Blant toppolitikerne som anklages for å ha tappet fondet, er Haitis nåværende president Jovenel Moïse. Foto: NTB scanpix

Rapport avdekker massiv korrupsjon i Haiti

Riksrevisjonen i Haiti har avdekket at nærmere 18 milliarder bistandskroner har forsvunnet i korrupsjon og prosjekter som aldri så dagens lys.

 

– Investeringene og kontraktene i forbindelse med PetroCaribe-fondet ble ikke håndtert i tråd med prinsippene for effektivitet og økonomi, slår rapporten fast.

 

Fondspenger forsvant

PetroCaribe var en avtale som ble inngått med Venezuela i 2006, der Haiti fikk opptil 25 års betalingsutsettelse på olje de kjøpte fra landet. Dette skjedde mot at pengene i stedet ble satt i et fond som skulle utvikle Haitis økonomi og finansiere sosiale programmer.

Nærmere 18 milliarder kroner forsvant fra fondet og havnet enten i lommene til korrupte politikere, tjenestemenn og forretningsmenn, eller ble sløst bort på prosjekter som rant ut i sanden.

Ett av prosjektene var en plan om å etablere en industrisone og bygge 1.500 bolighus i utkanten av Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Ett av selskapene som var involvert, Constructora ROFI, mottok 400 millioner kroner fra fondet, men prosjektet så aldri dagens lys. Selskapet tilhørte en politiker i nabolandet Den dominikanske republikk, som senere ble satt på USAs sanksjonsliste for korrupsjon.

 

Uten dokumentasjon

Store beløp ble også bevilget til politiet i Haiti, uten at noen i ettertid kunne dokumentere hvordan pengene var brukt.

Blant toppolitikerne som anklages for å ha tappet fondet, er Haitis nåværende president Jovenel Moïse, men det er til dags dato ikke tatt ut tiltale verken mot ham eller flere titalls andre høytstående personer som ifølge riksrevisjonen har vært sentrale.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.08.2020 10:06:33 Sist oppdatert: 18.08.2020 10:06:33