Arbeidere i San Luis Talpa som er blitt sagt opp fra jobbene sine samtidig som El Salvador er korona-nedstengt står med hvite flagg langs veien med budskapet: Vi trenger hjelp, mat. Foto: NTB scanpix

Mellom-Amerika: – Vi vil heller bli korona-syke enn å sulte

I Guatemala og El Salvador heiser de fattige hvite flagg for å signalisere at de ikke har mat i huset. Myndighetene har stengt småbutikker og matmarkeder hvor fattige handler mat og offentlig transport er begrenset. Samtidig ble landene hardt rammet av tropiske stormer i helgen.

Etter snart to måneder med pålagt hjemmekarantene viser strategiene seg i gatene: Bilder fra internasjonale nyhetsbyråer viser barn og voksne som veiver med hvite flagg i veikanten, hvite t-skjorter hengt som flagg fra husvegger og strømledninger – noen med påskriften «hjelp oss!»

– Vi henger opp det hvite flagget fordi vi ikke har inntekt, sier Orellana (51) til den meksikanske avisen La Journada.

– Vi trenger mat og husholdningsartikler, og penger til å betale husleien.

Orellana bor i et fattig nabolag i sentrum av hovedstaden i El Salvador.

 

Ble ikke advart

Utviklingsfondet har hatt partnerorganisasjoner i Guatemala i 15 år og får løpende oppdateringer om situasjonen. Nå mener de at måten myndighetene stenger ned landet på, ikke er tilpasset de fattige.

– Informasjonen om den siste omfattende nedstengning kom over natten og folk fikk ikke mulighet til å forberede seg. Vi har sett at i valget mellom sult eller sykdom velger de fleste det siste - om de har et valg, sier leder i Utviklingsfondet, Jan Thomas Odegard.

I Guatemala lever 60 prosent under fattigdomsgrensen, i El Salvador er tallet 30 prosent.

Det betyr at langt fra alle har mulighet til å kjøre egen bil til et supermarked.

Langt fra alle har et supermarked å kjøre til – og hvis de har det, har mange ikke råd til å handle der. Heller ikke alle har mulighet til å handle bare én gang i uken, slik myndighetene anbefaler.

 – Mange lever fra hånd til munn, og særlig når mange fattige har mistet inntekten eller jobben sin, har de ikke råd til å gjøre storinnkjøp, sier Odegard.

I byene lever de fleste fattige av jobber som nå ikke lenger er mulige å utføre; salgsboder på markeder, småbutikker og serviceyrker. På landsbygda er det mange av småbøndene som ikke får kommet seg til åkrene sine, og de får heller ikke solgt maten de dyrker.

Mange blir tvunget til bryte portforbudet i jakten på lønnet arbeid eller mat. Og ifølge nettstedet The New Humanitarian. blir det straffet hardt med enorme bøter, umulig å betale for en vanlig familie.

 

USA-sendt smitte

I Guatemala – et land med rundt 17 millioner innbyggere er det nå rapportert om rundt 4000 smittet og 70 døde. El Salvador med sine 6.5 millioner innbyggere har 2000 registrerte smittetilfeller og 40 døde. Det er god grunn til å anta at mørketallene er store.

Ifølge lokale aviser kom smitten med fly fra USA:

USA har i mange år chartret hele fly for å sende tilbake ulovlige migranter til Guatemala og El Salvador  – i midten av april viste det seg at et stor antall passasjerer på et av flyvningene var smittet av korona. Det er Guatemalas president som hevder dette i pressen, og han stoppet dermed alle flyvninger fra USA.

Ifølge nyhetskanalen Al Jazeera, har USA presset Guatemala til å ta imot deporterte migranter selv lenge etter at pandemien brøt ut. Også El Salvador og Honduras har tatt i mot fly med korona-smittede migranter, men har ikke stoppet flyene fra å lande i etterkant, slik Guatemala har.

I slutten av april erklærte Trump i en tweet at han ville hjelpe Honduras og El Salvador med respiratorer og smittetesting. Han lovpriste samtidig de to landene for å ha vært samarbeidsvillige i å stanse ulovlige migranter til USA fra sine respektive land.

Guatemala skal ikke motta støtte og dette blir i landets presse tolket som at Trump straffer landet for å nekte å motta flere ulovlige migranter i frykt for smitte.

 

Underernæring allerede før korona

Guatemala er et land hvor rundt halvparten av alle barna er underernært fra før av. Tallene er mye lavere for El Salvador og Honduras, men likevel er flere millioner barn rammet også i disse landene.

– Matmangelen som er i ferd med å feste seg nå vil få alvorlige konsekvenser for et allerede presset folk, sier lederen i Utviklingsfondet.

– Hvordan kunne myndighetene håndtert dette annerledes?

– De kunne ha funnet bedre løsninger i dialog med lokale myndigheter og organisasjoner. I stedet for å stenge all offentlig transport, kunne de tilrettelagt for en mer begrenset, men trygg transport. I stedet for å stenge matmarkedene, kunne de tilrettelagt for markeder med større avstand mellom bodene og smittevernregler. De kunne også latt de små lokale markedene på landsbygda få holde åpent. De kunne sagt at landbruket er en strategisk viktig sektor og sikret at bøndene kunne høste, så og selge varene sine.

Han mener det ville vært mulig etter som stort sett alle oppdagede smittetilfeller er fra storbyene, og deler av landsbygda er ikke ennå rammet i særlig stor grad.

– Det eksisterer allerede stor spenning mellom myndighetene og sivilsamfunnet i Guatemala. Korona-tiltakene kan være med på å øke konfliktnivået ytterligere, sier Odegard.

Siste nytt

Publisert: 02.06.2020 08:23:17 Sist oppdatert: 02.06.2020 08:23:17