Regimet i Mosambik gjorde alt de kunne for å sikre en solid seier for det sittende Frelimo-partiet.
Forfremmelsen av morderne er den store nyheten i Mosambik like før den norske utviklingsministeren og kronprinsen reiser på offisiellbesøk til det norske partnerlandet i neste uke. Besøket skal «bidra til å styrke det bilaterale forholdet og næringslivssamarbeidet… Partnerskapet med Mosambik omfatter utvikling, politisk dialog og næringslivssamarbeid», heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.
Et møte med valgvinneren, president Filipe Nyusi, inngår i programmet.
Drept etter opplæringsmøte
Matavel, en kjent sivilsamfunnsaktivist, hadde deltatt på et opplæringsmøte for valgobservatører i Xia-Xai i forkant av parlaments- og presidentvalget i Mosambik som fant sted i midten av oktober. Opplæringen av valgobservatørene var blant annet støttet av Norge.
Gaza-provinsen var da et omstridt område. Det hadde allerede kommet klare tegn på at regjeringspartiet Frelimo gjennom valgkommisjonen hadde fusket med valglistene – det var flere på valglistene enn det var innbyggere i provinsen. I etterkant har det kommet fram at politiet hadde tidligere forsøkt å bortføre Matavel, uten å lykkes.
Skutt og drept
Etter møtet skulle Matavel tilbake til hovedstaden Maputo og kjørte mot Xai-Xai-sentrum da den sølvgrå bilen med attentatmennene kjørte opp ved siden av og politimennene åpnet ild. Ti skudd ble løsnet som traff Matavel forskjellige steder.
De fem drapsmennene hadde nok kommet seg unna hadde det ikke vært for at de kjørte for fort, mistet kontroll over bilen og kolliderte med tre andre biler. Fluktbilen veltet. To av politimennene døde i ulykken. To av de andre ble arrestert og er siktet for mord. Den siste i drapsmannen, Agapito Matavele flyktet med to våpen. Han er ennå ikke blitt arrestert, og befinner seg trolig i Sør-Afrika, mener lokale medier.
Ambassadene til EU, Canada og Norge fordømte umiddelbart mordet på det sterkeste. «Angrepet var en handling som ikke respekterte det mosambikiske folkets legitime rett til å delta i den demokratiske prosessen.» Det var først flere måneder etter valget at statsminister Erna Solberg gratulerte Nyusi med seieren.
Flere kritikere av regimet ble myrdet eller bortført under Nyusis første presidentperiode. Presidenten har heller ikke fordømt attentatet mot Matavel. Han er det øverste ansvarlige for alle sikkerhetsstyrker i landet.
Drapsmennene forfremmet
Til tross for politiets innblanding avslørte den uavhengig ukeavisen Savana i slutten av januar at de tre drapsmennene var blitt forfremmet. Ukeavisen hadde fått tak i dokumenter som viste at det skjedde 27. desember.
Etter fem dagers taushet uttalte en talsmann for politiets «General Command» at forfremmelsene var blitt trukket tilbake, at det «var en feiltagelse som nå er blitt rettet». Men da journalister spurte om å få se dokumentene som trakk tilbake forfremmelsene, svarte talsmannen at «institusjonelle dokumenter kan ikke vises offentlig».
Avsløringene kom like etter at president Nyusi innledet sin andre presidentperiode 15. januar.
Lokale journalister tviler på politiets forklaringer. Det har, ifølge landets påtalemakt, kommer fram i avhør av de mordsiktede at de var blitt lovet forfremmelse som belønning for drapet på Matavel.
Ønsker internasjonale reaksjoner
Det delvis norskstøttede Senter for demokrati og utvikling (CDD) i Mosambik mener at mordet på Matavele var «et oppdrag koordinert innen statlige institusjoner». De kaller det «en statlig forbrytelse». To navngitte politioffiserer samkjørte attentatet. Fluktbilen tilhørte borgermesteren i en nærliggende by. Han er også en framtredende medlem av regjeringspartiet Frelimo. Våpnene som ble brukt ble hentet fra politiets arsenal. Og etter fire måneder har lite skjedd i saken.
CDD mener «mordet på Anastacio Matavele er en sak som bør tas til internasjonale mekanismer for menneskerettigheter slik at den mosambikiske staten holdes ansvarlig for handlingene til dets agenter».
Ulstein må være tydelig
Amnesty International mener at utviklingsminister Dag Inge Ulstein må være helt tydelig når han møter mosambikiske myndigheter neste uke på at respekt for menneskerettigheter er en forutsetning for et godt utviklingssamarbeid og gjensidig tillit.
- Han må gi uttrykk for at Norge er svært kritisk til politisk motiverte drap, vilkårlig arrest og andre overgrep mot regjeringens motstandere i sammenheng med valget i Mosambik. Samtidig må han oppfordre myndighetene i Mosambik til å granske disse overgrepene og sikre at de som var ansvarlige for dem stilles for retten, sier Tale Hungnes, politikk- og samfunnssjef i Amnesty Norge i en kommentar til Bistandsaktuelt.
Hun håper statsråden vil oppfordre myndighetene i Mosambik til å ta tydelige og umiddelbare grep for å forbedre vern om ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og personlig sikkerhet og tilby å bistå med dette.
I sammenheng med valget i fjor høst la Amnesty frem krav om politiske endringer i Mosambik for å beskytte menneskerettighetene.