Legene ved offentlige sykehus i Zimbabwe streiker i protest mot mangelen på smittevernsutstyr.
Zimbabwe er blant landene i Afrika som er dårligst forberedt på å kunne takle koronaviruset, blant annet fordi helsevesenet har svært begrenset kapasitet:
Pårørende til pasienter som blir innlagt på sykehus, oppfordres ofte til å ta med rent vann og hansker til legene og sykepleierne der.
Nå frykter landets leger – som nylig også streiket i fire måneder med krav om bedre lønn og arbeidsforhold – eksplosiv smittespredning og fare for egen helse.
– Én respirator
Legene nekter å komme tilbake på jobb før kravene om smittevernsutstyr er innfridd.
– Vi er utsatt og ingen ser ut til å bry seg, sier lederen i landets legeforening, Tawanda Zvakada.
Landets myndigheter har allerede iverksatt en rekke tiltak for å hindre korona-spredning, etter at de tre første tilfellene av viruset er påvist i landet.
Den krevende situasjonen for landets helsearbeidere ble løftet fram i zimbabwiske medier da 30 år gamle Zororo Makamba – sønn av den kjente forretningsmannen James Makamba – angivelig skal ha blitt koronasmittet da han var innlagt på Wilkins Hospital i Harare.
Påstanden er at 30-åringen skal ha blitt smittet av helsepersonell som ikke brukte verneutstyr i møte med Makamba.
Mangler kompetanse
I zimbabwisk media hevdes det også at medisinsk personell på sykehuset ikke har kompetanse til å betjene sykehusets eneste respirator – og at det vil føre til økt risiko for innlagte koronapasienter.
Helse-eksperter har også luftet bekymringer om at Zimbabwe bare har to sykehus – Wilkins i Harare, og et i landets nest største by Bulawayo – som kan håndtere koronavirus-tilfeller.
Midt i kampen mot den fryktede pandemien, har Zimbabwes sykepleiere og leger også truet med å legge ned arbeidet på nytt med krav om bedre lønnsbetingelser, blant annet begrunnet med Zimbabwes inflasjon.