Flere hundre tusen mennesker krysser den nesten 1800 kilometer lange grensa mellom Nepal og India, uten at de trenger pass eller visa. Dette har lenge vært en av verdens travleste ruter for trafficking - menneskehandel. Men etter jordskjelvet i Nepal i 2015, som kostet 9000 mennesker livet og forstyrret sosiale og økonomiske strukturer, er går trafikken nå på høygir.
Sammen med mangel på respekt for menneskerettigheter, kjønnsdiskriminering, analfabetisme, fattigdom og korrupsjon har jordskjelvet skapt en perfekt storm der mange tusen nepalske menn, kvinner og barn blir handelsvarer.
De forsvinner, for aldri å vende tilbake.
Før jordskjelvet ble årlig 10 000 til 15 000 mennesker fra Nepal, de fleste kvinner og barn, ofre for menneskehandel. De fleste til sex- eller tvangsarbeid. Men ifølge tall fra indiske grensestyrker økte menneskehandelen fra Nepal til India med hele 500 prosent fra 2013 til 2019. Årsaken antas å være jordskjelvet i 2015.
Sammen med en rekke andre faktorer som fattigdom, korrupsjon, rettighetsbrudd og kjønnsdiskriminering, har dette skapt en «perfekt storm» - og en dramatisk økning i menneskehandel.
Det anslås at minst 20 000 kvinner og barn blir utsatt for trafficking hvert år.
E (20) er i et transitt-hjem drevet av organisasjonen «3 Angels Nepal», som arbeider mot trafficking. Hun ble reddet av observatører fra organisasjonen da hun var på vei til India for å møte en mistenkt menneskehandler, som hadde lovet henne jobb. Sosiale medier har gjort det lettere for menneskehandlere å lokke til seg ofre. Ifølge en rapport fra Nepals menneskerettskommisjon blir nesten 1000 nepalske kvinner og jenter reddet fra India, der de har havnet i sex-industrien eller i tvangsarbeid.
De lokkes kanskje av håp om en jobb som hushjelp i et Gulf-land, men mange ender opp med å bli voldtatt i bordeller i Mumbai, New Delhi eller i andre land.
Metodene kan være mange: Ofrene blir dopet ned og solgt av fremmede, de kan bli lurt av naboer, solgt av familiemedlemmer eller ektemenn, lokket av noen på nettet, et ekteskapsløfte, et jobbtilbud eller løfte om en rolle i en Bollywood-film.
Bilder, meldinger og beskrivelser av savnede menn, kvinner og barn på ei oppslagstavle på politistasjonen i Bhairahawa. Mange av de savnede antas å være ofre for menneskehandel. Ifølge politiets tall ble nesten 14 000 mennesker meldt savnet i 2018. Over halvparten er fortsatt savnet, og politiet regner med at de fleste av dem kan ha vært utsatt for menneskehandel.
Californias statsadvokat Xavier Becerra definerer trafficking på denne måten: «Trafficking av mennesker, også kjent som moderne slaveri, er en forbrytelse som involverer å lokke, presse eller true en person til å yte arbeid eller til kommersiell sex.
Truslene kan være subtile eller åpne, fysiske eller psykiske, og kan omfatte bruk av vold, løgner eller gjeldslaveri. Utnytting av en mindreårig til kommersiell sex er trafficking, uavhengig av om det er brukt noen form for makt, svindel eller trusler. Trafficking med mennesker trenger ikke innebære transport av offeret over delstatsgrenser eller internasjonale grenser.»
Ei jente venter mens en mann fyller opp lastekurven hennes med sand på en byggeplass i Kathmandu. I Nepal er det helt vanlig å se kvinner, jenter og barn som jobber på byggeplasser, med mursteinproduksjon og i annet tungt og farlig arbeid. Seksuelle overgrep er dessuten utbredt på byggeplasser. De mest sårbare kan bli tvunget til sex for å få utbetalt lønna si.
Menneskehandel foregår også innen landets grenser. Kvinner og jenter blir lokket fra landsbygda i Nepal til byområder med løfter om arbeid. I stedet tvinges de til prostitusjon i restauranter, dansebarer eller massasjerom, som fungerer som frontkulisser for bordeller i Katmandu.
Ifølge Unicef i Nepal arbeider anslagvis 11 000 til 13 000 jenter og kvinner i «underholdningsindustrien» bare i Katmandu-dalen. Flertallet er mindreårige. Problemet er trolig større enn eksisterende data gir inntrykk av, fordi jenter blir pålagt å lyve på alderen og situasjonen sin overfor sosialarbeidere, med trusler om represalier fra eiere og ledere.
Den uformelle bosettingen Thapathali-Kupondole ved bredden av elva Bagmati er blant de 29 slumområdene i Nepals hovedstad. På grunn av ekstrem fattigdom er det mange potensielle ofre for menneskesmugling i dette og lignende områder. Men i Thapathali-Kupondole har et kollektivt iverksatt ulike tiltak før å skjerpe beredskapen og bevisstheten om menneskesmugling.
Forskning og omtale av menneskehandel i Nepal har for det meste handlet om trafficking fra Nepal til andre land. Men jordskjelvet i 2015 førte til en kraftig økning i det mindre omtalte fenomenet innenlands trafficking, fra landsbygda og spesielt til hovedstaden Katmandu. På grunn av dette har Nepal blitt reklassifisert fra å være opphavs- og transittland for menneskehandel til også å være en destinasjon for trafficking av mennesker.
Ifølge det sentrale barnevelferdsrådet i Nepal ble 2772 barn rapportert savnet mellom juli 2016 og juli 2017. Forskning anslår at om lag 12 000 barn hvert år blir utsatt for trafficking av fremmede, naboer eller familie. Noen blir fraktet ut av landet, andre ender i bordeller i Katmandu.
Den sveitsiske stiftelsen Terre des Hommes’ har laget en av de grundigste rapportene om intern trafficking og «underholdningsindustrien» i Nepal, «Handbook for Decision Makers” on “Trafficking and Exploitation in the Entertainment and Sex Industries in Nepal”. Betydelige deler av denne industrien er sammenvevd med kommersiell seksuell aktivitet.
Ifølge rapporten er de fleste jentene og kvinnene rekrutterte av kjente – personer fra deres egen landsby som arbeider i denne industrien. De fleste mener de er blitt lurt om hva slags arbeid det er snakk om.
Dersom den som ble rekruttert var barn, eller havnet i prostitusjon, har både den som rekrutterte og arbeidsgiveren gjort seg skyldig i illegal menneskehandel både etter nepalsk og internasjonal lov, konstaterer rapporten. Det er vanskelig å fastslå nøyaktige tall for intern menneskehandel.
Men den lokale sex-industrien spiller også en betydelig rolle i internasjonal menneskehandel. 60 prosent av kvinnelige arbeidere forteller at de er blitt kontaktet av mellommenn, som har kommet med flere jobbløfter for å lokke dem til India eller andre land. Resultatet blir en ny runde med utbytting: kvinner og jenter solgt til kommersiell sex, menn, kvinner og barn solgt til tvangsarbeid, eller til illegal organ-høsting i hemmelige organklinikker i India.
Mange forsvinner, og dukker aldri opp igjen.
L gir en turist massasje, og spør om hun også skal tilby «ekstra-service», eller betalt sex, på ett av de mange massasjesalongene som fungerer som front for bordeller i turiststrøket i Nepals hovedstad. Kvinnene og jentene som jobber i massasjesalonger tjener dårligere enn de som jobber i danserestauranter og barer, og er økonomisk avhengige av å selge sex til kunder. Massasjesalongene er som oftest delt i smårom med ei seng i hvert rom.
- Violeta Santos Moura's arbeid i Nepal er gjennomført med støtte fra Kim Wall Memorial Fundvia International Women’s Media Foundation