IMF spår en nedgang i brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger i Afrika sør for Sahara på 5,6 prosent i år, går det fram av rapporten World Economic Outlook. Det er omtrent på linje med andre deler av verden. Men IMF tror ikke på rask oppgang i afrikanske økonomier i 2021.
Det betyr at regionen vil sakke akterut i forhold til resten av verden.
Den økonomiske nedgangen i kjølvannet av pandemien rammer hardt, selv om det afrikanske kontinentet har hatt færre alvorlige sykdomstilfeller og dødsfall som følge av covid-19 enn resten av verden.
Svekkede priser på råvareeksport, mindre turisme og reduserte overføringer fra migranter i utlandet er noen av faktorene som rammer afrikanske land og vil merkes kraftigere i tida som kommer.
37 prosent ledighet
Aller mest dramatisk rammes Sør-Afrika. Ifølge IMF vil landet få en nedgang i BNP per innbygger på 9,4 prosent i 2020, sammenlignet med tall for 2019. Sør-Afrika forventes å få en noe raskere opphenting neste år enn resten av kontinentet, men arbeidsledigheten i landet vil likevel ifølge anslaget bite seg fast på skyhøye 37 prosent gjennom 2021.
Globalt forventes en nedgang i BNP per innbygger på 5,6 prosent i BNP i år, og en oppgang på 5,2 prosent neste år.
Ingen deler av verden er uberørt av nedgangen. Latin-Amerika rammes av kraftig nedgang i økonomien i år. Land som Venezuela, Peru, Ecuador, Argentina og Mexico er blant de verst utsatte. Også Nord-Afrika, Midtøsten og Sentral-Asia har betydelig nedgang i BNP.
I Asia rammes særlig India hardt, der IMF nå forventer en nedgang på hele 11,2 prosent i BNP/innbygger. Mellominntektsland i Øst-Asia er relativt sett mindre rammet.
– De fattige blir fattigere
Den globale nedgangen vil føre til en økning i antall ekstremt fattige, som må leve på under 1,90 dollar om dagen. En rapport fra Verdensbanken i forrige uke sa at antallet ekstremt fattige i verden vil øke betydelig i år og neste år.
– De fattige blir fattigere, og opp til 90 millioner mennesker er forventet å falle ned i ekstrem fattigdom bare i år, sa IMFs sjeføkonom Gita Gopinath på en pressekonferanse i går.
Gita Gopinath, sjeføkonom i IMF, advarer om økning i antall fattige i kjølvannet av koronapandemien. Foto: Liu Jie / Xinhue / NTB
Den største økningen i antall ekstremt fattige vil komme i Asia.
Kina slipper lettere enn mange andre. Landet unngår økonomisk nedgang i år og kan neste år vende tilbake til høy økonomisk vekst i takt med årene før pandemien.
Forlenger gjeldsmoratorium
IMF-rapporten ble offentliggjort under det pågående årlige møtet til IMF og Verdensbanken. I forbindelse med dette møtet vedtok verdens rikeste land, G 20-landene, å forlenge sitt gjeldsmoratorium til lavinntektsland med seks måneder.
Det betyr at mange land får et større økonomisk pusterom til å gjennomføre nødvendige tiltak for å dempe koronapademien. Vedtaket fra G 20-landene betyr at lavinntektsland slipper å betale på avdrag på bilaterale lån de har hatt tatt opp hos rike land.
Moratoriet ble innført i vår som et svar på koronapandemien. Det har vært usikkert om ordningen ville bli forlenget. G 20-landene sier nå at moratoriet skal vurderes på nytt i april neste år, og det åpnes for mulighten ytterligere forlengelse.
Det er fortsatt ingen løsning når det gjelder arbeidet med å få på plass tilsvarende ordninger for kommersielle lån som lavinntektsland har tatt opp hos private långivere i vestlige land.
Jan Tore Sanner frykter gjeldskrise
Torsdag deltok finansminister Jan Tore Sanner på et virtuelt møte i IMFs rådgivende komite av finansministre og sentralbanksjefer. Sanner ønsker seg en global dugnad mot koronapandemien.
– Lavinntektsland er spesielt hardt rammet økonomisk og sosialt av covid-19-pandemien, sa Sanner.
Norge leder sammen med Sør-Afrika en rådgivende komite for ACT-Accelerator-samarbeidet som skal bidra til vaksiner, behandling og testutstyr for alle land. Sanner peker på det er viktig at dette arbeidet lykkes for å få verdensøkonomien på fote igjen.
Den norske finansministeren er bekymret for risikoen for at fattige land skal havne i en gjeldskrise.
– Lavinntektsland rammes særlig hardt av koronapandemien og den økonomiske nedturen. De har mindre muligheter til å finansiere og gjennomføre tiltak enn avanserte økonomier. En gjeldskrise kan være på trappene, advarte Sanner.
Åpner for mer IMF-kapital
Norge bevilget i revidert nasjonalbudsjett i vår ekstra penger til IMFs katastrofefond og stilte nye lånemidler til disposisjon for IMFs ordninger for lavinntektsland.
På vegne av gruppen av nordiske og baltiske land sa Sanner at han er åpen for en økning av IMFs såkalte Special Drawing Rights (SDR), som vil gjøre mer kapital tilgjengelig for alle medlemsland i IMF.
Forslaget om øke SDR har vært høyt på den internasjonale agendaen siden pandemien brøt ut, men har også møtt motstand.
Artikkelen er endret 16.10.2020 klokka 12.30 basert på Sanners innlegg på møtet i IMFs rådgivende komite.