I forbindelse med årets Operasjon Dagsverk av flyktning-ungdom fra Sør-Sudan brukt mobiltelefoner til å dokumentere sin egen hverdag. Fotos: OD

Operasjon Dagsverk til livsmestring for flyktninger

Årets Operasjon Dagsverk går av stabelen i dag. Ungdom over hele landet gir et dagsverk til livsmestringskurs for flyktning-ungdom fra Sør-Sudan. Nytt av året er at flyktningene har tatt bilder av hverdagen sin.

Operasjon dagsverk er en årlig solidaritetsaksjon for og av ungdom. Den er organisert av Elevaksjonen. I år går de innsamlede midlene til et prosjekt Strømmestiftelsen driver for flyktning-ungdom fra Sør-Sudan.

Mange nordmenn er vant til å bli tilbudt boller på gater og streder i forbindelse med Operasjon Dagsverk. Årets korona-situasjon gjør dette vanskelig. I stedet kan man kjøpe en «luftig bolle» digitalt på nett.

I tillegg jobber mange ungdom denne dagen for Operasjon Dagsverk og donerer lønna si til prosjektet.

 

Livsmestringskurs

-  Årets prosjekt er et livsmestringskurs for ungdom som har flyktet fra Sør-Sudan til Nord-Uganda. Dette er et ettårig utdanningsprogram der de både skal få traumebehandling og få ta igjen tapt skolegang, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristin Marie Skaar i Strømmestiftelsen til Bistandsaktuelt. Hun sier at mange har sluttet på skolen eller har ikke tatt skolegang i det hele tatt.

- De skal få grunnleggende lese- og skrivetrening. Og i siste del av programmet får de en introduksjon til et yrke. Gjennom yrkesopplæring lærer de seg noe spesifikt de kan tjene penger på, sier Skaar.

70 prosent av ungdommene, som er mellom 13 og 19 år bor i en flyktning-bosetning nord i Uganda. 30 prosent er lokale ungdommer fra Uganda som bor i samme distrikt. 

Vanligvis drar ungdom fra Operasjon Dagsverk på besøk til prosjektene de skal støtte. Men i år gikk ikke det. I stedet fikk de oversendt mobiler til ungdommene for at de skulle kunne ta bilder og dokumentere sin hverdag. Her viser Bistandsaktuelt noen av bildene som ble tatt.

 

Har dokumentert hverdagen

Bilde 1_.jpg

Samler ved: En vanlig aktivitet for både store og små er å skaffe seg ved, som brukes til varme for matlaging og kalde kvelder og til å selge videre til andre. De samler også store trestokker til husbygging, enten til seg selv eller for å selge. De må gå langt for å hente dette og får ofte konflikt med lokalbefolkningen som ikke vil de skal hugge ned trær.

 

Bilde 2.jpg
Stryker klær: En ung jente stryker klær for hele familien med kullfyrt strykejern.

 

Bilde 3.jpg

Tidsfordriv: En liten gjeng spiller hjemmelaget brettspill. Å få tiden til å gå i et liv i «limbo» er ikke alltid lett. Tilgang til utdanning og aktiviteter med mening er begrenset.

 

Bilde 4.jpg

Frisører: De unge jentene i bosettingen bruker mye tid og ressurser på å fikse håret, både som et tidsfordriv og fordi det er en av de få tingene de kan gjøre for skjønnheten. Blant jentene som deltar på livsmestringskurs hos Strømmestiftelsen, er det mange som vil bli frisører. Men det er et begrenset marked for dette i bosettingen.

 

Bilde 5.jpg

Selger lokale varer: En ung jente har satt opp standen sin, hvor hun selger mais, maniok (populær rotfrukt) og blader til matlaging. Flyktningene får faste rasjoner fra Verdens matvareprogram, men dette dekker sjeldent dagsbehovet. De har en jordlapp hvor de kan dyrke noe selv og prøver å selge noe hvis de har mulighet.

Bilde 6.jpg

Jordbruk: En ung mann jobber i maisåkeren. Flyktningene er flinke til dyrke og utnytte den lille jordlappen de får tildelt i bosettingen. Grønnsakene brukes både til egen matlaging og til salg for å skaffe seg en liten inntekt.

 

Bilde 7.jpg
Jordbruk: En ung kvinne jobber ved jordlappen sin. Inntektene flyktningene får av å selge produkter fra egen produksjon er sjelden nok.

 

Bilde 8.jpg

Smultboller: En ung kvinne på vei med stolen sin, mens hun bærer ferske smultboller på hodet.

 

Bilde 9.jpg

Klesvask: To ungdommer vasker klær i en lokal dam. Dette viser tydelig den vanskelige situasjonen i bosettingen, med enkle forhold og liten tilgang til vann utover nødvendig drikkevann.

 

Bilde 10.jpg
Mais: En ung kvinne har renset mais som skal brukes i matlaging.

 

Bilde 12.jpg

Ungdom er ungdom: Tre unge gutter har det moro med en liten «fotoshoot».

 

Bilde 13.jpg
Skole: Lillesøster ser på storesøster som øver på å lese. Blant ungdommene er det mange som aldri har gått på skole, og få har gått lengre enn fire år. Mange må starte fra begynnelsen dersom de får skoletilbud i bosettingen.

 

Bilde 14.jpg

Håndvask: En ung jente fyller vann på vannkannen som brukes til å vaske hender utenfor toaletter i bosettingen. Ved siden av står en liten skål med såpe. Etter koronakrisens utbrudd har organisasjonene som jobber i området satt inn ekstratiltak for bedre håndvask, men den siste tiden har det vært mye misnøye blant flyktningene når det gjelder tiltakene som gjøres for å opprettholde smittevern.

 

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 29.10.2020 04:59:19 Sist oppdatert: 29.10.2020 04:59:19