USAs spesialstyrker opererer i 22 afrikanske land, ifølge en gransking gjort av den sørafrikanske avisen Mail & Guardian.
Spesialavdelingene Navy SEALS, hærens Green Berets og Marine Corps Raiders skal ha virksomhet i Algerie, Botswana, Burkino Faso, Kamerun, Kapp Verde, Tsjad, Elfenbenskysten, Djibouti, Egypt, Etiopia, Ghana, Kenya, Libya, Madagaskar, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Tanzania og Tunisia.
Flere baser
14 prosent av amerikanske spesialstyrker befinner seg på oppdrag i utlandet i Afrika, ifølge M&G. Bare i Midtøsten er det flere spesialsoldater fra USA. Tallene er hentet fra USAs Special Operations Command og Africa Command (AFRICOM). I noen land driver enhetene med opplæring og rådgivning, mens i mellom 10 og 13 land har de deltatt i kamphandlinger.
Totalt har USA rundt 6000 soldater i Afrika.
Tidligere har nettstedet The Intercept skrevet at USA har 29 militære baser fordelt på 15 land, mange av disse var tidligere hemmelig. Dette er likevel noen færre enn tidligere. En av dem ble oppdaget fordi soldater brukte en treningsapp da de løp rundt utkanten av basen og disse ble lastet opp slik alle kunne se hvor de trente. Noen syns det var rart at det var så mye trening ut i ørkenen i Afrika
De fleste av USAs baser er knyttet til anti-terrorisme operasjoner. Somalia har vært et viktig land for USAs kamp mot internasjonale terrorbevegelser. På en base ved Baledogle, 100 kilometer nord for Mogadishu har amerikanerne trent en somalisk eliteavdeling, Danab-brigaden.
Dette skal være den tredje største amerikanske basen i Afrika etter militærforlegningene i havnebyen Djibouti og i Niger. Mellom juni 2017 og juni 2018 skal Danab, med bistand fra amerikanerne, har utført mer enn 200 operasjoner mot Al Shabaab-geriljaen som kontrollerer store deler av Somalia. I tillegg bruker USA droner til å angripe bestemte mål.
Angrep mot baser
Al-Shabaab angrep Baledogle basen i slutten av september i fjor, og klarte å komme innenfor en amerikanske militærbase ved Manda Bay i Nord-Kenya i januar i år. To amerikanske piloter og en soldat ble drept og flere fly ble ødelagt i dette angrepet.
Juniper Shield heter de amerikanske operasjonene i Sahel-landene der de støtter landenes regjeringer i kampen mot grupper med tilknytning til Al Qaida, Islamsk stat og Boko Haram. Et problem for USA er at de militære styrkene i flere av landet anklages for brutalitet mot lokalbefolkningen, tortur av fanger og andre brudd på menneskerettigheter.
I land som Botswana der det ikke er noen terror eller militær trussel bistår USA med opplæring av lokale militære enheter.
Bygge partnerskap
Trump-administrasjonen har ønsket å redusere amerikansk militærtilstedeværelse i Afrika, men har møtt motstand i Kongressen der ledende medlemmer betrakter USAs nærvær som viktig i kampen mot internasjonal terror.
Samtidig er det noen kommentatorer som mener USAs militære nærvær i Afrika bør ikke-betraktes bare som et bidrag til kampen mot terror, men at det styrker USAs status på kontinentet i en tid der både Kina og Russland øker innsatsen i området. Judd Devermont, Afrika-direktøren for Center for Strategic and International Studies, påpeker at amerikanske militære fly bidro til å levere nødhjelp til Malawi, Mosambik og Zimbabawe etter orkan Idai i 2019, og at de nylig leverte mobile sykehus for å øke korona-kapasiteten i Ghana, Senegal og Uganda.
Devermont mener dette bidrar til å «bygge partnerskap, fremme amerikanske verdier og interesser».