Slik illustrerer en migrant forholdene i en libysk fangeleir, slik han selv opplevde det. Et menneske trygler om å få vann mens et annet ligger utsultet på bakken. Temperaturen er 43 grader, men vaktene nekter dem vann. Foto: Aser / AP / NTB scanpix

EU-støtte bidrar til overgrep mot migranter i Libya

EU har gitt 3,7 milliarder kroner til Libya for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet. Det har resultert i store lidelser for mange.

En stor del av EU-støtten er kanalisert via FN-organisasjoner. Mye av pengene har imidlertid forsvunnet i lommene på militsfolk, menneskesmuglere og korrupte medlemmer av Libyas kystvakt.

Militsen torturerer og utnytter flyktninger og migranter som holdes innesperret under umenneskelige forhold, ofte i interneringsleire som mottar millioner i EU-støtte, viser en gransking nyhetsbyrået AP har gjennomført.

Mange mennesker forsvinner etter å ha blitt solgt til menneskehandlere eller andre leirer, drevet av militsgrupper.

 

Samarbeider med menneskehandlere

Militsgruppene og menneskehandlerne samarbeider tett med den libyske kystvakten, som er trent og utstyrt av EU for å hindre mennesker i å ta seg over Middelhavet til Europa.

Noen ganger gjør den libyske kystvakten stikk motsatt av det EU betaler dem for å gjøre og tar imot bestikkelser for å la båter med flyktninger og migranter seile videre, ifølge Tarik Lamloum.

Lamloum, som leder den libyske menneskerettighetsorganisasjonen Beladi, forteller at menneskesmuglere betaler nærmere 90 000 kroner per båt, og fem-seks båter om gangen får på den måten seile videre når værforholdene er gunstige.

 

EU-støtte havner i militsenes hender

De libyske militsgruppene nyter også direkte godt av EU-støtten, ved at de stikker penger som var øremerket mat og annen støtte til flyktninger og migranter, i egne lommer.

I mange tilfeller blir bistanden sluset videre til nabolandet Tunisia. Der blir pengene hvitvasket før de finner veien tilbake til militser.

EU har blant annet forhandlet om en matvarekontrakt verdt millioner av euro med selskapet Ard Al-Watan, som kontrolleres av den beryktede militslederen Mohammed al-Khoja. Dette skjedde til tross for at FN hadde slått alarm om en interneringsleir kontrollert av al-Khoja. FN viste til utbredt sult og omfattende mishandling og utnyttelse av personene som er sperret inne i denne leiren.

 

EU fraskriver seg ansvar

EU fraskriver seg ethvert ansvar for måten Libya behandler dem som stanses på vei over Middelhavet, men krever i likhet med FN at interneringsleirene de holdes i, blir stengt.

– Libyske myndigheter må skaffe de innesperrede flyktningene og migrantene tilstrekkelig med mat av god kvalitet og sørge for at forholdene i fangesentrene holder internasjonal standard, heter det i en kunngjøring fra Brussel.

Interne EU-dokumenter tilbake til 2017 som AP har fått tilgang til, viser imidlertid at Brussel har visst hvor risikabelt det var å innlede et tett samarbeid med Libya for å stanse strømmen av båter over Middelhavet.

Ett av dokumentene betegner blant annet risikoen som «medium til høy» for at EU-støtten ville føre til flere brudd på menneskerettighetene.

 

FN er forpliktet til å samarbeide

FNs høykommissær for flyktninger sier på sin side at de er forpliktet til å samarbeide med dem som driver interneringsleirene, uansett hvem det måtte være.

– UNHCR velger ikke selv sine samarbeidspartnere, sier talsmannen Charlie Yaxley. Han erkjenner at noen av leirene blir drevet av libyske militsgrupper.

– Selv om disse tjenestemennene er ansatt av innenriksdepartementet, har enkelte av dem trolig også bånd til lokale militser, sier Yaxley.

UNHCR opplyser nå at de vil endre politikk og slutte å inngå kontrakter om matvarehjelp og bistand med mellomledd, som kan stikke bistanden i egne lommer.

Libya

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.
 
* En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

* Den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

* En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper opprettet en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli under paraplyen Nasjonalkongressen.

* I ly av kaoset har også militante islamister som har sverget troskap til IS, etablert seg i landet.

* Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en tredje regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj. Denne anerkjennes ikke av nasjonalforsamlingen i Tobruk og har liten reell makt.

* Opprørsgeneralen Khalifa Haftar leder Libyas nasjonale hær (LNA), en opprørsgruppe som kontrollerer de østlige delene av landet.

* I april innledet LNA og andre militser som er lojale til Haftar, en militær offensiv for å ta Tripoli. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 02.01.2020 16:38:28 Sist oppdatert: 02.01.2020 16:38:28