Presidentene Museveni og Magufuli undertegner avtaler om byggingen av oljerørledningen. Musevenis sørget for at hans reisefølge ble testet og satt i karantene da det kom tilbake til Uganda ettersom Tanzanias president ikke tar korona-pandemien på alvor. 

Oxfam bekymret for at oljerørledning vil ramme fattige bønder

Lokale og internasjonale menneskerettighetsaktivister er bekymret over en planlagt oljerørledning i Øst-Afrika. Planene kan være katastrofale for fattige lokalsamfunn som kan miste jord og levebrød.

Den franske energigiganten Total, er i samarbeid med kinesiske China National Offshore Oil Corporation i gang med å utvinne olje i Uganda, og planlegger å eksportere det gjennom en rørledningen til utskipningshavn i Tanzania.

Menneskerettsaktivister sier at investorene ikke har tatt hensyn til over 12 000 familier som står i fare for å miste jord og levebrød som følge av planene. Aktivistene frykter at folk som bor langs traseen til den planlagte rørledningen vil måtte flytte, og at det vil ødeleggelse viktige økosystemer.

Bønder er bekymret for urettferdig tvangsflytning, dårlig kompensasjon som blir tilbudt som ultimatum, og skade på det fruktbare jordbrukslandet.

 

Avtale mellom Uganda og Tanzania

Ugandas president Yoweri Museveni og hans tanzanianske kollega John Magufuli undertegnet forrige søndag en avtale verdt 3,5 milliarder dollar, som offisielt markerer begynnelsen på byggingen av rørledningen. Rørledningen skal strekke seg 1 445 kilometer fra innlandsstaten Uganda til den tanzanianske havnebyen Tanga.

Den faktiske byggingen begynner i mars 2021 og blir oppfattet som et viktig økonomisk milepæl for de to landene. Ugandere og tanzanianere vil snart kunne nyte godt av oljens rikdom, sa Museveni under underskriftsseremonien.

– Det er bra at vi nå har avsluttet debatten og forhandlingene om oljefunnene. Prosjektet må komme i gang, og vil gi umiddelbare resultater for folk i begge land, sa presidenten.

 

Lover kompensasjon til alle

Dette skjer en knapp uke etter at flere av de viktigste investorene i Ugandas oljeindustri inngikk en avtale med regjeringen om å fjerne administrative hindringer som sinket prosjektet.

– Forholdene ligger nå til rette for å trappe opp aktivitetene i prosjektet. Vi vil særlig fortsette med anskaffelse av land, på en måte som respekterer de høyeste menneskerettighetsstandarder, skriver Total Uganda i en uttalelse.

Ifølge Museveni vil selskapene i utgangspunktet utvinne 6,5 milliarder fat råolje. 60 prosent av profitten fra rørledningen vil gå til Tanzania og 40 prosent til Uganda. Samtidig har aktivister oppfordret Total og partnerne til å rydde unna alle hindringer i prosessen med taksering og kompensasjon for land.

Hassan Abbas, talsperson for Tanzanias regjering, sa til Bistandsaktuelt at regjeringen allerede har laget retningslinjer for kompensasjon som vil ta hensyn til alt lokalbefolkningen har tatt opp.

– Alle vil få en rettferdig kompensasjon, sier Abbas.

 

Frykter å miste alt

Den britiske organisasjonen Oxfam og flere av dens partnere offentliggjorde i forrige uke en rapport som omtaler flere risikoer for lokalsamfunn langs den foreslåtte korridoren for rørledningen i Uganda og Tanzania.

– Igjen og igjen hørte vi folk snakke om jorda deres og frykten for ikke å få igjen de verdiene de vil miste. Total og deres partnere må gjøre noe umiddelbart for å rydde opp i all forvirringen og misforståelsene rundt prosessen med taksering og kompensasjon for land, sier Joy Atine fra Global Rights Alert, en av medforfatterne til studiet.

 

Total:  Takk for engasjementet

Total ønsket på sin side noen av funnene i rapporten velkommen.

– Dette prosjektet er designet med tanke på å minimere virkningene på lokalsamfunnene, særlig behovet for å flytte på folk, sier selskapet i en uttalelse.

Salum Mnuna, Tanzania-koordinator for rørledningsprosjektet, sier til Bistandsaktuelt at selskapet er i ferd med å inngå en tilsvarende avtale om kompensasjon med Tanzanias regjering.

Mnuna sier at selskapet vil vurdere anbefalingene i Oxfams rapport.

– Total ønsker disse forslagene velkommen, og er enig med mange av dem. Vi anerkjenner verdien av Oxfams arbeid med lokalsamfunnene, som kan støtte opp om engasjementet og konsultasjonene med berørte lokalsamfunn, sier selskapet i en uttalelse. Total beskriver organisasjonens anbefalinger som «verdifulle og nyttige», og vil bruke dem som et utgangspunkt for sitt videre arbeid.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 17.09.2020 08:34:15 Sist oppdatert: 17.09.2020 08:34:15