Organisasjonene går sammen om å prøve å «løse fattigdomsknuten» i Afrika, der småbønder fremdeles jobber på tradisjonelt vis. Metoden som skal anvendes går ut på at agronomer læres opp og reiser rundt til landsbyene der småbønder har investert ti dollar i enkelt jordbruksutstyr som dryppvanningsledninger.
I løpet av tre måneder får de en opplæring i hvilke grønnsaker det lønner seg å dyrke, hvordan de skal øke avlingen sin med opptil ti ganger på et mindre areal enn de tidligere har måttet bruke. I tillegg får disse bøndene bedre tilgang til markedet.
Vil hjelpe mange tusen bønder
Prosjektet har blitt prøvd ut med hell i Tanzania, ifølge Kirkens Nødhjelp. Der har de hatt mange hundre slike «suksesshistorier» med bønder som har klart å rykke seg selv opp av fattigdomsfella, hevder flere organisasjoner.
Prosjektet skal skaleres opp i Malawi. Skaleringen ble lagt til Malawi fordi landet, som nå rammes hardt av korona-krisen, er et av verdens fattigste. Målet er å nå 180.000 småbønder i et land som hele tiden presses av klimaendringer som flom og tørke.
Verden står midt oppe i den verste pandemien i moderne tid. Sult og fattigdom øker som følge av krisen. FN advarer mot at vi kan stå ovenfor den verste matkrisen på over 50 år. Nå trengs det flere gode løsninger.
Matsikkerheten er lav i Malawi, et land som nå rammes hardt av korona-krisen. Nå skal en ny avtale bidra til å styrke landets lokale matsystemer og legge til rette for et bærekraftig jordbruk.
Vil styrke lokale matsystemer
Avtalen mellom blant annet UD, Kirkens Nødhjelp og NMBU er på 70 millioner for ett år, men intensjonen er å gi tilsvarende støtte i de tre påfølgende årene.
– Vi ønsker å bidra til en reell endring i jordbruksseksjonen i Malawi de fire neste årene. En samlet innsats fra mange aktører, hvor vi fokuserer på nytenkning, innovasjon og forskning. Noe som kommer småbønder til gode i de fem distriktene vi skal jobbe, sier Kirkens Nødhjelps landdirektør i Malawi, Håvard Hovdhaugen.
Avtalen skal bidra til å styrke lokale matsystemer og legge til rette for et bærekraftig jordbruk som skal gi vekst i landbrukssektoren, øke inntektene til bøndene og motarbeide sult. I dag er matsikkerheten lav i Malawi, men ved å styrke lokale matsystemer skal bøndene bli mer robuste og motstandsdyktige mot klimaendringer.
– NMBU ser frem til å bidra med forskning og kompetanseutvikling i dette viktige prosjektet sammen norske og malawiske samarbeidspartnere, sier Eva Falleth, dekan ved fakultetet for landskap og samfunn ved NMBU.
For å løse matkrisen verden står ovenfor er det avgjørende med en helhetlig tilnærming og at flere gode krefter går sammen.
– Det er viktig at forskere samarbeider med bistandsorganisasjoner og viktig at bistandsorganisasjoner samarbeider med forskere. Det kan vi lære mye av. Sammen kan vi også oppnå å være mer effektive, sier Rie Lukowski, landdirektør i Malawi for Utviklingsfondet i en pressemelding.