En video av en ledende lokalpolitiker som banner mot folk som demonstrerer mot manglende vannforsyning spres på sosiale medier i Sør-Afrika. Hun omdirigerer en tankbil med vann for å straffe demonstrantene fra den fattige bydelen som er blitt lovet vann i flere år. Samtidig sier hun «jeg gir faen».
En tv-overført begravelse av en av Nelson Mandelas gamle fangekamerater viste partipamper fra regjeringspartiet Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) og forsvarstopper som brøt alle anti-korona-regler. De klemte hverandre, stod tett og røykte (kjøp av sigaretter er forbudt). Mediene spør om det er to sett med regler i landet, en mild variant for eliten og harde tiltak for resten. På sosiale medier anklages eliten for å ikke bry seg om landets fattige.
Avslørte svakheter
– Pandemien har avslørt de sosio-økonomiske svakhetene som er et resultat av dårlig politisk gjennomføring og en fundamental mislykket politisk ledelse, skriver Lizette Lancaster og Godfrey Mulaudzi ved den sørafrikanske tenketanken Institute for Security Studies. ISS får støtte fra Norge til noen av sine prosjekter.
Instituttet har kartlagt folkelige protester i Sør-Afrika de seneste årene.
Lancaster og Mulaudzi tror det vil stadig flere protestaksjoner framover.
Under forrige president, Jacob Zuma, var det daglig tre eller fire protestaksjoner i lokalsamfunn rundt om i landet. Da Ramaphosa overtok det skakkjørte landet, lovet han å trappe opp kampen mot korrupsjon. Folk var mer optimistiske en stund. Nå øker imidlertid protestene kraftig, og det toppet seg i juli.
– Landet opplever nå en rekke korrupsjonsskandeler der personer med politiske forbindelser stjeler midler som skulle ha vært brukt til å takle covid-19-pandemien, sier ISS-forskerne.
I fattige strøk har politiet ofte gått hardt fram mot folk som bryter nedstengningsreglene og portforbudet. Dette rammer som regel folk som bor trangt og ikke har inntekter for kunne skaffe seg mat, og er hovedårsaken til protestene. Arbeidere som krever verneutstyr mot covid-19 er en annen gruppe som har gått ut på gatene. Fattige har også uttrykt frustrasjon over stadige strømbrudd og mangel på vann i en tid da myndighetene oppfordrer til håndvask.
Misbruk av penger
Riksadvokaten i Sør-Afrika har siktet en rekke personer i flere store korrupsjonssaker fra tiden da Zuma var president, men få saker er ferdig behandlet av domstolene. Den store korrupsjonssaken mot Zuma lar vente på seg.
I mellomtiden har det kommet fram omfattende juks i en rekke offentlige anbudsrunder knyttet til innkjøp i forbindelse med korona-bekjempelse. Fagforeningsføderasjonen COSATU mener at mellommenn har fått mellom 300 og 800 prosent mer enn de skulle ved offentlig innkjøp av beskyttelsesutstyr. De mener rundt en milliard kroner trolig er misbrukt. De fleste saker er knyttet til regjeringspartiet ANC.
ANCs arbeidsutvalg er splittet og klarte ikke vedta at mistenkte partitopper må tre til side mens sakene granskes. Både generalsekretæren, visepresidenten og flere provinsledere i partiet har trolig svin på skogen, og familiemedlemmer har fått lukrative offentlige kontrakter. President Ramaphosa valgte derfor torsdag å selv nedsette et regjeringsutvalg for å granske mistenkelige anbudsrunder. Men kritikere som organisasjonen Right2Know mener myndighetene likevel fortsetter å holde detaljer om innkjøp hemmelig.