere nødhjelp over den syriske grensen.
Russland trengte ni stemmer av Sikkerhetsrådets 15 og ingen stemmer imot blant de fem vetomaktene for å få forslaget igjennom. Forslaget fikk imidlertid bare fire stemmer.
Sju land stemte mot forslaget, og fire avsto, ifølge Tysklands FN-ambassadør Christoph Heusgen, som for tiden er Sikkerhetsrådets president. Foruten Russland stemte Kina, Vietnam og Sør-Afrika for forslaget.