En soldat fra en indisk paramilitær styrke holder vakt i gatene i byen Srinagar 5. august i år. Foto: Farooq Khan / EPA / NTB scanpix 

Kashmir: Ett år siden opphevelse av særstatus, India frykter uro

Befolkningen i den indisk-styrte delen av Kashmir minnes i disse dager at det er ett år siden sentralregjeringen i New Delhi opphevet områdets mangeårige særstatus. Indiske myndigheter frykter uro i forbindelse med årsdagen og har gjeninnført transport- og bevegelsesrestriksjoner i området.

Begrunnelsen for restriksjonene er frykt for voldelige protester fra lokale separatister. India hevder separatister i det muslimskdominerte området støttes av nabolandet Pakistan. Et to dager langt portforbud ble opphevet tirsdag.

Tusenvis av indiske soldater og politi er utplassert i byen Srinagar og andre byer. Politiet patruljerer gatene og beordrer folk til å holde seg innendørs, rapporterer NTB.

Da områdets delvis autonome lokalstyre ble opphevet i fjor, begrunnet statsminister Narendra Modi dette med at særstatusen hadde ført til en uheldig utvikling med terrorisme, separatisme, nepotisme og korrupsjon.

 

Har levd under strengt regime

Store deler av befolkningen i området misliker indiske sikkerhetsstyrkers massive tilstedeværelse i området. Det siste året har befolkningen i Kashmir opplevd sterke innstramninger i sin bevegelses- og ytringsfrihet. Rettighetsorganisasjoner rapporterer om ulike former for rettighetsovergrep; arrestasjoner og strenge restriksjoner.

- Tusener ble arrestert etter 5. august 2019, fra ulike deler av Jammu og Kashmir. Mens mange høytstående politikere er blitt sluppet fri igjen, er det fortsatt hundrevis av andre mennesker som sitter i indiske fengsler, sier Parvez Imoroz, menneskerettighetsadvokat og talsmann for rettighetskoalisjonen JKCCS til Bistandsaktuelts korrespondent. 

Organisasjonen anslår at 346 mennesker er drept det siste året i kjølvannet av Indias beslutning, med påfølgende unntakstilstand og portforbud. Blant disse er 73 sivile, 76 regjeringssoldater og 197 militante separatister. 2020 ligger an til å bli det blodigste året i Kashmir på ett tiår.

 

Politiske ledere arrestert

Etter store indiske troppeforflytninger, unntakslover og en hardhendt håndheving av unntakstilstand i området i august i fjor ble mange arrestert i de påfølgende ukene og månedene. Senere har det skjedd gradvise lettelser av tiltakene. 

- Alle vi som var politiske ledere ble arrestert og fraktet til ulike fengsler. Det skjedde uten at vi ble kjent med hva vi var anklaget for og uten at det fantes bevis for at vi hadde gjort noe galt, sier Ghulam Nabi Monga til Bistandsaktuelt.

Monga, som er nestleder i den lokale avdelingen av det indiske National Congress Party i Kashmir, mener arrestasjonene innebar klare brudd på grunnlovsfestede rettigheter. 

- Hvor er demokratiet når du arresterer folk med vilje og krenker deres grunnleggende demokratiske rettigheter, spør Monga. 

Flesteparten av lederne i de største partiene ble arrestert i perioden etter 5. august i fjor, blant dem tre tidligere ministre på delstatsnivå. I etterkant grep Indias høyesterett og andre rettsinstanser inn og erklærte arrestasjonene for ulovlige. 

- Hadde ikke det skjedd, hadde vi trolig alle sammen fortsatt sittet arrestert, på tross av at vi var uskyldige, sier han.

 

Journalister tas inn til avhør

Pressens frihet er også innskrenket det siste året og en rekke journalister er arrestert. En av dem er den erfarne journalisten Peerzada Ashiq, som skriver for avisen The Hindu. I april ble han tatt inn til avhør etter å ha skrevet en artikkel om Kashmir. 

- Å ta journalister inn til avhør på politistasjoner er meget spesielt, men det skjer her. Samtidig prøver myndighetene å diktere hva journalistene skal skrive. Det burde være uakseptabelt uansett hvor det skjer i verden, sier Ashiq.

Flere andre journalister er blitt tiltalt for brudd på anti-terrorlover, blant annet etter å ha postet informasjon på sosiale medier.

Indias redaktørforening har protestert mot myndighetenes opptreden og hevder de begår omfattende maktmisbruk og at eneste formål er å begrense journalistenes ytringsfrihet. Politiet hevder på sin side at enkelte journalister oppfordrer til vold og opptrer på en måte som truer Indias nasjonale territorielle integritet, suverenitet og sikkerhet.

 

FN uttrykker bekymring

FN har overfor indiske myndigheter uttrykt bekymringer for vilkårlige arrestasjoner, bruk av tortur og umenneskelig behandling av arrestanter og overgrep mot minoriteter og har bedt om en uavhengig gransking. Det skjedde i et felleskommunike fra FNs fire spesialrapportører på tortur og andre brutale og umenneskelige fengslingsmetoder 4. mai i år. India har unnlatt å svare på flere av FNs henvendelser.

Talsmenn for indiske myndigheter har avvist anklager om rettighetsbrudd og mener at utviklingen i det urolige området har hatt en oppsiktsvekkende positiv utvikling det siste året. 

- Helt siden vi opphevet artikkel 370 (paragrafen om Kashmirs autonomi og særstatus, red.anm.) har det ikke forekommet noe slikt som overgrep mot menneskerettighetene i Kashmir, forsikret landets forsvarsminister Rajnath Singh i en tale nylig.  

 

India vil endre demografi, hevder Pakistan

Også nabolandet Pakistan har protestert mot Indias opptreden overfor lokalbefolkningen.

- Indias såkalte sekulære og demokratiske akkreditiver står igjen fullstendig uten troverdighet, sier landets statsminister Imran Khan i en uttalelse.

Han kaller innføringen det indiske styret over regionen en "forbrytelse mot menneskeheten", skriver NTB.

Khan er særlig kritisk til det han hevder er Indias forsøk på å endre den demografiske sammensetningen i Kashmir, ved å øke andelen hinduer på bekostning av muslimer. Det skjer gjennom en bosettingspolitikk inspirert av Israels politikk på Vestbredden i Palestina, ifølge Khan.

India og Pakistan er uenige om hvem som skal ha suverenitet over området. Siden 1947 har de to atommaktene utkjempet tre kriger relatert til Kashmir-spørsmålet.

Siste nytt

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.08.2020 12:41:35 Sist oppdatert: 05.08.2020 12:41:35