Ejercito del Uruguay

Flere millioner kongolesere er blitt fordrevet fra sine hjem. FN-soldater må patruljere i områdene rundt leirene i det østlige DR Kongo for å hindre angrep fra opprørsgrupper. Foto: Sdo Martinez /UN photo/ MONUSCO

Nødhjelpskrise skapt av vold, korona og flom i DR Kongo

DR Kongo er i fare for å bli verdens største hungerskrise. Brutale opprørere, over en million internt fordrevne, korona-restriksjoner, økonomiske nedgangstider og flom har bidratt til at 21,8 millioner mennesker vil oppleve stor mat-usikkerhet i år og neste år.

Antall mennesker som har vanskelig for å skaffe seg nok mat har økt med over fem millioner det siste året, mener Verdens matvareprogram (WFP) i en fersk rapport – selv om organisasjonen innrømmer at noe av økningen skyldes at flere er blitt tatt med i undersøkelsen. Ytterligere 29 millioner er i randsonen og kan oppleve matvaremangel framover. WFP trapper opp innsatsen for å sikre at 9 millioner mennesker i DR Kongo kan få tilgang til mat i 2020. Dette er av en befolkning på rundt 90 millioner mennesker.

«Situasjonen er kritisk og dersom ikke innsatsen økes kan situasjonen bli forverret og true med å gjøre DR Kongo til verdens største matvarekrisen,» skriver WFP i en rapport sendt til regjeringen og utenlandske ambassader i Kinshasa.

Nedstengningen av landet for å hindre spredning av covid-19 har rammet mange næringsdrivende i byene spesielt hardt. Mangel på inntekter gjør at det er blitt stadig vanskeligere for mange bybeboere å skaffe nok mat.

 

Forverret av konflikter

Det er de konfliktrammede provinsene øst landet som er mest utsatt. Gamle og nye konflikter blusser stadig opp.

I forrige uke meldte den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas at elleve personer mistet livet i en konflikt om jordbruksland i Kasai-provinsen. 10.000 personer ble internt fordrevet, og nesten tusen boliger ble brent ned i forbindelse med sammenstøtene, opplyste Pierre Mulumba Mpoyi, som er Caritas sjef i provinsen ifølge NTB.

Væpnede militsgrupper drepte over 1.300 mennesker i DR Kongo i årets første seks måneder, tre ganger så mange som i samme periode i fjor, ifølge FN. Blant de 1.315 som ble drept fra januar til juni, var det ifølge FNs menneskerettskontor (UNJHRO) 267 kvinner og 165 barn.

Ifølge FN er det den islamistiske ADF-militsen som er mest brutal og som anklages for «omfattende, systematiske og ekstremt brutale» menneskerettighetsbrudd i Kongo. Flere fellesoffensiver utført av regjeringsstyrker og FN-troppene i landet har ikke klart å knekke ADF, som har sin opprinnelse i nabolandet Uganda.

I sin tale til FNs generalforsamling nylig sa landets president Félix Tshisekedi at det fortsatt var ulike opprørsgrupper som opererte øst i landet.

– De angriper lokalbefolkningen og regjeringsstyrker, men også FNs fredsoperasjon i landet. Disse gruppene skaffer penger gjennom ulovlig utnyttelse av naturressurser som selges i utlandet. Dette må stanses gjennom internasjonale sanksjoner, sa Tshisekedi.

 

Fordrevne

Det er over fem millioner internt fordrevne i DR Kongo. De bor hos slekt og venner i byene eller i store leirer i utkanten av noen av byene. Ifølge Internal Displacement Monitoring Centers halvårsrapport ble ytterligere 1,4 millioner mennesker fordrevet av konflikt og ytterligere 350 000 måtte forlate sine hjem på grunn av flom det siste året.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 29.09.2020 10:30:44 Sist oppdatert: 29.09.2020 10:30:44