Mer krisehjelp til eldre, utvidet statlig finansiert eldreomsorg, bistandskutt og reduserte avgifter er områdene Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug prioriterer.
Hun viser til at eldre er blant dem som blir hardest rammet av pandemien, fordi mange blir syke og sittende i ensomhet.
Krever bistandskutt
Bistand – som er en hjertesak for Kristelig folkeparti – er en annen budsjettnøtt.
Hvis bistandsbudsjettet skulle vært holdt på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) i år, kunne det gitt et bistandskutt på 4,5 milliarder kroner, ifølge finansminister Jan Tore Sanner (H). Årsaken er et kraftig BNI-fall.
Årets bistandsbudsjett på 39,4 milliarder kroner ble opprettholst da statsbudsjettet ble revidert i mai. Det ble betraktet som en seier for KrF.
– Vi skal til neste år sørge for at det blir et kraftig kutt i bistandsbudsjettet, det må det bli. BNI har blitt kraftig redusert som følge av denne pandemien, sier Listhaug.
– Det er viktig å huske når vi nå står midt i pandemien, at mange familier og mennesker i Norge er knallhardt rammet. Noen er syke eller har mistet noen de er glad i. Mange har mistet jobben og er usikre på fremtiden, og rekordmange venter på å få hjelp på sykehusene.
Vil under en prosent
Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde har tidligere sagt til Bistandsaktuelt at det i "første omgang er det naturlig å gå ned til 0,7 prosent av BNP." Han viser til at 0,7 prosent er "FNs målsetting og som de aller fleste land som vi kan sammenligne oss med ligger på".
– Å stille ultimatum er aldri noen god måte å gå inn i forhandlinger på, sier Frp-nestlederen.
Koronapandemien har ført til uvanlig stor usikkerhet om vekst, arbeidsledighet og behovet for offentlig pengebruk i 2021-budsjettet. Men Norge har penger på bok.
– Da kan vi ikke nøle med å bruke mer penger når det trengs for å bygge landet videre og få Norge gjennom krisen, sier Listhaug.
Regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram 7. oktober. Frp vil legge fram sitt eget alternative budsjett før forhandlingene med regjeringspartiene.
Allerede før neste års bistandsbudsjett legges fram i oktober er mellom halvparten og to tredjedeler av pengene allerede bundet opp – avhengig av hva totalbeløpet blir, viser en oversikt fra utenriksministeren.