Norad advarer andre organisasjoner om nettsvindel

Norad anmelder forsøk på nettsvindel

Norad ble forsøkt svindlet for 36 millioner kroner i april i år . Oslo Politikammer er informert og saken blir anmeldt.

I forbindelse med at Norfund ble svindlet for 100 millioner kroner i mars fortalte Norad til Bistandsaktuelt at etaten senest i april i år var blitt utsatt for to forsøk på avansert nettsvindel – uten at svindlerne lyktes.

- Det hele startet med en reell henvendelse. Derfor deler vi vår erfaring fra hendelsen og råd til Norads tilskuddsmottakere, skriver utviklingsetaten nå på sin egen hjemmeside.

I svindel forsøket ble det brukt falske epostadresser. En årvåken saksbehandler og regnskapsavdeling i Norad hindret svindelforsøket.

 

Fattet mistanke

«Basert på annen informasjon og mistanke om svindelforsøk foretok saksbehandler likevel en grundigere gjennomgang av e-postene som var mottatt. Da oppdaget saksbehandler at avsenderadressen hadde et ørlite avvik: Det var blitt lagt til en bindestrek i e-postadressen. Saksbehandler varslet umiddelbart nærmeste leder som igjen informerte ledergruppa i Norad. Samarbeidspartner ble også varslet.

20.april mottok saksbehandler en ny e-post med utbetalingsanmodning. Anmodningen var nesten identisk med den opprinnelige (ekte), med unntak av kontonummeret. Denne gangen kom e-posten tilsynelatende fra en ansatt hos samarbeidspartners regnskapsavdeling. E-postadressen så denne gangen helt ekte ut: Det var ingen ekstra bindestrek i mailadressen. Ettersom man nå likevel var klar over at det var et svindelforsøk på gang, videresendte saksbehandler hos Norad e-posten til sin kontaktperson hos samarbeidspartner, som kunne bekrefte at den var falsk,» skriver Norad i redegjørelsen.

Nå blir saken anmeldt til politiet. Svindelforsøket granskes også hos samarbeidspartneren til Norad.

 

Luker ut avvik

Utenriksdepartementet sier på sin siden at de har risikoen for nettsvindel høyt på agendaen.

– UD har kjennskap til saker med elektronisk svindel eller forsøk på svindel, men i begrenset omfang. Slike saker blir håndtert i samarbeid med politiet, og vi har gjort tiltak for å lukke potensielle avvik i rutiner, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 25.05.2020 14:56:40 Sist oppdatert: 25.05.2020 14:56:40