Tirsdag troppet representanter for organisasjonene opp i Utenriksdepartementet i Oslo for å overlevere oppropet til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Oppropet har blitt publisert på Norsk Folkehjelps nettsider.
Initiativet kommer fra Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway, som har fått tilslutning fra blant andre KFUK-KFUM Global, Norsk PEN, Changemaker, partiene SV og Rødt, Oslo Arbeiderparti og Senterungdommen.
– Vår egen regjering uttaler at kjernen i norsk utenrikspolitikk skal være å fremme menneskerettigheter, og demokrati- og rettsstatsprinsipper. Det forplikter, heter det i oppropet.
Rapportør ber om mottiltak mot Israel
Gazastripen ble okkupert av Israel i 1967 og er i dag hjem for over 2 millioner palestinere. Israel trakk seg ut i 2005, men innførte en streng blokade etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene året etter. Israel har gjennomført tre større militæroffensiver mot området siden.
FN har lenge krevd at Israel opphever blokaden av Gazastripen, men har ikke satt makt bak kravet.
FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk, oppfordret nylig verdenssamfunnet til å innføre mottiltak mot Israel som følge av landets alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten.
Dagens palestinere lever blant annet med et ødelagt helsesystem, ekstrem fattigdom, stort behov for bistandsmidler og en dysfunksjonell infrastruktur, ifølge oppropet.
– I en slik kritisk situasjon er det umulig for det palestinske helsevesenet å håndtere Covid-19-utbruddet, heter det videre.
Har revet sanitetsanlegg under pandemien
– Palestinerne, en befolkning under okkupasjon og blokade, er en høyrisikogruppe både for smitte og for uforholdsmessige kontrolltiltak fra okkupasjonsmakten, sier Norsk Folkehjelps direktør for utvikling og humanitært samarbeid, Gry Ballestad.
Tettbefolkede områder og overfylte flyktningleirer på Vestbredden og Gazastripen er særlig utsatte for pandemien, heter det i oppropet.
Likevel har både FN og bistandsorganisasjoner rapportert om israelske rivinger av bygninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Rivningene har funnet sted etter at Israel fikk påvist sitt første covid-19-tilfelle 21. februar.
– Blant infrastruktur som er revet, er sju vann-, sanitets- og hygieneanlegg.
En tredjedel av strukturene Israel enten har ødelagt eller beslaglagt er gitt som bistand til palestinerne, ifølge oppropet.
Helsevesenet på Gazastripen lider under akutt mangel på medisin, utstyr, leger og opplæring, og holdt på å bryte sammen allerede før koronapandemien rammet.
Planlegger annektering av områder
Israels blokader begrenser bevegelsesfriheten på land, sjø og i luftrommet, er et åpenbart brudd på menneskerettighetene, heter det i oppropet. De er også i strid med Israels forpliktelser i henhold til internasjonal lov.
Israels regjering planlegger også å annektere store deler av Vestbredden, skriver de norske organisasjonene i oppropet.
– Dette er sterke politiske tiltak som er i strid med folkeretten og som vil øke sårbarheten til palestinerne.
Israels avstraffelse av palestinerne innebærer et brudd på de såkalte Genèvekonvensjonene av 1949. Israels handlinger kan dermed defineres som en krigsforbrytelse.
– Vi ber utenriksministeren snarest ta initiativ overfor FN og andre internasjonale organer for å få en slutt på Israels kollektive avstraffelse av palestinerne, heter det i oppropet.